Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

IndyCar přechází na 100% ekologické palivo od Shellu

IndyCar přechází na 100% ekologické palivo od Shellu

Podle jezdců není žádný pokles výkonu znát.

Test v Palms Springs byl také jednou z prvních možností, kdy jezdci mohli vidět v akci nové palivo, které od letošní sezony bude pro IndyCar Series dodávat společnost Shell. Ta vystřídala řetězec Speedway v roli oficiálního dodavatele paliva.

Zatímco v uplynulých letech IndyCar využívala variaci na komerční palivo E85, tedy 85% směs etanolu a 15 % vysoceoktanového benzínu, teď se vrací k 100% etanolu, na který už v minulosti motory ve vozech IndyCar šlapaly.

Dodavatelem je Shell a palivo je 100% z obnovitelných zdrojů, v tomto případě například z opadu z cukrové třtiny. IndyCar si tak slibuje snížení produkce skleníkových plynů o 60 %.

„Myslím, že v výkon na tom palivu byl fantastický. Je to velký skok, který jako série děláme, že nám Shell dodá palivo vyrobené ze 100 % z obnovitelných zdrojů, jsme první závodní série v USA, která tak činí,“ řekl během testů v Palms Springs loňský vicemistr Josef Newgarden.

„Nezaznamenal jsem, že by motor nějak ztratil výkon. Nemůžu ten krok dostatečně vynést do nebes. Je moc dobře, že to Shell byl schopný zařídit a myslím, že Chevrolet na to motor upravil velmi dobře. Řídí se zkrátka skvěle,“ dodal Newgarden.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment