Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Američan Rossi vybojoval pro český tým ISR další stupně vítězů

Američan Rossi vybojoval pro český tým ISR další stupně vítězů

Rossi s Janišem společně vybojovali celkem 13 bodů.

Po vítězství při předchozím podniku International Formula Master v Brně vybojoval Američan Alexander Rossi pro český tým ISR umístění na stupních vítězů také v britském Brands Hatch. Sedmnáctiletá americká naděje obsadila v nedělním závodě druhé místo. Český jezdec Erik Janiš dnes skončil těsně za pódiovými příčkami.

Alexander Rossi sice mírně zaváhal na startu závodu, když se ze druhé pozice propadl za svého týmového kolegu Erika Janiše na třetí místo, v nájezdu do čtvrtého kola ovšem olomoucký závodník klesl na čtvrtou příčku a Američan se posunul těsně za vedoucího Kouzkina. Rossi v dalším průběhu neustále vyvíjel tlak na leadera závodu, ale předstihnout Rusa se mu nepodařilo. Přesto znovu předvedl, jak výborným jezdcem i přes své mládí je. Ve všech čtyřech závodech, které absolvoval v barvách týmu ISR, dokázal bodovat, dvakrát se navíc prosadil na stupně vítězů.

Erik Janiš v neděli vyrážel ze druhé řady a začal skvěle, když se prosmýkl na druhou příčku. Následně však klesl na čtvrté místo a po zbytek závodu sváděl vyrovnaný duel s dalším českým jezdcem ve startovním poli IFM Josefem Králem. Ačkoliv oba piloty dělil neustále minimální rozestup nepřesahující osm desetin sekundy, Janiš nedal Královi šanci a až do cíle svou pozici uhájil. Díky zisku pěti bodů se v průběžném pořadí šampionátu posunul na osmou příčku. Rossimu patří šesté místo.

Rossi s Janišem v sobotu a v neděli společně vybojovali celkem 13 bodů, což posunulo pražskou stáj ISR na třetí pozici průběžného hodnocení týmů, byť český tým absolvoval pouze čtyři z osmi dosud odjetých závodů sezony.

Erik Janiš: "Konečně mi vyšel start podle představ. Trochu jsem zariskoval s technikou z formule 3, když jsem si auto připravil přes brzdu a spojku, a vyšlo to. Na startu jsem ještě řekl inženýrovi, aby mi přidal přítlak na zadním křídle, ale to byla asi chyba, protože auto už bylo moc dobré vzadu, ale na úkor toho bylo na začátku závodu nedotáčivé. Proto jsem také chyboval, dostal se za obrubník a ztratil tak druhé místo. Pak se auto stabilizovalo, ale já už jsem se spíš snažil dojet závod na čtvrtém místě. Opět se nám nevyhnuly problémy s brzdami. Chyba z úvodu mě mrzí, ale bohužel i takové jsou závody."

Igor Salaquarda, šéf týmu: "Máme za sebou dobrý víkend. Oba naši jezdci dokázali bodovat v obou závodech. Erik měl dnes lepší start, ale zvolil takové nastavení auta, které vedlo k jeho nedotáčivosti. Rossi na něj tlačil, Erik udělal drobnou chybu a díky tomu se před něj dostal jak Alex, tak Afanasijev. Erik si pak dobře hlídal Krále, kterému nedal šanci, aby jej překonal. Rossi byl v závěru rychlejší než Kouskin, ale na předjetí to také nestačilo. Příští týden nás čekají závody na Hungaroringu, kde jsme testovali a kde testoval také Alexander, byť s jiným týmem. Na programu vůbec není trénink, rovnou pojedeme kvalifikaci. Věřím, že naše zkušenosti s touto tratí nám pomohou dosáhnout dobrého výsledku."

Seriál International Formula Master pokračuje dalším podnikem už příští týden (24. – 26. července) na maďarském Hungaroringu, kde bude součástí doprovodného programu závodního víkendu formule 1.

Erik Janiš

 

Erik Janiš

 

Alexander Rossi

 

Alexander Rossi

 

Alexander Rossi