Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Výhoda jenom na jednu sezonu

Výhoda jenom na jednu sezonu

Systém DAS byl zakázán dříve, než byl použit

Hojně diskutovaná technologie DAS na novém monopostu Mercedes bude mít jepičí život. Technický ředitel týmu James Allison sice vítězoslavně oznámil, že FIA shledala zařízení legálním, jenže jaksi zapomněl dodat, že pouze pro tento rok.

V aktualizované verzi technických pravidel, platných pro zlomovou sezonu 2021, se totiž 31. října 2019 objevil nový paragraf 10.5.2. Ten princip, na němž je systém DAS založen, jednoznačně zakazuje. Je jasné, že se jednalo o reakci na předchozí konzultaci ze strany Mercedesu. 

Zařízení DAS zůstane ve vozech Mercedesu jen v tomto roce

FIA už nemohla ovlivnit aplikaci DAS letos, ale pojistila se, aby nebyl použitelný v budoucnosti. Samozřejmě že existuje možnost nějakým fíglem zmíněný předpis obejít. Podle vyjádření několika závodních inženýrů přímo v Barceloně by to bylo ale hodně obtížné a finančně náročné.

Nyní se dá očekávat, že se do kopírování všestranně pohyblivého volantu nikdo nepohrne. Šlo by o investici, která se nemůže vrátit. Málo pravděpodobné je také, že by někdo DAS napadl protestem během úvodní VC Austrálie.