Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Boschung letos jede F2 naposledy

Boschung letos jede F2 naposledy

O odchodu uvažoval již loni

Sedmá sezona Ralpha Boschunga ve formuli 2 bude současně i jeho poslední. Švýcar pro server Motorsport potvrdil, že na konci letošního roku ze šampionátu odejde.

"Ano, tento rok bude jistě můj poslední,“ nechal se slyšet pilot Camposu.

Pětadvacetiletý závodník přiznává, že už letošní sezona je pro něj „nadplánová“. Loučit se totiž chtěl již loni, plány mu ale zkřížily zdravotní problémy. Trpěl totiž facetovým syndromem, který mu způsoboval velké bolesti krku. Ty ho donutily vynechat hned šest podniků.

„Upřímně, už loňský rok měl být mým posledním. Pak ale samozřejmě přišlo zranění krku. Jakmile jsem se uzdravil, bavil jsem se se sponzory a týmem a všichni říkali to samé. Věřili, že jsem stále ještě nedostal šanci ukázat celý svůj potenciál. Navíc jsem se cítil dobře, protože dokud se nedostavily problémy s krkem, tak se nám dařilo. To byl ve skutečnosti ten důvod, proč jsme si řekli, že do toho letos půjdeme znovu,“ vysvětluje.

Ještě předtím, než se u Boschunga loni naplno projevily problémy s krkem, dokázal vybojovat pódium. Při hlavním závodě v Imole dojel třetí. Na stupně vítězů se podíval i po svém návratu, když přidal další třetí příčku při sprintu ve Spa-Francorchamps.

Úvodní podnik letošní sezony v Bahrajnu naznačil, že Boschungovo rozhodnutí pokračovat i tento rok bylo správné. Zatímco ve sprintu si připsal svůj premiérový triumf, v hlavním závodě dojel druhý za Théem Pourchairem. Druhé místo mu patří i celkově. Na Francouze ztrácí čtyři body.

Letošní sezonu F2 zahájil Ralph Boschung vítězně. Foto: Campos Racing

IndyCar i manažerská pozice ve hře



Co bude Boschung dělat v roce 2024, ještě přesně neví. Netají se však tím, že by ho lákalo například IndyCar nebo závody prototypů LMDh ve FIA WEC nebo v americkém seriálu IMSA. Velkou roli podle něj sehraje i to, jak letos dopadne ve F2.

„Ještě nemám žádný plán, i když mám nějaké nápady. Myslím si, že bude hodně záležet na tom, jak se mi vydaří letošní sezona F2. Už teď se nějaké dveře otevírají. Opravdu nemůžu zmínit kde nebo co se otevírá, bude to ale záviset na mých letošních výsledcích ve F2.“

Se závoděním se sice Boschung ještě loučit nechce, pokud by ale pro příští rok nesehnal sedačku jinde, dovede si sám sebe představit i v manažerské pozici.

„Vždy mě lákalo vyzkoušet si jednou motorsport i ze druhé strany. Pokud nebudu pokračovat v závodění, přesunu se do manažerské role, ať už to bude uvnitř nějakého týmu nebo například u nějakého jezdce. Vlastnit jednoho dne tým je něco, na co pořád myslím. Toto všechno patří mezi mé dlouhodobé plány. Samozřejmě ale chci pokračovat v závodění. Stále věřím, že před sebou ještě mám pár sezon,“ říká.

Nejlepší jezdci z formule 2 se pochopitelně nabízejí i jako kandidáti na přesun do F1, u Boschunga se ale něco takového nejeví pravděpodobně ani v případě, že získá titul. V září oslaví už 26. narozeniny a pro stáje F1 tak nejspíše nebude tou nejlákavější variantou. Švýcar navíc ani není součástí žádného juniorského programu. Za Boschungem nestojí ani žádné extra silné sponzorské zázemí. Právě to mu v minulosti činilo ve F2 problémy a nejednou musel z tohoto důvodu uvolnit sedačku.

S tímto monopostem už příští rok Ralph Boschung závodit nebude. Foto: Campos Racing


V minulosti závodilo ve formuli 1 celkem 32 Švýcarů. Dvěma se podařilo vyhrát velkou cenu. Zatímco pětkrát triumfoval Clay Regazzoni, dvakrát Jo Siffert. Regazzoni to v roce 1974 dotáhl dokonce na titul vicemistra v barvách Ferrari. Posledním Švýcarem, který ve F1 závodil, byl v období 2009-2011 Sébastien Buemi.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: Campos Racing