Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Jan Charouz zakončil sezonu ziskem bodů za osmé místo

Jan Charouz zakončil sezonu ziskem bodů za osmé místo

Barcelona - Světová serie Renault 3.5.

Závěrečný podnik Světové série Formule Renault 3.5 hostil Circuit de Catalunya u Barcelony. Jan Charouz musel ze sobotního závodu odstoupit krátce po startu, v neděli se ale na mokré trati prosadil na bodované pozice, když do cíle dojel jako osmý.

Do sobotního závodu startoval Jan Charouz z páté pozice, po kontaktu s Francouzem Vergnem ale musel na konci prvního kola zamířit s poškozeným vozem do boxu, odkud už nevyjel. Charouzův kolega z týmu P1 Motorsport Walter Grubmüller jun. dojel na patnáctém místě.

Zatímco po celý týden panovalo ve Španělsku slunečné počasí, v neděli se vyplnily předpovědi meteorologů a v Barceloně od rána pršelo. V dopolední kvalifikaci si Jan Charouz zajistil start z páté startovní řady. Závod samotný začínal za safety carem, protože na trati bylo velké množství vody. Po jeho zajetí odkroužili jezdci jen několik kol, než první z nich začali zajíždět k povinné výměně pneumatik. Jan Charouz patřil k závodníkům, kteří výměnu odkládali nejdéle. Po jejím absolvování se na trať vrátil na osmé pozici, kterou dokázal udržet až do cíle. Grubmüller byl klasifikován jako třináctý.

Jan Charouz si na své konto připsal další 3 mistrovské body a celkem jich v průběhu sezony dokázal nasbírat 16. Nejlepším umístěním oficiálního rezervního a testovacího jezdce týmu Renault F1 byla v jeho premiérové sezoně Světové série Formule Renault 3.5 dvě sedmá místa v Brně a na Hungaroringu.

Jan Charouz, jezdec týmu P1 Motorsport: "Mrzí mě, že jsme nemohli i v sobotu zúročit dobrou startovní pozici. Krátce po startu mi Vergne přejel kolo a já jsem nemohl s poškozeným vozem pokračovat dál. V neděli v Barceloně pršelo, v kvalifikaci jsem si zajistil jedenáctou startovní pozici, což nebylo špatné. V závodě jsem neudělal žádnou chybu a postupně jsem se posunoval vpřed. Trochu mi pomohli chyby soupeřů, ale předvedl jsem i předjížděcí manévr a v závěru svedl zajímavý souboj s Lancasterem. Ze zisku bodů mám radost, ale doufal jsem, že se do elitní desítky budu prosazovat pravidelně. Snad jsem ale letos ukázal, že na to mám a teď půjde o to, abychom dali vše dohromady a příští rok získané zkušenosti zúročili."

Walter Grubmüller, jezdec týmu P1 Motorsport: "Start za safety carem byl nutný, protože přes vodu, která se zvedala od vozů jedoucích před vámi, nebylo vidět skoro nic. Ani poté, co zaváděcí vůz zajel do boxů, to nebylo o moc lepší. Vůbec jsem nepoznával, kde mám své brzdné body, takže jsem ztratil několik míst. Zastávku v boxech zvládl náš tým velice dobře, což mi trochu pomohlo. Bylo to nesmírně zrádné. Sebemenší chyba znamenala výlet mimo trať. V těchto podmínkách jsem neměl žádnou šanci probojovat se na body."

Výsledky sobotního závodu najdete ZDE
Výsledky nedělního závodu najdete ZDE

Konečné pořadí Formule Renault 3.5 2010: 

 1.  Mikhail Aleshin  RUS  Carlin Motorsport  138 bodů
 2.  Daniel Ricciardo  AUS  Tech 1 Racing  136
 3.  Esteban Guerrieri  ARG  ISR Racing  123
 4.  Sten Pentus  EST  Fortec Motorsport  78
 5.  Albert Costa  ESP  Epsilon Euscadi  78
 6.  Stefano Coletti  MON  Comtec Racing  76
 7.  Nathanael Berthon  FRA  Draco Racing  60
 8.  Jean Eric Vergne  FRA  Tech 1 Racing  53
 9.  Daniel Zampieri  ITA  Pons Racing  51
 10.  Brendon Hartley  NZL  Tech 1 Racing  50
 11.  Filip Salaquarda  CZE  ISR Racing  44
 12.  Nelson Panciatici  FRA  Junior Lotus Racing  44
 13.  Jon Lancaster  GBR  Fortec Motorsport  39
 14.  Anton Nebylitskyi  RUS  KMP Racing  31
 15.  Greg Mansell  GBR  Comtec Racing  23
 16.  Walter Grubmüller  AUT  P1 Motorsport  16
 17.  Federico Leo  ITA  Pons Racing  16
 18.  Jan Charouz  CZE  P1 Motorsport   16
 19.  Jake Rosenzweig  USA  Carlin Motorsport  13
 20.  Julian Leal  COL  Draco Racing  11
 21.  Daniil Move  RUS  Junior Lotus Team  9
 22.  Keisuke Kunimoto  JAP  Epsilon Euskadi  8
 23.  Bruno Mendez  ESP  Interwetten Racing  5
 24.  Victor Garcia  ESP  KMP Racing  4

 

Jan Charouz
Jan Charouz
Jan Charouz
Walter Grubmüller jr.