Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Týmy GP2 se setkali v posledním třídenním testu v Bahrajnu

Týmy GP2 se setkali v posledním třídenním testu v Bahrajnu

Favorité Gasly a Vandoorne si svá esa schovali až na pátek.

Dva týdny před prvním závodem sezony se týmy GP2 setkali k posledním třídennímu testu v Bahrajnu, kde šampionát i odstartuje. Favorité Gasly a Vandoorne si svá esa schovali až na pátek...

Jordan King: středeční překvapení
Jak neúnosné vedro, tak i zaprášená trať ve středu dopoledne nikoho nepřekvapily a týmy se začátkem dopolední session zabývaly především funkčními testy. Zkoušky beztak ověřeného materiálu proběhly bez větších problémů a teprve v posledních třiceti minutách se jezdci na měkké směsi (Pirelli do Arábie přivezl pouze velmi měkkou a zcela tvrdou směs) pokusili o opravdu rychlá kola. Dobrý čas Marca Soerensena (Carlin) nejdříve zlepšil nováček Norman Nato (Arden), v polsedních minutách si ale první nejlepší čas testu zajistil Mitch Evans (Russian Time), který se připravuje na svou rozhodující třetí sezonu v GP2.

Bylo jasné, že 25 testujících vozů (jen Hilmer ještě neobsadil druhý kokpit) trať odpoledne ještě více "ogumuje" a vyčistí. Vedro sice nepovolilo, přesto ale 16 jezdců zlepšilo Evansův dopolední výsledek. Přetahování o nejlepší čas dne opět začalo až závěrem session a překvapivě se při tom prosadil nováček GP2, Angličan Jordan King. Jezdec španělského týmu Racing Engineering minulý rok v ME formule 3 nedokázal přesvědčit, ve středečním Bahrajnu ovšem podpořil vlastní morálku nejlepším výkonem před Evansem, dobrým Rusem Sirotkinem (Rapax), Natem a favorizovaným Stoffelem Vandoornem (ART). Junioři Red Bullu z týmu DAMS, kteří před měsícem ovládli test v Abů Zabí, se zatím smířili s časy středu pole. Pierre Gasly si zapsal s vidinou právě přislíbeného testu Tora Rossa F1 desátý čas, Alex Lynn skončil pouze 16.

Nejlepších pět ve středu:
1. Jordan King, Racing Engineering 1:41,494
2. Mitch Evans, Russian Time 1:41,608
3. Sergej Sirotkin, Rapax 1:41,636
4. Norman Nato, Arden 1:41,755
5. Stoffel Vandoorne, ART 1:41,851

Nobuharu Matsušita: japonský mistr F3 se vytáhl ve črvrtek
Dobrá, tak jako roku 2014 financuje Honda letos tým ART coby farmu McLarenu a vedle senzačního Stoffela Vandoorneho "vnutila" Francouzům coby dvojku čerstvého japonského mistra formule 3, Matsušitu. Nipponská F3 již dávno ztratila svou bývalou hodnotu a neznámý Japonec v GP2 doposud neohromil. Ve středu byl jen dvacátý. Jednadvacetiletý Nobuharu ale ve čtvrtek ukázal, že umí i jinak. Ale popořadě...

Druhý den testu se rozjel se zpožděním: co je evropanům Velikonoční krupobití, to je Arabům písková vánice. Ta přes noc zaneřádila trať a boxy tak, že se až do 10 hodin uklízelo. Sprintovalo se tedy přirozeně opět až koncem zkrácené dopolední session a byl to jen Sirotkin, kdo dokázal zajet pod 102 sekundy. Za ním se seřadili King, Haryanto (Campos), Pic, Vandoorne a Matsušita.

Odpoledne týmy znovu využily výhradně k testům závodních podmínek na tvrdé směsi pneumatik a jen závěrečných 15 minut si vyzkoušeli kvalifikační pokusy na superměkkých Pirelli. Jako první to byl junior Scuderie Ferrari, Raffaele Marciello, kdo jasně zlepšil špičkové časy předešlého dne: jezdec Tridentu na rozpálený asfalt vykouzlil 1:40,446. Ostatní si na tomto výkonu nejdříve vylámali zuby, 5 minut před koncem ale svou vizitku poprvé odevzdal Matsušita a Italův čas o 25 setin zlepšil. Že se s ním bude letos muset počítat potvrdil hned poté i Arthur Pic, když si připsal druhý čas dne. A ostatní favorité? Vandoorne zajel na šesté místo, zatímco se oba jezdci Red Bull-DAMSu Gasly a Lynn znovu ztráceli jen ve středu pole.

