Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton si vítězstvím v Číně výrazně řekl o titul!

Hamilton si vítězstvím v Číně výrazně řekl o titul!

Grand Prix Číny - závod

Grand Prix Číny, předposlední závod sezony a vzhledem k souboji o titul také jeden z nejdůležitějších. Konala se právě dnes. Jak vůbec probíhala?

Nejlepší výchozí pozici si včera připravil Lewis Hamilton. Pro toho kvalifikace snad ani nemohla dopadnout lépe. Jeho hlavní soupeř v boji o titul si vybojoval "až" třetí místo. Přání některých jezdců, kteří toužili po dešti, se nenaplnila. V Šanghaji panovalo velmi teplé počasí a nic nenasvědčovalo tomu, že by v průběhu závodu sprchlo.

Start do závodu si Lewis Hamilton pohlídal. Pěkný souboj v prvním kole předvedl Heikki Kovalainen a Fernando Alonso. V první zatáčce se do kolize dostal Jarno Trulli se Sebastienem Bourdaisem. Trulliho závod netrval dlouho, o kolo později odstavil svůj vůz v garáži.

Na čele závodu poměrně rapidně svůj náskok zvyšoval Lewis Hamilton. V osmém kole už měl Massa na Hamiltona náskok osm vteřin. Se svou penalizací se dobře vypořádával Mark Webber, který se rychle dostal těsně za bodované pozice.

První vlnu plánovaných zastávek v boxech započal Mark Webber. O něco později se u mechaniků ukázali i Felipe Massa a Fernando Alonso. Lewis Hamilton je následoval o kolo později. Ze závodu pro technické problémy odstoupil Hamiltonův bývalý kolega z formule 3, Adrian Sutil.

Jako poslední ze špičky jezdců do boxů zamířil Robert Kubica. První dotankování paliva a výměny pneumatik žádnou razantní změnu nepřinesly. Rozestupy mezi jezdci rostly, a tak byla situace na trati poměrně klidná.

Jedenadvacet kol před koncem Kovalainena postihl defekt na pneumatice a spadl hluboko za bodované pozice! Devatenáct kol před koncem se vedoucí závodníci opět začali objevovat u svých mechaniků. I v tomto případě se vše odehrálo bez komplikací.

Ztrátu na Kimiho Räikkönena rychle stahoval Felipe Massa, který nutně potřeboval co nejvíce snížit případný bodový deficit na Lewise Hamiltona. Sedm kol před koncem se poměrně snadno Felipe Massa dostal před Räikkönena.

Důležitý okamžik v boji o Pohár konstruktérů přišel o chvíli později, když Heikki Kovalainen odstoupil ze závodu! McLaren však nemusel z Číny odjíždět zklamaný, neboť Lewis Hamilton bez jakýchkoliv větších problémů v závodě zvítězil a výrazně zvětšil už tak velké šance na titul. Druhý dojel Felipe Massa, který nyní na Hamiltona ztrácí sedm bodů. Stupně vítězů doplnil třetí Kimi Räikkönen. Fernando Alonso si dojel pro zasloužených pět bodů za čtvrtou pozici. Zbylá bodovaná místa si zabrali Heidfeld, Kubica, Glock a Piquet.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 L.Hamilton  McLaren
1:31:57.403 
2. 
 F.Massa  Ferrari
+ 14.925 
3. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 16.445 
4. 
 F.Alonso  Renault
+ 18.370 
5. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 28.921 
6. 
 R.Kubica  BMW
+ 33.219 
7. 
 T.Glock  Toyota
+ 41.722 
8. 
 N.Piquet  Renault
+ 56.645 
9. 
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 1:04.339 
10. 
 D.Coulthard  Red Bull
+ 1:14.842 
11. 
 R.Barrichello  Honda
+ 1:25.061 
12. 
 K.Nakajima  Williams
+ 1:30.847 
13. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1:31.457 
14. 
 M.Webber  Red Bull
+ 1:32.422 
15. 
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo 
16. 
 J.Button  Honda
+ 1 kolo 
17. 
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 

 Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 V kole
 H.Kovalainen  McLaren
50 
 A.Sutil  Force India
14 
 J.Trulli  Toyota