Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Erik Janiš na Oscherslebenu znovu na bodovaných pozicích

Erik Janiš na Oscherslebenu znovu na bodovaných pozicích

Čtrnáctým závodem pokračoval seriál International Formula Master 2009.

Čtrnáctým závodem pokračoval v neděli 6. září na německém Oscherslebenu seriál International Formula Master 2009. Do druhého víkendového závodu startuje osm nejúspěšnějších jezdců z první jízdy v obráceném pořadí, což je na trati, kde se téměř nedá předjíždět, velká nevýhoda. Erik Janiš s vozem týmu ISR tak alespoň dokázal uhájit svou šestou pozici a získal další bod do hodnocení šampionátu.

Erik Janiš a jeho týmový kolega Alexander Rossi dokončili sobotní závod na třetím, resp. čtvrtém místě, což znamenalo, že v neděli budou startovat z páté (Rossi) a šesté (Janiš) pozice. Snad jedinou šanci na předjíždění nabízí první zatáčky po startu. Američan Rossi se zde ale dostal do kontaktu s jedním ze soupeřů a klesl na sedmou příčku, Erik Janiš udržel šesté místo. I když oba po celých jednadvacet kol kroužili v těsném závěsu za dvojicí rivalů, ti nechybovali a neudělali tak jezdcům ISR potřebný prostor pro předjetí.

Do tabulky šampionátu si dnes připsal bod pouze Erik Janiš, neboť ve druhém víkendovém závodě boduje pouze šestice nejrychlejších. Alexander Rossi obsadil třetí příčku v hodnocení nováčků a při závěrečném podniku v italské Imole se tak s Norem Verhaugem popere o vítězství v jejich celkové klasifikaci.

Erik Janiš: "Povedl se mi start, ale týmový kolega mě opět nepochopitelně zavřel. Musel jsem až do trávy a místo toho abych jednu řadu vydělal, tak jsem musel bránit svojí pozici. Hned ve druhé zatáčce jsem se ale dostal před Rossiho, protože ho zavřel Afanasijev. Snažil jsem se po celý závod držet soupeřů přede mnou, ale jakmile jsem se na ně dotáhl na kontakt, jako by zařadili další rychlostní stupeň a ujeli mi. Z toho jsem trochu rozladěn. Musel jsem tedy vyčkávat na chybu, protože s takto rozdílnými výkony motorů se nedá soupeřit."

Alexander Rossi: "Dnes to nebyl dobrý závod. Ve druhé zatáčce jsem měl kontakt, což mě stálo jednu pozici. Jsem ale spokojený s rychlostí, kterou jsem předvedl v kvalifikaci. Bohužel se tu nedá předjíždět, což poznamenalo oba dva závody. Nyní nás čeká závod v Imole. Tato trať je velmi rychlá a podobná brněnskému okruhu. Doufám, že zde vyhraji. Plně se budu soustředit na zisk titulu mezi nováčky, o který bojuji s Varhaugem."

Igor Salaguarda, šéf týmu: "Dnešní závod probíhal přesně tak, jak je pro Oschersleben typické. Tuto trať by měli zrušit, protože je to nuda: jak tu odstartujete, tak tu taky dojedete. Nyní náš čeká poslední závod v Imole, který je na programu již za dva týdny. Italská trať je především o výkonu motoru, tak uvidíme, jak se nám bude dařit."

Kalendář International Formula Master 2009 uzavře poslední podnik sezony, který se ve dnech 18. až 20. září uskuteční v italské Imole.

Kompletní výsledky nedělního závodu naleznete ZDE

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ IFM 2009 PO 13 ZE 16 ZÁVODŮ
1. Fabio Leimer (SUI) 93 bodů
2. Sergej Afanasijev (RUS) 56
3. Josef Král (CZE) 52
4. Pal Verhaug (NOR) 48
5. Alexander Rossi (USA) 42
6. Erik Janiš (CZE) 37
7. Vladimir Arabadžijev (BUL) 31
8. Alessandro Kouzkin (RUS) 18