Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

GT1: Země býkům zaslíbená

GT1: Země býkům zaslíbená

Třetí společné vystoupení účastníků šampionátu GT1 a GT3.

Po delší přestávce pokračuje třetím podnikem evropská část světového mistrovství GT1. Cílem bude severní část Pyrenejského poloostrova, kde je součástí Španělska nezávislé společenství Navarra. Jihozápadně od Pamplony leží městečko Los Arcos vzdálené padesát kilometrů od tohoto hlavního města společenství. V jeho blízkosti vznikl v nedávné době nový okruh Circuito de Navarra.

Zpracováním návrhu okruhu byl pověřen Jaime Nogué. Na začátku roku 2008 byla dokončena polovina zemních prací a v té době byl uveřejněn předpokládaný termín dokončení na jaře roku 2009. Přesto slavnostní zahájení, kterého se účastnilo 22 tisíc diváků, 575 motocyklů a okolo 120 automobilů značky Ferrari a Porsche, proběhlo teprve 19. června 2010.

Okruh nabízí tři verze: dvě kratší o délce 1,3 a 2,6 km s možností souběžného pořádání rozdílných závodů a nejdelší 3,933km dlouhý okruh. Poslední zmiňovaná varianta s 800 metrů dlouhou rovinkou je připravena pro piloty vozů GT1. Šířka dráhy se pohybuje v rozmezí 12-15 metrů. Minimální výškové rozdíly dráhy nebudou klást na jezdce větší nároky. Což se ovšem nedá říci o šesti levých a devíti pravých zatáčkách technicky náročného okruhu. Závodníci jej absolvují po směru chodu hodinových ručiček. U nedávno postaveného okruhu nepřekvapí asfaltové únikové zóny, které lemují dráhu v okolí zatáček.

Vlastní okruh je součástí rozlehlého areálu, který nabízí rozmanité možnosti zaměřené na motorismus. Po návštěvě automobilového muzea se lze přesunout na 731 metrů dlouhou motokárovou dráhu, kterou lze prodloužit na 995 metrů. Na své si přijdou milovníci driftování anebo řidiči toužící po zdokonalení řidičských dovedností, jimž slouží necelý kilometr dlouhá dráha s umělou závlahou.

Galerie vítězů

Návštěvy tohoto španělského okruhu jsou spojeny hned s prvním ročníkem světového mistrovství. Na jeho účastníky tak čeká již třetí podnik v řadě.

Podrobnosti o předchozích vítězích jsou zobrazeny v následující tabulce, z níž vyplývá nadvláda italské značky Lamborghini. Posádka v kolonce QR určuje vítěze kvalifikačního závodu, u CR jde o výsledek hlavního závodu.

 Rok  Posádka  Třída  Vůz
 2011  M.Basseng/M.Winkelhock  QR  Lamborghini Murciélago
 D.Schwager/N.Pastorelli  CR  Lamborghini Murciélago
 2010  R.Zonta/F.Kechele  QR  Lamborghini Murciélago
 R.Zonta/F.Kechele  CR  Lamborghini Murciélago

Časový rozvrh přenosů

Časový údaj v kolonce Start značí výjezd do zahřívacího kola za zpomalovacím vozem. Podle délky okruhu trvá okolo dvou minut, poté je závod zahájen letmým startem po protnutí startovní čáry. Čas u hlavního závodu v případě GT1 TV značí zahájení živého vysílání. Stejně jako u kanálu Sport 5 je předchozí půlhodina věnována představení a sestřihu kvalifikačního závodu.

 Událost  Den  GT1  Sport 5  Start
 Kvalifikace  Sobota  15,00-16,30  -
-
 Kvalifikační závod  Sobota  19,30-21,00  19,30-21,00
19,40
 Hlavní závod  Neděle  12,00-14,00  12,00-14,00
12,40

Vstříc prvnímu poločasu

Prořídlé pole evropského mistrovství se nezadržitelně do první poloviny sedmého ročníku. V současnosti není známa úplná startovní listina víkendu. Neměl by chybět tým s českou vlajkou Heico Gravity-Charouz Team. Navíc by se mělo v poli objevit Audi R8 stáje W-Racing Team.

 Událost  Den  GT3  Sport 5  Start
 Kvalifikace  Sobota  17,00-18,20  -
-
 1. závod  Neděle  10,00-11,30  10,05-11,30
10,10
 2. závod  Neděle  14,30-16,00  14,35-16,00
14,40

Užitečné odkazy

GT1 World Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde lze zjistit informace o účastnících anebo závodech. Okno se zobrazením vysílání se objevuje až po načtení stránky v čase blížícího se přenosu – není na samostatné stránce, jako v předchozích dvou letech. Před přenosem mohou být zobrazeny reklamy, během přenosu nejsou vysílány. Archiv je umístěn na úložištích videonahrávek Daily Motion a You Tube.

Na komentátorském stanovišti provází diváky závodem Jack Nichols a bývalý závodník John Watson. V boxech během závodu zpovídá závodníky a zaměstnance týmů reportérka Hailey Coxon.

GT3 Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde jsou uvedeny informace o účastnících a předchozích závodech. Ve spodní části stránky umístěno okno GT3 TV. Nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy ze závodů.

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3, Blancpain Endurance Series a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.

You Tube Zde

Staronové úložiště vybraných videonahrávek zajišťuje opět kanál You Tube. Nejsou zde přenosy předchozích závodů s výjimkou letošního úvodního podniku.

Daily Motion Zde

Loňský partner světového mistrovství gétéček nabízí na svých stránkách videonahrávky z předchozích let včetně záznamu některých závodů. V současnosti probíhá i ukládání vybraných letošních záznamů

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

GT1 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o MS GT1. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stránkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT1.

GT3 Zde

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o ME GT3. Jeho součástí je kalendář šampionátu, účastníci a jejich technika a jezdecké obsazení. Dále zde naleznete odkazy k článkům s doplňujícími údaji, zpravodajskými souhrny anebo technikou uveřejněných na zdejších stánkách. Jsou zde také odkazy na jiné zajímavé stránky zabývající se závody třídy GT3.

Zdroj: GT1, GT3, Circuito Navarra, Diario de Navarra, Noticias de Navarra, Wikipedia, Sport 5, Topocoding, Formule