Odpoledne konečně vyjelo na trať všech 26 vozů: Nigel Melker si zaplatil druhý kokpit v týmu Hilmer - bezprostřední budoucnost německé stáje je ale stále ještě velmi nejistá.

Nejlepších pět ve čtvrtek:

1. Nobuharu Matsušita, ART 1:40,191
2. Arthur Pic, Campos 1:40,350
3. Raffaele Marciello, Trident 1:40,446
4. Sergej Sirotkin, Rapax 1:40,561
5. Marco Soerensen, Carlin 1:40,658

Pierre Gasly a Stoffel Vandoorne: poukazatel reality v pátek
Bahrain International Circuit vítal jezdce  třetí den opět známým vedrem a ti chtěli dopolední session hned využít k útoku na rychlé časy. Co vozy GP2 na této trati s obutím super-soft-Pirelli opravdu dovedou naznačil jako první Marciello, když poprvé objel okruh v čase pod 100 sekund. Jeho výkon brzy poté zlepšili Vandoorne, Evans a Rossi, které všechny dokázal překonat Pierre Gasly v "mini Red Bullu". Francouz tedy nejlepším časem konečně potvrdil svou formu z prvních testů sezony. Jeho výkon 1:39,632 byl zároveň nejrychlejším kolem celého testu. Pro porovnání: nejpomalejší kvalifikace F1 v Bahrajnu, Chilton, roku 2014 zajel 1:37,913 a poleman GP2, Palmer, si zde minulý rok zapsal 1:38,865. Teplota k polednímu začala tak rychle stoupat, že nebylo na další rekordní kola pomyšlení.

Odpoledne se všichni vrátili k pilování procesů závodů a zastávek v boxech. Půl hodiny před koncem testu se na trati vzňal vůz Normana Nata a po odstranění tohoto problému opět někteří jezdci jeli "na čas". To se tentokrát nejlépe podařilo Melkerovi (Hilmer). Nizozemec tím snad přiměl své sponzory, zaplatit mu celou sezonu GP2, i když byl jeho čas o dvě vteřiny pomalejší, než Gaslyho rekordní kolo dopoledne. Francouz byl v této poslední session čtvrtý za Sirotkinem a Haryantem.

Nejlepších pět v pátek:

1. Pierre Gasly, DAMS 1:39,632
2. Stoffel Vandoorne, ART 1:39,646
3. Mitch Evans, Russian Time 1:39,679
4. Alex Rossi, Racing Engineering 1:39,715
5. Raffaele Marciello, Trident 1:39,720

V této sestavě nastoupí GP2 do sezony 2015
1 Pierre Gasly, Francie, DAMS
2 Alex Lynn, Velká Británie, DAMS
3 Julian Leal, Kolumbie, Carlin
4 Marco Soerensen, Dánsko, Carlin
5 Stoffel Vandoorne, Belgie, ART
6 Nobuharu Matsušita, Japonsko, ART
7 Jordan King, Velká Británie, Racing Engineering
8 Alex Rossi, USA, Racing Engineering
9 Mitch Evans, Nový Zéland, Russian Time
10 Artem Markelov, Rusko, Russian Time
11 Raffaele Marciello, Itálie, Trident
12 Rene Binder, Rakousko, Trident
14 Arthur Pic, Francie, Campos
15 Rio Haryanto, Indonésie, Campos
16 Sergio Canamasas, Španělsko, MP*
17 Daniel de Jong, Nizozemsko, MP
18 Sergej Sirotkin, Rapax, Rusko
19 Robert Visoiu, Rapax, Rumunsko
20 Andre Negrao, Brazílie, Arden
21 Norman Nato, Brazílie, Arden
22 Marlon Stockinger, Filipíny, Status
23 Richie Stanaway, Nový Zéland, Status*
24 Nick Yelloly, Velká Británie, Hilmer*
25 Ronnie Melker, Nizozemsko, Hilmer*
26 Nathanael Berthon, Francie, Lazarus
27 Zoel Amberg, Švýcarsko, Lazarus

*Jezdec trénoval, pro sezonu ale ještě není potvrzen.