Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

V Singapuru senzačně první Alonso, Massa nebodoval!

V Singapuru senzačně první Alonso, Massa nebodoval!

Grand Prix Singapuru - závod

Formule 1 má po dnešku za sebou další velkou premiéru. Poprvé v její historii se závod konal v noci, pod umělým osvětlením. Jeho dějištěm se stal zbrusu nový městský okruh Marina Bay Street Circuit v Singapuru.

Včerejší kvalifikace pro dnešek slibovala zajímavou podívanou. Jejím vítězem se stal Felipe Massa. Hned za ním odstartoval jeho největší soupeř v boji o titul, Lewis Hamilton.

Během závodu se neočekávaly dešťové srážky.

Samotný start závodu žádné velké změny v čele pole nepřinesl. Felipe Massa si poměrně pohodlně pohlídal vedoucí pozici před Hamiltonem a Räikkönenem.

Vedoucí trojici následoval Robert Kubica a vítěz minulého závodu, Sebastian Vettel. Až na sedmé místo se po kontaktu s Kubicou propadl Heikki Kovalainenem.

Prvním, kdo zajel do boxů pro nové pneumatiky a palivo, byl včerejší smolař Fernando Alonso.

47 kol před koncem rozbil Nelson Piquet svůj vůz o bariéru. Na trať okamžitě vyjel safety car. Pracně vybudované rozestupy mezi jezdci tak jako mávnutím kouzelného proutku zmizely.

Narozdíl od mnoha ostatních se Rubensi Barrichellovi do vozu při zastávce v boxech zřejmě nedostalo žádné palivo. Vůz mu ještě za safety caru na trati vypověděl službu. Pit lane byla otevřena až o dvě kola později, všichni, kdo byli tedy v boxech ještě před tímto okamžikem, se mohli "těšit" na penalizaci.

Felipe Massa byl v boxech v době, za kterou mu penalizace nehrozila, avšak odjel od svých mechaniků s tankovacím zařízením zachyceným ještě ve voze! Zůstal následně stát na konci boxové uličky. Po obrovské ztrátě se podařilo mechanikům hadici vyndat a Massa se vrátil na trať. To pochopitelně hrálo do not Lewisovi Hamiltonovi. Celý incident u Ferrari poškodil i Kimiho Räikkönena, který musel počkat, až bude Massa odbaven.

Po restartu závodu byl ve vedení Nico Rosberg před Jarnem Trullim. Italský závodník měl však ještě první zastávku v boxech před sebou.

Robert Kubica a Nico Rosberg si museli zajet pro penalizaci deseti vteřin stop and go. Když k mechanikům zamířil i Jarno Trulli, ocitl se Fernando Alonso ve vedení závodu! Narozdíl od Kubici a Rosberga se mu penalizace vyhla, neboť byl v boxech ještě před safety carem.

Pro technické problémy ze závodu odstoupil Mark Webber. Třicet kol před koncem si pro měkčí směs pneumatik přijel Felipe Massa, který už si nemohl dělat naděje na jakýkoliv slušný bodový příděl.

Na začátku poslední třetiny závodu byla na prvních třech místech velice zajímavá jména - Alonso, Rosberg a Coulthard. Skotskému veteránovi však zatápěl za ním jedoucí Lewis Hamilton.

Alonso se podruhé v boxech objevil dvacet kol před koncem závodu. Následoval ho i Nico Rosberg. Na trať se dvojnásobný mistr světa stihl vrátit ještě před Davidem Coulthardem, tedy na prvním místě! Coulthard už za sebou Hamiltona neudržel. Další prekérní situaci zažil v boxech, kdy málem napodobil problémy Felipeho Massy.

Na trať se jedenáct kol před koncem znovu podíval zpomalovací vůz. Před tribunou, pod kterou vede trať, nejdřív svůj vůz o bariéru opřel Felipe Massa. Ten však pokračoval dál. Sutil se však o několik okamžiků později ze stejného místa neodlepil.

Alonso tím přišel o svůj dvacetivteřinový náskok před Nicem Rosbergem. Za německým mladíkem už byl Hamilton. Závod byl restartován pouhých osm kol před koncem.

Šachovnicovou vlajku neuviděl Kimi Räikkönen. Přejel přes obrubník v desáté zatáčce a ulomil kolo o bariéru. V té době jel na pátém místě.

Závod nakonec senzačně vyhrál Fernando Alonso! I přes penalizaci si Nico Rosberg dojel pro druhé místo. Stupně vítězů doplnil Lewis Hamilton. Zbylé bodované pozice obsadil Timo Glock, Sebastian Vettel, Nick Heidfeld, David Coulthard a Kazuki Nakajima. Po dlouhé době ani jeden z vozů Ferrari nebodoval. Hamilton tak zvýšil náskok na Massu na sedm bodů. V Poháru konstruktérů McLaren o bod přeskočil Ferrari.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 F.Alonso  Renault
1:57:16.304 
2. 
 N.Rosberg  Williams
+ 2.957 
3. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 5.917 
4. 
 T.Glock  Toyota
+ 8.155 
5. 
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 10.268 
6. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 11.101 
7. 
 D.Coulthard  Red Bull
+ 16.387 
8. 
 K.Nakajima  Williams
+ 18.489 
9. 
 J.Button  Honda
+ 19.885 
10. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 26.902 
11. 
 R.Kubica  BMW
+ 27.975 
12. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 29.432 
13. 
 F.Massa  Ferrari
+ 35.170 
14. 
 G.Fisichella  Force India
+ 43.571 
15. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 4 kola 

 Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 J.Trulli  Toyota
51 
 A.Sutil  Force India
50 
 M.Webber  Red Bull
30 
 R.Barrichello  Honda
15 
 N.Piquet  Renault
14