Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Erika Janiše čeká finále seriálu International Formula Master

Erika Janiše čeká finále seriálu International Formula Master

Slavný okruh Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imole.

Posledním podnikem pokračuje o nadcházejícím víkendu (18. až 20. září) seriál International Formula Master na slavném okruhu Autodromo Enzo e Dino Ferrari v Imole. Před dvěma týdny vybojoval Erik Janiš na německém okruhu Oschersleben další umístění na stupních vítězů a minimálně stejného úspěchu by rád dosáhl také v Itálii.

Na historickém okruhu, který závody vozů formule 1 hostil již od roku 1963, se jako na jedné z mála závodních tratí jezdí proti směru hodinových ručiček. Do historie motoristického sportu se ale také zapsal tragickým závodem formule 1 roku 1994, kdy během jediného závodního víkendu přišli o život nováček šampionátu Roland Ratzenberger a trojnásobný mistr svět Ayrton Senna.

Před dvěma posledními závody sezony patří Eriku Janišovi v průběžném pořadí jezdců šestá pozice. Olomoucký závodník však může pomýšlet na třetí pozici, od které jej dělí patnáct bodů. Ve hře je totiž ještě celkem celkem devatenáct mistrovských bodů. O pět bodů lépe na tom je Erikův týmový kolega Alexander Rossi, který se bude především soustředit na zisk titulu v hodnocení nováčků, kde mu patří v současné době druhá pozice za norským jezdcem Palem Varhaugem. Erik Janiš v uplynulých čtrnácti závodech získal tři třetí místa a svou sbírku by rád rozšířil o další pódiová umístění.

Erik Janiš: "Trať v Imole je náročná a složitá. Jsou tu technické ale i velmi rychlé úseky s vysokými obrubníky. Nicméně se zde dá dobře předjíždět. Na začátku letošní sezóny jsme v Imole testovali, ale tenkrát jsme měli problémy s brzdami, které jsme již naštěstí vyřešili. I z tohoto důvodu se moc těším na srovnání se soupeři. Několik jezdců má stále možnost bojovat o třetí pozici v celkovém hodnocení šampionátu. Z tohoto hlediska bude hodně zajímavé sledovat, jak se v samotných závodech projeví taktika a nervy ostatních jezdců. Moc se na závody v Imole těším."

Alexander Rossi: "Na závodní víkend v Oscherslebenu jsem se snažil rychle zapomenout. Nyní je přede mnou závod v Imole, kde budu chtít bojovat o pódiové umístění. Mým hlavním cílem je zisk titul v šampionátu nováčků, kde jsem v současné době na druhé pozici. Trať v Imole je náročná, ale už se moc těším na víkend."

Igor Salaguarda: "Přestávka mezi závody v Oscherslebenu a Imole byla velmi malá. Z tohoto hlediska bylo důležité, že kluci neměli v Německu s monoposty žádný problém. Okruh je technický, ale také rychlý, takže bude záležet na výkonu motorů. Celý tým se bude snažit, aby se oba jezdci rozloučili s letošní sezónou s těmi nejlepšími výsledky."

Program závodního víkendu IFM zahájí v Imole v pátek 18. září, kdy jsou na programu dva půlhodinové volné tréninky (od 11:30 hod a od 15:15 hod). V sobotu 19. září v 9:30 hod startuje kvalifikace, která určí postavení na startu odpoledního závodu (od 14:05 hod). Druhý víkendový závod startuje v neděli 20. září v 11:35 hod.

HARMONOGRAM ZÁVODNÍHO VÍKENDU IFM 2009 V IMOLE:

 pátek 18. září  
 11:30 - 12:00  1. volný trénink
 15:15 - 15:45  2 volný trénink
 sobota 19. září  
 09:30 - 10:00  kvalifikace
 14:05  1. závod
 neděle 20. září  
 11:35  2. závod

 

Průběžné pořadí šampionátu jezdců naleznete ZDE
Průběžné pořadí šampionátu nováčků
naleznete ZDE
Průběžné pořadí šampionátu týmů
naleznete ZDE

 

IFM 2009 IMOLA V TV:

 sobota 19. září  
 14:00 - 15:00 Eurosport 2  1. závod (ŽIVĚ)
 neděle 20. září  
 11_30 - 12:30 Eurosport  2. závod (ŽIVĚ)

 

Livetiming naleznete ZDE (sekce FIA WTCC Support race)

Erik Janiš

 

Erik Janiš

 

Erik Janiš stíhaný Alexanderem Rossim

 

Erik Janiš (vlevo) a Alexander Rossi

 

Alexander Rossi

 

Alexander Rossi