Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Alonso ztrácí třetí místo

Alonso ztrácí třetí místo

Bronz bere Russell

Fernando Alonso slavil své jubilejní sté pódium ve F1 předčasně. Pilot Aston Martinu byl totiž po dojezdu přeci jen penalizován kvůli nesprávnému odpykání penalizace za špatné postavení na roštu.

Již před koncem závodu dostal Russell informaci, ať se zkusí udržet v rozestupu pěti sekund za Alonsem, neboť u Mercedesu očekávali pro Španěla pětisekundovou penalizaci. Podle nich byl problém v tom, že si dvojnásobný mistr světa odpykal trest v době, kdy byl na trati zpomalovací vůz. Špatně ale bylo něco jiného. Jeden z mechaniků se totiž dotkl Alonsova vozu ještě předtím, než uplynulo zmíněných pět vteřin. To znamenalo desetisekundový trest a pád pilota Aston Martinu na čtvrté místo.

V oficiálních výsledcích Velké ceny Saúdské Arábie Alonso nakonec končí za Russellem se ztrátou necelých pěti vteřin. Nechybělom mnoho a Španěl se propadl i za Lewise Hamiltona. Ten na něj nakonec ztratil čtyři desetiny. Pro Russella i pro Mercedes jde o první pódiové umístění v sezoně.

Fernando Alonso končí nakonec na čtvrté pozici. Foto: Aston Martin



Alonsova penalizace znamená, že místo 100 pódiových umístění jich má stále na kontě "jen" 99. V této statistice se historicky řadí na šesté místo. Před ním jsou Lewis Hamilton (191), Michael Schumacher (155), Sebastian Vettel (122), Alain Prost (106) a Kimi Räikkönen (103). Právě do tohoto klubu "stovkařů" se mohl Alonso po Velké ceně Saúdské Arábie připojit.

Změna výsledků velké ceny mění i stav šampionátu. Zatímco před udělením trestu měli Aston Martin a Mercedes shodně 38 bodů a díky většímu počtu pódiových umístění držel druhé místo Aston Martin, nyní má Mercedes o šest bodů více a patří mu druhé místo. V průběžném pořadí šampionátu zůstává Alonso třetí, Russell se ovšem posunul ze šesté pozice na čtvrtou. Za Alonsem zaostává o šest bodů.

Aston Martinu zkomplikovaly v Džiddě situaci v Poháru konstruktérů také potíže Lance Strolla. Kanaďan totiž kvůli technickým problémům nedojel do cíle a ze Saúdské Arábie tak odjel s prázdnou.

Aktualizace: Alonsova penalizace byla nakonec odvolána a vrátil se zpět na třetí příčku.

Zdroj: FORMULE.cz, F1, úvodní foto: Aston Martin