Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso přece jen slaví sté pódium

Alonso přece jen slaví sté pódium

Aston Martin uspěl se žádostí o přezkoumání

Nakonec je vše jinak. Fernando Alonso odjíždí z Džiddy se třetím místem a stým pódiovým umístěním v kariéře. Španěl byl sice původně penalizován deseti sekundami za nesprávné odpykání penalizace při zastávce v boxech, Aston Martin ovšem podal žádost o přezkoumání a při něm bylo zjištěno, že k porušení pravidel nedošlo.

Alonso obdržel trest za to, že se jeden z mechaniků dotkl jeho vozu zadním zvedákem ještě předtím, než vypršelo pět sekund, během kterých si Španěl odpykával trest za špatné postavení na startovním roštu. Sportovní komisaři vycházeli při svém rozhodnutí z toho, že existuje dohoda mezi FIA a týmy, podle které je za práci na voze považován jakýkoli dotek včetně doteku zvedákem. Alonsovi proto po závodě udělili desetisekundový trest, který dvojnásobného šampiona odsunul na čtvrté místo.

Aston Martin ale vzápětí podal žádost o přezkoumání. Britský tým předložil komisařům zápis z posledního zasedání sportovního poradního výboru a také sedm videozáznamů, na kterých se v případech podobných jako ten Alonsův dotýkají mechanici vozu a které se přitom obešly bez penalizace. Aston Martin popíral, že by mezi FIA a týmy existovala dohoda, na jejímž základě komisaři rozhodli. Nakonec komisaři usoudili, že se objevily významné a relevantní nové skutečnosti a pustili se do přezkoumání rozhodnutí. A Astonu bylo dáno za pravdu.

"Když jsme přezkoumali nové důkazy, došli jsme k závěru, že to není tak, jak bylo komisařům původně řečeno a že neexistuje žádná jasná dohoda, na kterou by se bylo možné spolehnout a podle které by bylo možné určit, že se obě strany dohodly na tom, že dotek zvedákem je považován za práci na autě. Za těchto okolností jsme usoudili, že naše původní rozhodnutí o udělení penalizace je třeba zrušit. A to jsme udělali," stojí v odůvodnění sportovních komisařů.

Alonso tak v Džiddě zopakoval třetí místo z Velké ceny Bahrajnu. Tato pozice mu samozřejmě patří i v průběžném pořadí šampionátu. Zde má na čtvrtého Carlose Sainze k dobru už deset bodů.

Fernando Alonso se přece jen mohl radovat ze třetího místa. Foto: Aston Martin



Sté pódium rovněž dělá z Alonsa šestého pilota, který dosáhl ve F1 trojciferného počtu pódiových umístění. Kromě něj to dokázali také Lewis Hamilton (191), Michael Schumacher (155), Sebastian Vettel (122), Alain Prost (106) a Kimi Räikkönen (103).

 

Aston opět druhý


Návrat Alonsa na třetí příčku pochopitelně znamená, že George Russell byl odsunut zpět na čtvrtou pozici. Jak britský jezdec, tak tým Mercedes si tak musejí na první letošní stupně vítězů počkat.

Russellův odsun na čtvrté místo rovněž znamená, že se v šampionátu vrací ze čtvrté příčky na šestou. Odtud ztrácí dva body na Carlose Sainze a svého týmového kolegu Lewise Hamiltona.

Aston Martin se rovněž vrací na druhé místo v Poháru konstruktérů. Na kontě má nyní stejně bodů jako Mercedes, ve prospěch "zelených" ale hraje větší počet pódiových umístění. Po Alonsově penalizaci spadl Aston dočasně na třetí místo o šest bodů za "stříbrné šípy".

Zdroj: F1, FORMULE.cz, úvodní foto: Aston Martin