Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Doubek bojuje o titul ve druhé lize evropských NASCAR

Doubek bojuje o titul ve druhé lize evropských NASCAR

Před posledním podnikem ztrácí na první místo tři body

O víkendu 30.-31. října vyvrcholí v italské Vallelunze letošní sezona evropského seriálu závodů NASCAR. A český závodník Martin Doubek bude do závěrečného podniku vstupovat s nadějí na zisk titulu. Po úspěšném vystoupení při podniku v Zolderu, který se uskutečnil během uplynulého víkendu, se totiž v kategorii EuroNASCAR 2 dotáhl na pouhé tři body k vedoucímu muži průběžného pořadí a současně svému týmovému kolegovi u stáje Hendriks Motorsport Tobiasi Dauenhauerovi.

Do sobotního závodu EuroNASCAR 2 vyrážel Doubek jako třetí. Podařilo se mu ale polepšit si o jednu příčku a pod šachovnicovou vlajkou projel jako druhý se ztrátou sedmi a půl sekundy na vítězného Naveha Talora. Těšit ale Doubka mohla porážka Dauenhauera, který skončil po startu z páté příčky na třetí pozici.

První víkendový závod EuroNASCAR 2 skončil pro Martina Doubka stříbrným výsledkem. Foto: NASCAR Whelen Euro Series


Do nedělního závodu jezdci vyráželi podle nejrychlejších kol z úvodní jízdy a Doubkovi znovu připadlo třetí místo. Jeho úhlavní rival Dauenhauer tentokrát stál před ním. Vyrážel totiž z první pozice. V závodě pak probíhal souboj o vítězství mezi trojicí Dauenhauer, Talor a Doubek. Nakonec se radoval rodák z Litomyšle, který o svém prvenství rozhodl předjížděcím manévrem ve 12. kole.

Pro Doubka se jednalo o šestý triumf v kategorii EuroNASCAR 2. V Zolderu vystoupil na nejvyšší stupeň již potřetí. Loni zde vyhrál oba závody víkendu. Zbylá tři prvenství již pocházejí z letošní sezony. Nejprve vyhrál oba závody úvodního podniku ve Valencii a poté slavil při prvním závodě v chorvatském Grobniku.

"Zolder se pro mě stává tak trochu domácí tratí. Jsem vážně šťastný, že jsem zpátky ve vítězné uličce a že jsem získal důležité body pro boj o titul. Tým odvedl úžasnou práci. Bylo vzrušující bojovat s kluky vepředu. Těším se na finále sezony ve Vallelunze. Dám do toho všechno," uvedl Doubek po nedělním závodě.
V neděli mohl český závodník oslavovat vítězství. Foto: NASCAR Whelen Euro Series


Tobias Dauenhauer sice projel cílem nedělního závodu jako druhý, později ale obdržel penalizaci deseti sekund za incident s Navehem Talorem a propadl se na čtvrté místo. Talor sice po kontaktu s Dauenhauerem vyjel mimo trať, na třetí pozici se ale udržel. Později ale vycestoval ven znovu a nakonec skončil sedmý.

Doubka jsme v Zolderu mohli vidět také v závodech nejvyšší kategorie EuroNASCAR Pro. V té sice startoval už v minulosti, letos se ovšem soustředí výhradně na EuroNASCAR 2. V Belgii ale zaskakoval za svého dalšího kolegu u Hendriks Motorsportu Lorise Hezemanse. Nizozemec, který i přes svou absenci zůstal v čele šampionátu, se totiž o víkendu účastnil podniku NASCAR Xfinity Series v Charlotte. Do cíle prvního belgického závodu EuroNASCAR Pro Doubek nedojel. Ve druhé jízdě skončil mimo jiné i po výletu mimo trať dvanáctý.

Při závěrečném podniku sezony ve Vallelunze se bude udělovat dvojnásobný počet bodů.

Výsledky prvního závodu EuroNASCAR 2: 1. Naveh Talor (Izrael, Not Only Motorsport, Chevrolet Camaro) 15 kol, 2. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +7,509, 3. Tobias Dauenhauer (Německo, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +9,676, 4. Advait Deodhar (Indie, CAAL Racing, Ford Mustang) +18,126, 5. Vladimiros Tziortzis (Kypr, Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport, Ford Mustang) +28,290.

Výsledky druhého závodu EuroNASCAR 2: 1. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) 15 kol, 2. Vladimiros Tziortzis (Kypr, Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport, Ford Mustang) +6,615, 3. Melvin de Groot (Nizozemsko, Team Bleekemolen, Ford Mustang) +6,859, 4. Tobias Dauenhauer (Německo, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +10,285, 5. Justin Kunz (Německo, DF1 Racing, Chevrolet Camaro) +12,809.

Výsledky prvního závodu EuroNASCAR Pro: 1. Stienes Longin (Belgie, PK Carsport, Chevrolet Camaro) 18 kol, 2. Lucas Lasserre (Francie, Speedhouse, Ford Mustang) +3,125, 3. Marc Goossens (Belgie, CAAL Racing, Ford Mustang) +7,915, 4. Vittorio Ghirelli (Itálie, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +8,849, 5. Nicoló Rocca (Itálie, DF1 Racing, Chevrolet Camaro) +10,208... 20. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +9 kol.

Výsledky druhého závodu EuroNASCAR Pro: 1. Alon Day (Izrael, CAAL Racing, Chevrolet Camaro) 18 kol, 2. Marc Goossens (Belgie, CAAL Racing, Ford Mustang) +4,597, 3. Lucas Lasserre (Francie, Speedhouse, Ford Mustang) +4,965, 4. Nicoló Rocca (Itálie, DF1 Racing, Chevrolet Camaro) +9,489, 5. Vittorio Ghirelli (Itálie, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +9,891... 12. Martin Doubek (Česká republika, Hendriks Motorsport, Ford Mustang) +33,742.

Průběžné pořadí EuroNASCAR Pro: 1. Hezemans 294, 2. Ghirelli 273, 3. Ercoli 271, 4. Lasserre 261, 5. Day 259... 34. Doubek 44.

Průběžné pořadí EuroNASCAR 2: 1. Dauenhauer 298, 2. Doubek 295, 3. Tziortzis 274, 4. Talor 255, 5. Deodhar 248.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: NASCAR Whelen Euro Series