Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

První dva závody ADAC-GT-Masters byly v Oscherslebenu

První dva závody ADAC-GT-Masters  byly v Oscherslebenu

České snažení o úspěch zatím neneslo ovoce.

O vavříny prvních dvou závodů německého šampionátu Grand Tourisme v Oscherslebenu se podělili Christian Engelhart/Klaus Bachler na Porsche 911 týmu Schütz a Luca Stolz/Jeroen Bleekemolen na Bentleyi Continental stáje HTP. České snažení o úspěch zatím neneslo ovoce.

K prvnímu závodu ADAC-GT-Masters se do východoněmeckého Oscherslebenu dostavilo jen 20 vozů a nepomohlo, že německý jezdec Marioneck již v pátek zle poničil BMW Z4 . Bílý bavorák byl znovu připraven až do nedělního druhého závodu – i tam ale na něj nečekalo štěstí.

Překvapivě konkurenceschopně se hned od prvních metrů předvedli jezdci debutujícího Bentleye Continental GT3, který Luca Stolz pro sobotní závod postavil na pole-position. Nejlepší start ovšem předvedl specialista Porsche, Christian Engelhart. Mladý Němec poté předal svůj Schütz-911 na prvním místě kolegovi Bachlerovi a bývalá rakouská naděje F3 vůz na zatáčkovité trati dovedla k prvnímu vítězství sezony. Druhý dojel Zakspeed-Mercedes posádky „synů velkých otců“ Sebastiana Asche a Luca Ludwiga, před stejným fabrikátem týmu HP Racing zkušené posádky Proczyk/Simonsen. Z pole-position startující bentley po slabém startu ztratil mnoho času i při výměně jezdců v boxech a nebodoval. Zato zabodoval mohutný Camaro GT3 Tomáše Engeho. Enge postavil vůz týmu Reiter na 14. startovní pozici a společně se zkušeným Oliverem Gavinem jej dovedli na desáté místo v cíli.

Co dokázal Stolz v sobotu, to se podařilo Bleekemolenovi i v neděli: HTP-Bentley směl opět startovat z prvního místa. Závod žil z pěkného trojboje o vítězství mezi polemany, mercedesem týmu Zakspeed a zpočátku vedoucí Callaway-Corvettou Daniela Keilwitze a Andrease Wirtha. Americký vůz ovšem čtyři kola před koncem odstoupil a britský Bentley mohl slavit při svém prvním podniku v ADAC-Masters první úspěch. Místa dvě a tři doplnily v neděli stejné posádky, jako v sobotu. Debutu v Masters se díky pilným mechanikům dočkal v neděli i tým Šenkýř. Jeho jezdec Marioneck ovšem znovu odevzdal rozbitý BMW Z4, aniž by si druhý jezdec stáje, Jakob Knoll zajezdil: Němec se v šikaně pokusil předjet Gavinův Camaro a po kolizi znovu havaroval. Také vůz týmu Reiter byl natolik poškozen, že si Tomáš Enge v neděli nezazávodil.

Stav šampionátu ADAC-GT-Masters po dvou závodech:
1. Klaus Bachler / Christian Engelhart, Schütz-Porsche 37 b.
2. Sebastian Asch / Luca Ludwig, Zakspeed-Mercedes 36 b.
3. Andreas Simonsen / Harald Proczyk, HP-Mercedes 30 b.
4. Luca Stolz / Jeroen Bleekemolen, HTP-Bentley 25 b.
5. Jesse Krohn / Claudia Hürtgen BMW 18 b.