Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nevydařený domácí závod Belgian Racingu

Nevydařený domácí závod Belgian Racingu

Zpráva stáje zaměstnávající Matzkeho z náročného víkendu v Zolderu.

Předčasný konec obtížného kvalifikačního závodu pro Belgian Racing.

Belgian Racing musel strpět náročný kvalifikační závod v Zolderu s oběma vozy Ford GT donucenými odstoupit v počáteční části závodu současně. Byly příliš poškozené, než aby mohly pokračovat.

Podobně náročná byla kvalifikace v sobotu ráno, která znamenala, že posádka vozu č.9, Vanina Ickx a Mathias Beche, startovala z 16. místa na roštu. Situace u druhého vozu č.10, posádky Miloše Pavloviće a Martina Matzkeho, byla ještě horší, protože se kvalifikoval 15., ale startoval z konce pole po penalizaci za porušení pravidel parc fermé v kvalifikaci.

Ickx a Matzke zvládli start bez problémů a vyhnuli se i nepřehledné havárii v první zatáčce způsobené dvěma vozy na čele startovního pole. Oba jezdci se dostali rychle do dobrého tempa, Matzke každým kolem snižoval ztrátu na ford č.9 Vaniny.

Čtyři kola dvojice vozů Belgian Racingu kroužila v závěsu, Matzke stále více tlačil a zkoušel najít způsob jak předjet týmovou kolegyni. Nakonec se mladý český jezdec rozhodl předjet vnitřkem na vjezdu do šikany Gillese Villeneuva, ale vyjel mimo trať, střetl se s Vaninou a vyřadil oba ze závodu.

Nepříjemný konec domácího prvního závodu pro Belgian Racing, měl pokračování v neděli hlavním závodem s cílem napravit víkend dvěma dobrými výsledky.

Belgian Racing v Zolderu

Vanina Ickx - Ford GT č.9: „Dnes jsme určitě udělali pokrok v nastavení vozu v porovnání s včerejškem a hned po startu jsem se cítila v pohodě. Zvládla jsem se vyhnout havárii v první zatáčce po startu, vůz byl během závodu velmi dobrý. Viděla jsem Martina za sebou na záznamu zadní kamery a věděla jsem, že nebyl v pozici pro útok a tak jsem se zkusila v zatáčce bránit. Zřejmě to viděl jinak, protože se rozhodl mně předjet, narazil do mě a způsobil oběma hodiny. Že budu vyřazená týmovým kolegou, to jsem rozhodně nečekala při svém prvním závodě v MS GT1!“

Martin Matzke - Ford GT č.10: „Podařilo se mi na startu získat několik míst a pak se vyhnout nehodě v první zatáčce. Jel jsem velmi rychle a snižoval ztrátu na Vaninu. Když jsem ji dojel, bojovali jsme několik kol o pozici, takže musela o mně vědět. Cítil jsem se rychlejší než ona, tak jsem zkusil více přitlačit a předjet ji, ale střetli jsme se v šikaně. Mrzí mně, že náš závod takto skončil, ale byl to závodní incident. To je vše."

Laurence Hanssen - vedoucí stáje: „Samozřejmě jsem nesmírně zklamaná výsledkem, protože bylo snadné tomuto zabránit. Martin je mladý pilot, který se ještě učí závodit na této úrovni, ale vyřazení sebe a týmové kolegyně ze závodu po pochybném předjížděcím manévru je zcela nepřijatelné. Po závodě jsme si sedli se všemi jezdci a přesně si vyjasnili, co od nich očekáváme na dráze, zejména případě soubojů s týmovými kolegy. Takže věřím, že stejnou chybu znovu v této sezoně neuvidíme. Nyní doufám, že Martin a Vanina se přes incident přenesou, vrátí se na okruh a zajistí výsledky, o nichž víme, že jsme schopni docílit v hlavním závodě."

Belgian Racing v Zolderu

Hořkosladký konec víkendu v Zolderu.

Po odstoupení Fordu GT č.9 posádky Beche/Ickx z hlavního závodu po střetu s jiným vozem, bylo na Pavlovićovi a Matzkem nést prapor Belgian Racingu v jeho domácím závodě, kde po těžkých bojích dojeli na 11. místě.

Po startu z 13. a 14. místa na roštu se Pavlovićovi a Bechemu podařilo vyhnout havárii na cílové rovince a zlepšili svá umístění v první zatáčce. Když Pavlović bojoval s přetáčivostí svého vozu, Beche využil situace a protáhl se vnitřkem a ukořistil další místo. Výhoda trvala bohužel krátce.

V pátém kole vůz stáje JR Motorsports, pilotovaný Peterem Dumbreckem, který se pohyboval před Bechem, najel do boku vozu Marca Hennericiho z týmu Marc VDS, když se jel pokusil předjet vnitřkem. Beche, který jej následoval a hledal příležitost k předjetí, byl zasažen Dumbreckovým po kolizi roztočeným vozem. Poškození Fordu GT č.9 bylo rozsáhlé a Beche musel předčasně skončit závod.

Na okruh vyjel na pět kol zpomalovací vůz, aby umožnil komisařům sesbírat trosky z tratě. Krátce po tom, co se vrátil do boxů nastal čas zastávek v boxech. Při úspěšné zastávce se za volant Fordu GT č.10 posadil Matzke. Český závodník se ihned dostal pod tlak Michaela Krumma a udělal si neplánovaný výlet přes kačírek při obraně před útokem Nissanu. Ve zbytku závodu Matzke stabilně jezdil na slušném 11. místě.

Belgian Racing v Zolderu

Miloš Pavlović - Ford GT č.10 (11. místo): „Start proběhl dobře. Podařilo se mi vyhnout se problémům a získat několik míst. Po startu jsem bojoval s přetáčivostí, přesto jsem se snažil jet naplno. Když se vůz po spálení paliva odlehčil, jelo se mi lépe. Ale jde o věc, na níž se potřebujeme zaměřit před závodem v Portimau. Celkově jsme se hodně naučili během víkendu a těším se na příští závod.“

Mathias Beche - Ford GT č.9 (nedokončil): „Měli jsme docela obtížný start víkendu, ale tým odvedl dobrou práci při přípravě vozu na závod. Bohužel sobotní incident znamenal, že jsme byli v zadní části pole při startu, který byl zmatený, ale zvládl jsem vyhnout se havárii a získat několik míst. Po předjetí Miloše jsem jezdil za Dumbreckem. Pak dostal hodiny po kontaktu s Hennericim, byl jsem příliš blízko, abych jel vnitřkem a tak jsem zvolil jízdu vnější stranou. Bohužel Dumbreck uvolnil brzdu trochu dříve a narazil do mé pravé zadní části. Je špatné, že v šampionátu je tolik zbytečných kontaktů, které stojí týmy hodně peněz.“

Laurence Hanssen - vedoucí stáje: „Z tohoto závodu mám smíšené pocity. Lituji Mathiase, Vaninu a tým, který věnoval obrovské úsilí, aby dostal vůz v pořádku na start. Mathias jel skvěle a nezasloužil si skončit předčasně, protože někdo chyboval. Na druhou stanu, jsem samozřejmě ráda, že Miloš a Martin dokončili závod a o jednu pozici zlepšili jejich umístění z Abú Zabí. V příštím závodě v Portimau chceme ukázat, že umíme dostat oba vozy do cíle, stejně jako bojovat o umístění v první desítce.“

Belgian Racing v Zolderu