Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Účastníci MS GT1 2011: 1.díl

Účastníci MS GT1 2011: 1.díl

Belgian Racing.

Belgický tým je nováčkem v mistrovství světa vozů GT1, přesto stáj nebude nucena začínat zcela od píky. Bude využívat poznatků sesterského Marc VDS Racingu, který má za sebou dva roky zkušeností s kategorií GT1 a vozy Ford. Technici starající se o Fordy GT třídy GT3 byli posíleni lidmi se znalostmi údržby vozů GT1 včetně dvojice závodních inženýrů.

Jméno Belgian Racing není ve světě gétéček neznámým pojmem. Dlouholetý účastník FIA GT v letech 2001 a 2003-2008 nasazoval unikátní belgický vůz Gillet Vertigo v kategorii G2. Tato třída byla určena pro vozy, které nesplňovaly předpisy potřebné pro účast v GT2. Konstrukce Vertiga zaujme velmi dlouhou přední částí, která je v nepoměru ke krátké zádi – vůz můžete vidět Zde.V týmu si tehdy vysloužili ostruhy současní piloti Marc VDS Racingu Bas Leinders, Maxime Martin anebo loňský člen týmu, Renaud Kuppens.

Vedením nováčka ve startovním poli byla pověřena teprve 25letá Laurence Hanssen. Po dokončení studia nastoupila v červenci 2007 do Belgian Racingu s vozy Gillet, který se později přeměnil na Marc VDS Racing Team. Donedávna působila v tomto týmu, v sérii GT1 v roli datového inženýra, ve třídě GT3 v roli vedoucího projektu a inženýra.

Úplná jezdecká sestava bude oznámena krátce před úvodním podnikem MS GT1, o jejímž složení budeme informovat formou samostatného článku anebo v upoutávce na závod v Abú Zabí. Vedoucí stáje k výběru uvedla: "Konkurence v GT1 je vysoká a klíčem k úspěchu je silná jezdecká sestava. Jednáme se zkušenými jezdci, kteří jsou schopni vyhrávat, ale také mluvíme s mladými talentovanými piloty hledajícími postup na světové úrovni".

Zatím jediným pilotem je mistr francouzského mistrovství GT z roku 2008, Antoine Leclerc. Kariéra francouzského pilota ve vozech třídy GT začala již v roce 2003 a zahrnuje i tři závody v GT3. Při svém jediném loňském startu dopomohl k jedinému pódiovému umístění jeho kolegy Gillese Vanneleta před domácím publikem na okruhu Paul Ricard.

Belgian Racing bude nasazovat dvojici Fordů GT (více o voze Zde), které převzal od loňského účastníka MS GT1, švýcarské stáje Matech Competition. Podle sdělení týmu bude zbarvení vozu provedeno v národních barvách Belgie, tj. černé, žluté a červené. Návrh můžete shlédnout Zde. Po převzetí vozidel se technici věnovali přípravě vozu včetně testování v aerodynamickém tunelu společnosti MIRA z Velké Británie.

Sídlo stáje je belgickém Gosselies-Charleroi, 30 kilometrů jižně od Bruselu. Přidá se k již zabydlenému týmu Marc VDS Racing.

Stáj zatím neprovozuje webové stránky, ani jiné aktivity na internetu, nicméně je pro své fanoušky připravuje.