Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawn to dokázal, při premiéře získal double!

Brawn to dokázal, při premiéře získal double!

Velká cena Austrálie - závod

Brawn dotáhl úspěšně načatý víkend do vítězného konce, když Jenson Button s Rubensem Barrichellem získali double. Jenže zatímco Button vyhrál Velkou cenu Austrálie stylem start-cíl, Barrichello měl cestu ke druhému místu značně trnitou.

Start a následně první zatáčka přinesly tolik typické drama Velké ceny Austrálie. Všechno začalo špatným startem Rubense Barrichella, který se propadl o několik pozic zpět. V první zatáčce jej pak zezadu postrčil Kovalainen přímo do Webbera.

Následovala řetěžová reakce, Barrichello poškodil levou část předního křídla, ale mohl pokračovat. Webber se roztočil a kolidoval s Kovalainenem, výsledkem byla ztráta předního křídla v případě Webbera a poškození levého předního zavěšení v případě Kovalainena. Fin musel ze závodu odstoupit.

Mimo trať se s proraženou pravou zadní pneumatikou dostal Heidfeld, o přední křídlo přišel Adrian Sutil.

Ze zadních pozic se rychle začli dopředu prodírat Lewis Hamilton a oba jezdci Toyoty, kteří po včerejších penalizacích startovali až z konce pole, v případě toyot z boxové uličky.

Jenson Button se vyrovnal se všemi nástrahami Velké ceny Austrálie a ani na chviličku neopustil první místo. Rubens Barrichello se po pokaženém startu propadl na sedmé místo a musel se probíjet vpřed. Cestu před ním klestil Nico Rosberg, který se rovněž posouval pořadím vzhůru.

Jenže v samotném závěru Rosberg neudržel tempo a stal se snadnou kořistí spousty svých soupeřů. Dlouho na druhém a třetím místě jezdili Sebastian Vettel a Robert Kubica, kterým ještě život znepříjemňovali jezdci Ferrari.

Pro stáj se vzpínajícím se koníkem ve znaku ale nakonec závod skončil zklamáním, Felipe Massa musel dvanáct kol před cílem odstoupit pro technické problémy, Kimi Räikkönen se o dobré umístění připravil sám, když po chybě na výjezdu ze třinácté zatáčky orazítkoval zeď a musel do boxů opravovat. Fin nakonec tři kola před cílem vzdal.

Velké drama si až do samotného cíle schovali Vettel s Kubicou. Polský pilot BMW mílovými kroky stahoval náskok svého soupeře z Red Bullu a tři kola před cílem zaútočil po vnější stopě do třetí zatáčky.

Došlo ke kontaktu, ze kterého oba aktéři vyšli s poškozenými předními křídly. V páté zatáčce pak naplno pocítili ztrátu přítlaku, když vylétli mimo trať a definitivně pohřbili své šance ranami o bariéru z pneumatik.

Kubica pořádně oštípal svůj vůz, na trati zůstaly ležet úlomky a také pneumatika. Vettel se pokusil využít výjezd Safety Caru, aby i s polámaným kolem dojel do cíle, ale po jednom kole spíše marného snažení vzdal. Rádiem se pak omlouval týmu za ztrátu velké šance, kterou měl na dosah.

Za dvojicí týmu Brawn dojeli do cíle Jarno Trulli, Lewis Hamilton a Timo Glock, tedy piloti, kteří se museli prodírat celým jezdeckým polem. Tři body za šesté místo bral Fernando Alonso, dva Nico Rosberg a ten poslední se stal kořistí jediného nováčka letošní sezóny, Sebastiena Buemiho.

Závod, který byl dojet za Safety Carem, nedokončili Felipe Massa, Nelson Piquet, Kazuki Nakadžima a Heikki Kovalainen.

Kazuki Nakadžima v polovině závodu nezvládl výjezd ze čtvrté zatáčky, roztočil se a čelně narazil do zdi, následoval první ze dvou výjezdů Safety Caru. Po restartu pak skončil Piquet, který se pokusil v první zatáčce zaútočit na Nica Rosberga, vozy se ale dostaly velice blízko, Piquet se zalekl kontaktu, zazmatkoval a po smyku skončil v únikové zóně.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 J.Button  Brawn
1:34:15.784 
2. 
 R.Barrichello  Brawn
+ 0.807 
3. 
 J.Trulli  Toyota
+ 1.604 
4. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 2.914 
5. 
 T.Glock  Toyota
+ 4.435 
6. 
 F.Alonso  Renault
+ 4.879 
7. 
 N.Rosberg  Williams
+ 5.722 
8. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 6.004 
9. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 6.298 
10. 
 A.Sutil  Force India
+ 6.335 
11. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 7.085 
12. 
 G.Fisichella  Force India
+ 7.374 
13. 
 M.Webber  Red Bull
+ 1 kolo 
14. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 2 kola 
15. 
 R.Kubica  BMW
+ 3 kola 
16. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 3 kola 

 Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 F.Massa  Ferrari
46 
 N.Piquet  Renault
25 
 K.Nakadžima  Williams
18 
 H.Kovalainen  McLaren