Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Novinkový GT3 koktejl

Novinkový GT3 koktejl

Připravované modernizace a nové vozy

V letech 2015 a 2016 proběhla v GT3 rozsáhlá generační obměna techniky. Tehdejší novinky se blíží k polovině svého sedmiletého homologačního cyklu, takže se pozvolna rojí informace o „evolucích“ stávajících modelů.

Lamborghini připravuje modernizaci Huracánu, kterou nabídne zákazníkům před sezonou 2019. Vůz v úpravě GT3 s patrnými změnami na přídi byl koncem května spatřen v italské Monze. Podoba připravovaného vozidla nese charakteristické rysy pohárové verze, jež se dočkala úprav letos. Nynější verze se prodalo více jak sedm desítek kusů.

Stejný okruh zvolilo pro testy i spřízněné Audi s typem R8 LMS. Změny se projeví na přídi, masce chladiče a prazích. Úpravy závodní verze odráží připravovanou modernizaci silničního základu. Dle sdělení Chrise Reinkeho, vedoucího sportovního oddělení německého výrobce, není v plánu navýšení výkonnosti.

Další z „koncernových“ značek, Porsche, již svoji variantu pro příští rok představilo v polovině května na Nürburgringu (více Zde). Nyní byl upřesněn termín premiéry v závodech, prozatím ve zkušebním provozu prostřednictvím týmu Manthey. Beze změn zůstává šampionát (24H Series), došlo však k výraznému posunu data. Místo plánovaného září anebo října se „křest“ uskuteční již tento víkend během závodu v Portugalsku. Ve třídě neschválených vozidel SPX jej budou pilotovat bratři Renauerové a Mathieu Jaminet.

Foto: Porsche AG

Ze zbývajících značek již nabídly v tomto roce vylepšenou verzi BMW a Ferrari. Mercedes-AMG a případná modernizace jeho typu GT je prozatím obestřena rouškou tajemství.

Z jiného soudku jsou další zprávy o novinkách v GT3.

Nissan GT-R generace R35 je na trhu již od roku 2007, v úpravě GT3 přišel o pět let později. Nástupce R36 je prozatím v nedohlednu, takže úpravci JRM a Nismo nabízejí od konce května modernizovanou variantu. V porovnání s předchůdcem z roku 2015 má snížené těžiště a motor posunutý o patnáct centimetrů dozadu. Přepracováno bylo zavěšení, posílen brzdový systém a osazena výkonnější klimatizace. Novinka stojí 60 milionů jenů anebo 550 tisíc dolarů.

O přesluhování svých modelů vědí své v Banbury u firmy Aston Martin. Letitý Vantage (na trhu od roku 2005) se dočkal nástupce až loni, nyní má za sebou i úpravu dle pravidel třídy GTE. Verze GT3 a GT4 představené během podniku 24 hodin v Le Mans se objeví na okruzích v roce 2019.

Vývojáři se znovu zaměřili na ovladatelnost, která usnadňovala amatérům dosažení konkurenceschopnosti. Profesionálům umožnila setrvat v optimální výkonnosti delší dobu. V porovnání s předchůdcem dojde k nahrazení atmosférického dvanáctiválce přeplňovaným osmiválcem o objemu čtyři litry. Pohonná jednotka shodná s GTE verzí poskytuje výkon 535 koní a točivý moment 700 Nm. Vůz je vybaven šestistupňovou převodovkou Xtrac. Hmotnost vozidla před vyvážením výkonnosti je 1245 kg.

Foto: Nick Dungan