Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

O vítězi rozhodly pneumatiky

O vítězi rozhodly pneumatiky

Verstappenovy vydržely vždy pouze pár kol.

Max Verstappen má jednoznačnou odpověď na otázku, proč na domácím okruhu Red Bullu nedokázal porazit Charlese Leclerca a nepotěšil desetitisíce svých fanoušků na tribunách. Příliš rychle přicházel o přilnavost pneumatik. Dvakrát se před soupeře vrátil pomocí undercutu, nicméně Monačan ho celkově předjel až třikrát.

"V podstatě okamžitě po startu jsem začal mít starosti s pneumatikami a neukončila to ani výměna pneumatik, ani sada z jiné směsi," vysvětloval druhý jezdec v cíli, který je však stále s náskokem první v šampionátu. „Degradace byla příliš rychlá, nemohl jsem jet jako Charles. Avšak druhé místo je docela dobrým výsledkem.

Šéf týmu Red Bull mluvil o podivné degradaci.

Ve sprintu jsme byli na začátku k pneumatikám tvrdší, na konci je trochu více šetřili, ale celkově jsme byli na jedné úrovni s Ferrari. Jedinou změnou ze soboty na neděli byl asfalt, v noci pršelo. Kromě toho jen malinko jiná teplota, samozřejmě více paliva v nádrži. Budeme muset zjistit, co bylo ve věci. Bylo to divné. Před týdnem v Silverstonu nebyl s degradací problém. Z nějakého důvodu jsme zřejmě vypadli z ideálního okna,“ řekl Christian Horner.

Velkou cenu Rakouska na Red Bull Ringu provázel i jeden skandál z tribun. Fanoušci se zřejmě dopustili verbálního útoku se sexistickým podtónem vůči fanynce Lewise Hamiltona, což Verstappen okamžitě ostře odsoudil.

Samozřejmě, že mi to není jedno. Nemělo by se to stávat. Už jsem něco četl, a bylo to šokující. Není to v pořádku, to ani nemusím říkat. Je jasné, že tohle se nesmí dít. Normální lidské bytosti by to mělo být jasné a měla by se podle toho chovat. Když to člověk přežene s alkoholem, chová se hloupě, ale to není omluva. Měl by na to (na prodej alkoholu již připitým fanouškům) někdo lépe dohlížet.

Verstappen byl před oranžovou masou předjetý třikrát, nepomohl ani safetycar a ani technické problémy Ferrari. Foto: Red Bull

 

Sergio Pérez závod nedokončil. Hned v prvním kole měl kolizi s Georgem Russellem, za kterou byl jezdec Mercedesu potrestán, jenže to už Mexičanu nebylo nic platné.

Evidentně jsem byl vpředu. Bylo Georgeovým úkolem udržet svůj vůz pod kontrolou. Nedokázal to a byla z toho havárie. Já jsem s tím už nemohl nic dělat. Nechal jsem mu dostatek místa. Jel jsem tak, že jsem měl sám problém vejít se do zatáčky, jen abych jemu nechal dost místa (na vnitřní straně).

Traťoví komisaři Russella potrestali pětisekundovou penalizací, protože uznali za jeho chybu, že se v zatáčce nedržel své linie a vybočil do Pérezova vozu, ačkoli to nemuselo být úmyslně. Jezdec Red Bullu se z kačírku vrátil do závodu, ale jezdil daleko vzadu. Jelikož Charles Leclerc vyhrál závod, Pérez přišel o druhé místo v šampionátu jezdců.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull