Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V St. Petersburgu je vše připraveno na start sezóny

V St. Petersburgu je vše připraveno na start sezóny

Firestone Grand Prix of St. Petersburg – před závodem

Nový ročník IndyCar Series začíná. Už tuto neděli se můžeme těšit na první letošní závod. Jako již tradičně i letos přivítá piloty IndyCar nejprve floridské město St. Petersburg. Ačkoliv tomu tak původně být nemělo a sezóna měla začínat v Brazílii. Jihoamerický závod byl nakonec kvůli finančním potížím místní vlády zrušen a sezóna tak tradičně začne na pobřeží zálivu Tampa.

St. Petersburg hostí závody IndyCar už od roku 2005. Předtím se v roce 2003 na současné trati představila série CART, ale kvůli finančním potížím se už do floridského města nevrátila. V roce 2005 se tak St. Petersburgský okruh stal vůbec prvním neoválovým závodem série, která debutovala v roce 1996.

Tradice automobilových závodů v ulicích St. Petersburgu je malinko bohatší. V druhé polovině osmdesátých let a později v polovině let 90. hostilo města závody šampionátu Trans-Am, ale kvůli stížnostem místních na hluk závody v St. Petersburgu skončily.

Současný okruh poprvé vytyčený v roce 2003 ovšem problém hluku částečně řeší. Dráha se totiž z části vine po dráze letiště Alberta Whitteda, částečně po nábřežní ulici Bay Shore Drive a podél parků, výstaviště a muzea Salvatora Dalího v business centru města. Celý okruh měří 1,8 míle (2,9 km), má 14 zatáček a nabízí rychlé úseky, technické pasáže a několik výborných možností k předjíždění.

V roce 2010 závod zhatil déšť. V neděli se na dráhu vůbec nedalo vyjet a závod musel být přeložen až na pondělí. Prudké bouřky by měly zasáhnout okruh i v pátek odpoledne. Na sobotu a neděli ovšem meteorologové předpovídají sucho. V neděli pak slunečno a 23 °C. Ideální počasí na závodění.

Nejúspěšnějším pilotem IndyCar v St. Petersburgu je se třemi vítězstvími Hélio Castroneves. Pokud by v neděli vyhrál, tak jej jeho stájový kolega a obhájce vítězství i mistrovského titulu Will Power vyrovná. V St. Petersburgu se můžeme těšit na 24 vozů na startovním roštu. Simona de Silvestro (Andretti Autosport) a Sage Karam (Chip Ganassi Racing) zatím další angažmá jisté nemají, týmy je potvrdily pouze pro tento závod.

Na startovní rošt se postaví pět nováčků. Mezi nováčky patří i Sage Karam, ačkoliv vloni startoval v Indianapolisu, a Ital Francesco Dracone (Dale Coyne Racing), který v roce 2011 odjel dva závody za Conquest Racing, ale ještě se starým vozem. Mezi nováčky se počítá i Luca Filippi. Úplnými zelenáči tak jsou loňský šampion Indy Lights Gabby Chaves (Bryan Herta Autosport) a Stefano Coletti (KV Racing Technology).

Po několika letech se můžou na přenos těšit i fanoušci IndyCar v České republice a na Slovensku. Přenosy všech závodů totiž nabídne sportovní kanál Slovak Sport TV1 a to v síti kabelových a satelitních operátorů nebo za poplatek na internetu. Za mikrofonem se divákům v neděli představí zkušení komentátoři Michal Beran a Martin Straka! Za poplatek můžete sledovat také přenosy skrze ESPN Player, ale jeden závod vyjde na 7 Euro. Přenosy z tréninků a kvalifikace nabízí zdarma na svém webu INDYCAR.

Zbarvení všech vozů najdete ZDE
Plán okruhu najdete ZDE

Streets of St. Petersburg

Délka trati: 1,8 míle, 14 zatáček
Délka závodu: 110 kol, 198 mil
První závod: 2003 (CART), 2005 (IRL IndyCar)
Loňský vítěz: Will Power, Team Penske
Loňské pole position: Takuma Sató, A.J. Foyt Enterprises, 1:01.8686
Rekord okruhu: Sebastien Bourdais, Newman/Haas Racing (CART), 1:00.928

Časový harmonogram (SEČ/SELČ):

Pátek 27.3.
  17:30 – 18:45 – 1. trénink
  21:15 – 22:30 – 2. trénink
Sobota 28.3.
  17:30 – 18:15 – 3. trénink
  21:15 – 22:30 – Kvalifikace
Neděle 29.3.
  17:00 – 17:30 – Warm up
  20:00 – Start závodu Firestone Grand Prix of St. Petersburg