Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Massa vyhrál závod, šampionem je ale Hamilton!

Massa vyhrál závod, šampionem je ale Hamilton!

Grand Prix Brazílie - závod

Felipe Massa rozvášnil davy domácích fanoušků, když vyhrál závěrečnou Velkou cenu Brazílie. Příznivci brazilského pilota Ferrari ale museli chtě nechtě pociťovat smíšené pocity, neboť si Lewis Hamilton pátým místem o bod zajistil titul mistra světa 2008.

Počasí výrazně zdramatizovalo průběh celé velké ceny, před startem do zaváděcího kola na Interlagosu sprchlo, trať pak byla na některých místech značně mokrá, jinde ale víceméně suchá.

Piloti tak začali závod na mokrých pneumatikách, během prvních deseti kol ale díky osychání povrchu okruhu ale všichni přezuli zpátky na suché. Osm kol před cílem ale déšť znovu zasáhl a výrazně zdramatizoval divácky ne příliš zajímavý závod.

Massa udržel vedení, ať se dělo, co se dělo, důležité však bylo postavení Lewise Hamiltona. Ten během přezouvání z mokrých pneumatik na suché spadl na šesté místo a musel tak bojovat o titul. Brzy se ale probojoval zpátky na čtvrté místo a držel prvenství ve svých rukou. Během mokrých závěrečných kol ale spadl na místo páté a dokonce jej dvě kola před cílem předjel Sebastian Vettel. Felipe Massa už se mohl radovat z titulu, když tu ale Hamilton projel cílem pátý a jeho radost ukončil! V pořadí se totiž ze čtvrtého místa na šesté propadl Timo Glock.

Zrádných podmínek skvěle využil Fernando Alonso k tomu, aby se dostal na druhé místo v cíli, stupně vítězů doplnil Kimi Räikkönen a přinesl tak radost aspoň týmu Ferrari, když už ne kolegovi Massovi. Ferrari tak totiž získalo podruhé za sebou vítězství v poháru konstruktérů.

Čtrvtý nakonec dokončil díky dobře zvládnuté strategii a využití chybičky Lewise Hamiltona Sebastian Vettel. Za mladým Němcem ve službách Toro Rosso pak dojel do cíle zmíněný Lewis Hamilton, šestý skončil Timo Glock. Poslední dvě bodované příčky obsadili Heikki Kovalainen a Jarno Trulli, který na přítomnosti deště nejvíce prodělal.

Smutným hrdinou závodu se stal David Coulthard, který si chtěl poslední velkou cenu kariéry pořádně užít, už ve druhé zatáčce ale jeho naděje na jakoukoliv zábavu v kokpitu vozu ukončili piloti Williamsu, když jej

Nico Rosberg postrčil přímo do cesty Kazuki Nakajimovi. V prvním kole havaroval ještě Nelson Piquet a na trať nakrátko vyjel Safety Car, ten ale tentokrát pořadím nezamíchal.

Na bodovaných místech se objevil dokonce Giancarlo Fisichella, který díky prozíravé taktice Force Indie přezul na suché pneumatiky už ve druhém kole a dostal se až na páté místo. Zejména Hamilton se pak při jeho předjíždění dost natrápil, když za ním strávil několik kol.

Bourdais dokonce po neúspěšném útoku kapituloval před odvážným manévrem Jarna Trulliho, který jej dokonce vyhnal jak mimo trať, tak i body. I Fisichella nakonec pro body nedojel.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 F.Massa  Ferrari
1:34:11.435 
2. 
 F.Alonso  Renault
+ 13.298 
3. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 16.235 
4. 
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 38.011 
5. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 38.907 
6. 
 T.Glock  Toyota
+ 44.368 
7. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 55.074 
8. 
 J.Trulli  Toyota
+ 1:08.433 
9. 
 M.Webber  Red Bull
+ 1:19.666 
10. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 1 kolo 
11. 
 R.Kubica  BMW
+ 1 kolo 
12. 
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo 
13. 
 J.Button  Honda
+ 1 kolo 
14. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1 kolo 
15. 
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo 
16. 
 A.Sutil  Force India
+ 2 kola 
17. 
 K.Nakajima  Williams
+ 2 kola 
18. 
 G.Fisichella  Force India
+ 2 kola 

 Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 N.Piquet  Renault
 D.Coulthard  Red Bull