Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nováčkovské testy za dveřmi, kdo kde pojede?

Nováčkovské testy za dveřmi, kdo kde pojede?

Přehled obsazení všech zúčastněných týmů.

Již ve středu ráno startují letošní testy mladých jezdců na Silverstonu, trvat budou tři dny. Kteří jezdci se v barvách jednotlivých týmů představí?

Testy mladých jezdců pomalu přestávají být nováčkovskými testy jako takovými. Z původního termínu na konci sezóny se loni částečně přesunuly doprostřed roku, když některé týmy testovaly na Silverstonu, některé ve francouzském Magny-Cours, pouze malá část z nich zůstala věrná původnímu formátu a mladým talentům dala šanci na konci roku v Abú Zabí.

Po aféře s pneumatikami ve Velké ceně Velké Británie si navíc letos týmy prosadily možnost nasazení svých závodních jezdců, kteří pomohou s přípravou nových produktů Pirelli. Ti však smějí ze tří dnů absolvovat pouze jeden, respektive "dva půldny", které si jednotlivé týmy mohou naplánovat na kteroukoliv část testů.

Red Bull dá příležitost Portugalci Antóniu Félixi da Costovi, aktuálně třetímu jezdci průběžného pořadí Světové série Formule Renault 3.5, a Carlosi Sainzovi jr., synovi bývalého mistra světa WRC Carlose Sainze. Španěl letos závodí v seriálu GP3.

Svezení se stejným dílem dočkají také aktuální piloti týmu Mark Webber a Sebastian Vettel, kteří pojedou ve čtvrtek, respektive v pátek odpoledne. Největší zajímavostí je však středeční odpolední test Daniela Ricciarda, který patří do úzkého kruhu kandidátů na závodní sedačku po Webberovi. Mladý Australan zřejmě již nedostane lepší možnost předvést se Red Bullu, tým totiž bude mít přímé srovnání na trati, na které Webber na začátku měsíce vystoupil na stupně vítězů.

Ferrari do svého F138 posadí Itala Davideho Rigona. Bývalý účastník GP2 letos závodní v Blancpain Endurance Series, přičemž se mu v dubnu podařilo zvítězit během úvodního podniku v Monze. V pátek dopoledne s testem pneumatik pomůže Felipe Massa.

Lotus přizval k testům tři piloty, každého na jeden celý den. Ve středu bude jezdit Nicolas Prost, syn čtyřnásobného mistra světa Alaina Prosta, ve čtvrtek loňský šampion GP2 Davide Valsecchi a v pátek Kimi Räikkönen.

Force India posadí do svého vozu oba závodní jezdce Adriana Sutila a Paula di Restu. Vedle nich poskytne šanci Jamesi Caladovi, který je na pátém místě průběžného pořadí letošní GP2. Tým však ještě nerozhodl, kdy který pilot pojede. Tato rozhodnutí budou padat na začátku každého testovacího dne.

McLaren je jediným týmem, který vůbec nevyužije služeb svých závodních pilotů. Středeční program absolvuje druhý muž průběžného pořadí Světové série Formule Renault 3.5 Kevin Magnussen, ve čtvrtek se sveze Oliver Turvey, jenž po několika úspěších v GP2 odešel do vytrvalostních závodů, nadále však zůstává v programu McLarenu. V pátek bude týmu k ruce jeho testovací pilot a jeden z aspirantů na titul v letošní DTM Gary Paffett.

Toro Rosso zahájí testy s Johnnym Cecottem jr., synem úspěšného pilota "staré éry" DTM. Cecotto jr. nadále závodí v GP2, jeho letošním největším úspěchem byla pole position v Monaku. Ve čtvrtek dopoledne se na své svezení u Red Bullu bude připravovat Carlos Sainz jr., odpoledne naopak směrem z Red Bullu přijde Daniel Ricciardo. Pátek zahájí druhý závodní pilot týmu Jean-Eric Vergne, testovací program pak dokončí Daniil Kvyat, Rus závodící v GP3 a evropské F3.

Sauber svěří svůj vůz do rukou Robinu Frijnsovi, který loni při svém debutu vyhrál Světovou sérii Formule Renault 3.5, letos úspěšně závodí v GP2. Ve čtvrtek odpoledne vůz převezme Nico Hülkenberg, v pátek se sveze Japonec Kimija Sato, jenž je lídrem průběžného pořadí seriálu Auto GP.

U Williamsu se ve středu objeví loňský šampion Euroserie Formule 3 Daniel Juncadella, čtvrtek absolvuje Pastor Maldonado, v pátek bude vůz k dispozici testovací pilotce týmů Susie Wolff.

Marussia dá ve středu dopoledne prostor chráněnci svého programu Tiu Ellinasovi. Mladík z Kypru je vedoucím jezdcem letošní GP3. Odpoledne vůz převezme Max Chilton. Ve čtvrtek a v pátek dopoledne bude testovat rezervní jezdec stáje Rodolfo González, odpoledne pak odjezdí Jules Bianchi.

Caterham vyzkouší nové talenty v prvních dvou dnech, ve středu se představí pilot GP2 a rezervní pilot týmu Alexander Rossi, ve čtvrtek pak Will Stevens, jemuž zatím patří čtvrté místo ve Světové sérii Formule Renault 3.5. V pátek se ve voze vystřídají Giedo van der Garde a Charles Pic.

Mercedes se kvůli trestu za testování po Velké ceně Španělska účastnit nemůže, od Pirelli však dostane k dispozici všechna potřebná data v testu získaná.

 Tým
 Středa 17.7.
 Čtvrtek 18.7.
 Pátek 19.7.
 Red Bull
 A.Félix da Costa
 A.Félix da Costa
 C.Sainz jr.
 D.Ricciardo
 M.Webber
 S.Vettel
 Ferrari
 D.Rigon
 D.Rigon
 F.Massa
 D.Rigon
 Lotus
 N.Prost
 D.Valsecchi
 K.Räikkönen
 Force India
 J.Calado*
 A.Sutil*
 P.di Resta*
 McLaren
 K.Magnussen
 O.Turvey
 G.Paffett
 Toro Rosso
 J.Cecotto jr.
 C.Sainz jr.
 J.Vergne
 D.Ricciardo
 D.Kvyat
 Sauber
 R.Frijns
 R.Frijns
 K.Sato
 N.Hülkenberg
 Williams
 D.Juncadella
 P.Maldonado
 S.Wolff
 Marussia
 T.Ellinas
 R.González
 R.González
 M.Chilton
 J.Bianchi
 Caterham
 A.Rossi
 W.Stevens
 G.v.d.Garde
 C.Pic

* - tým zatím nerozhodl, kdy který pilot pojede