Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jak se Timo Glock dostal z Brazílie?

Jak se Timo Glock dostal z Brazílie?

Fanoušci dosud nezapomněli na ztracený titul.

Píše se rok 2016 a F1 má za sebou Velkou cenu Brazílie zmáčenou deštěm. Vyhrál ji Lewis Hamilton a Felipe Massa se loučil, protože to byla jeho poslední velká cena Brazílie. Před osmi lety se na Interlagosu jela poslední velká cena sezóny 2008 a Hamilton s Massou byly jejími největšími hvězdami. Výsledek závodu měl pak nemalou zásluhu na tom, že Hamiltonova hvězda se stala jednou z nejjasnějších v F1 a Massova začala slábnout. Do událostí byl tehdy zapleten Timo Glock, který nyní závodí v DTM a před pár dny na Twitteru napsal, že nemůže uvěřit tomu, že i po tak dlouhém čase se vždycky během brazilského závodu opět spekuluje o tom, zda Hamiltona před sebe nepustil schválně.

Svět F1 je velmi malý a součástí dramatického finále sezóny tehdy byl i mladý Sebastian Vettel. Když před koncem závodu začalo pršet, Lewis Hamilton se po výměně pneumatik dokázal dostat na páté místo. To by znamenalo, že těsně získá svůj první titul mistra světa i přes to, že Massa vyhraje závod. Jenže Vettel svůj vůz na Toro Rosso na mokré trati nekompromisně nacpal před Hamiltona a téměř ho tím obral o titul. Ten už v cíli slavil Massa, jenže Hamilton v posledním sektoru posledního kola předjel velmi pomalého Tima Glocka, v cíli byl pátý a stal se mistrem světa. Někteří fanoušci brazilského jezdce a Ferrari jsou dosud přesvědčeni, že to Glock nebo Toyota udělali schválně, ačkoliv německého jezdce omlouvá, že závod dokončil na slickách, které byly v rychlých zatáčkách posledního sektoru velkou nevýhodou. Jezdec a jeho tým pak raději okruh opustili inkognito.

"Báli jsme se opustit okruh, protože brazilští fanoušci byli nešťastní a mysleli si, že jsme pomohli Lewisovi," řekl Dieter Gass, který byl v roce 2008 závodním šéfinženýr týmu Toyoty v F1 a nyní šéfuje týmu Audi v DTM.

"Tak jsme si koupili brazilské fotbalové dresy. Nevím, jestli to bylo skutečně nutné, ale cítili jsme se tak bezpečněji,“ prozradil Gass po letech.
 
GP Brazílie - Renault - Fernando Alonso