Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel navázal na loňskou Monzu, Webber podtrhl double!

Vettel navázal na loňskou Monzu, Webber podtrhl double!

Velká cena Číny - závod

Red Bull se v dnešní Velké ceně Číny dočkal historického úspěchu, když získal první vítězství ve velké ceně a to hned dvojité. Vettel s Webberem totiž obsadili první dvě místa v dnešním zmáčeném závodě. Stupně vítězů doplnil lídr průběžného pořadí Jenson Button.

Celý závod výrazným způsobem ovlivnil déšť, kvůli velkému množství vody na trati musel být závod odstartován za safety carem. Jak moc jsou podmínky složité dokázalo hned několik jezdců, když i během této fáze vyjelo mimo trať.

Například v poslední zatáčce se v únikové zóně krátce po sobě vystřídali piloti Ferrari, Felipe Massa a Kimi Räikkönen.

První ostrý start přišel v devátém kole, Vettel maximálně vytěžil ze své první pozice a díky nejlepší viditelnosti se začal ostatním sérií nejrychlejších kol vzdalovat, v o něco pomalejším tempu mu sekundoval jeho týmový kolega Mark Webber.

Safety car pak v průběhu závodu vyjel na trať i podruhé, to když Robert Kubica v nájezdu do boxů zezadu tvrdě narazil do Jarna Trulliho.

Vettel se ale nenechal rozhodit žádnou nástrahou a po takřka bezchybném výkonu mohl slavit. Užil si ale i jednu horkou chvilku, když objížděl kulhajícího

Trulliho, přiřítil se zezadu Sebastien Buemi a poškodil o něj přední křídlo. Vettel ale naštěstí incident přečkal bez potíží.

Webber se na druhé místo dostal ještě před prvním ostrým startem, když do boxů zajel Fernando Alonso. Ani Webber si pak už druhé místo nenechal sebrat, výjimkou byly pouze zastávky v boxech.

Jenson Button započal svou cestu na poslední stupeň vítězů hned po zajetí safety caru, když krátce po ostrém startu předjel svého týmového kolegu Rubense Barrichella.

Ten měl cestu ke čtvrtému místu opět o něco složitější, během závodu se musel vypořádat s jezdci, kteří v pořadí figurovali před ním díky odlišně zvoleným strategiím. Nakonec ale po stabilním výkonu dojel čtvrtý.

K pátému místu se probojoval Heikki Kovalainen. Ten se sice v soubojích v úvodu závodu držel spíše zpátky, ale dokonale využil potíží svých soupeřů včetně svého týmového kolegy Lewise Hamiltona a nejen, že konečně dokončil závod, ale rovnou i bodoval.

Šestý dojel Lewis Hamilton. Obhájce titulu prožil závod jak na houpačce, na trati předjel spoustu svých soupeřů, Kimiho Räikkönena například hned třikrát, chybami na mokré trati se ale vždy odsunul za ně a musel začít znovu. V závěru jezdil pátý, ale po další chybě jej předjel Kovalainen.

Dva body za sedmé místo dnes patří Timu Glockovi. Ten v úvodu závodu kolidoval s Nickem Heidfeldem a poškodil přední křídlo, se kterým dlouho jezdil. Po zastávce v boxech ale ožil a dotáhl se na body.

Ten vůbec poslední nakonec získal Sebastien Buemi. Mladý Švýcar byl příjemným překvapením závodu, po startu z desátého místa se prokousával polem vpřed a smlsnul si například i na Kimim Räikkönenovi.

Těsně za body nakonec skončil Fernando Alonso, který startoval ze druhého místa. Ještě v úvodní fázi za safety carem ale zajel do boxů a pak už se až do cíle v čelní skupině neobjevil. Elitní desítku uzavřel Nick Heidfeld.

Už potřetí musel velmi hořkou pilulku spolknout tým Ferrari. Úvod závodu sice vypadal nadějně, oba rudé vozy z Maranella se probojovaly na body a Massa dokonce jezdil čtvrtý, nakonec ale Scuderia odjíždí ze Šanghaje s prázdnou.

Massa totiž při druhém výjezdu safety caru zastavil na zadní rovince, na první pohled se zdálo, že Massovi došlo palivo. Kimi Räikkönen po slibném začátku hlásil rádiem problémy s motorem, následně se stal snadnou kořistí většiny soupeřů, kteří jeli za ním.

Mimo body skončil také Robert Kubica, který se v záběrech objevoval spíše sporadicky a když už, tak v dost nelichotivých situacích. Nejprve v nájezdu do boxů sestřelil Trulliho a způsobil výjezd safety caru, následně jej diváci mohli vidět jezdit se značně pochroumaným předním spoilerem.

Velice nadějně to v závěru vypadalo pro Adriana Sutila, který se dostal na body a po chybě Hamiltona jezdil dokonce šestý, šest kol před cílem ale tvrdě havaroval v nájezdu do šesté zatáčky.

V dobrém nebude na Velkou cenu Číny vzpomínat ani Jarno Trulli, který se po startu ze šestého místa propadal pořadím dolů, když jej předjížděl jeden soupeř za druhým. Italovo trápení nakonec ukončil Kubica.

Spokojení nebudou ani u Williamsu, Nico Rosberg byl v boxech ještě v úvodu za safety carem a nakonec dojel patnáctý, jeho týmový kolega Nakadžima se velice často toulal mimo trať a dvanáct kol před cílem raději vzdal.

Vůz mimo trať dnes nebyl žádným neobvyklým obrázkem, drtivá většina  všech pilotů si dnes alespoň jednou vyzkoušela, jak vypadají únikové zóny čínského okruhu.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 S.Vettel  Red Bull
1:57:43.485 
2.
 M.Webber  Red Bull
+ 10.970 
3.
 J.Button  Brawn
+ 44.975 
4.
 R.Barrichello  Brawn
+ 1:03.704 
5.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 1:05.102 
6.
 L.Hamilton  McLaren
+ 1:11.866 
7.
 T.Glock  Toyota
+ 1:14.476 
8.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1:16.439 
9.
 F.Alonso  Renault
+ 1:24.309 
10.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1:31.750 
11.
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1:34.156 
12.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 1:35.834 
13.
 R.Kubica  BMW
+ 1:46.853 
14.
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 
15.
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo 
16.
 N.Piquet  Renault
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

  Jezdec Tým  
NC
 A.Sutil  Force India
kolo 51 
NC
 K.Nakadžima  Williams
kolo 44 
NC
 F.Massa  Ferrari
kolo 23 
NC
 J.Trulli  Toyota
kolo 19