Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Alex Zanardi je po nehodě ve vážném stavu

Alex Zanardi je po nehodě ve vážném stavu

Ital se na handbiku srazil s náklaďákem

Bývalý pilot formule 1 či amerického šampionátu CART Alex Zanardi měl v pátek v rodné Itálii vážnou nehodu. Během závodu na handbiku vyjel do protisměru, kde se střetl s nákladním autem. Lékaři museli ihned přistoupit k neurochirurgickému zákroku. Ten skončil po 21. hodině místního času, Zanardiho pak převezli na jednotku intenzivní péče.

K nehodě došlo po 17. hodině u toskánského města Pienza. Podle trenéra italského týmu Maria Valentiniho se stala při sjezdu po rovince před zatáčkou. „Alex trochu vyjel do protisměru, a to zrovna ve chvíli, kdy jel proti němu náklaďák. Řidič se snažil vyhnout, ale srážce nezabránil,“ citoval Valentiniho deník La Repubblica.

Zanardi utrpěl mnohočetná zranění. Zůstal ale při vědomí, dýchal sám a komunikoval. Podle agentury AP jej do nemocnice ve městě Siena přepravil vrtulník.

Nemocnice Santa Maria alle Scotte potvrdila, že Zanardi je na tom špatně. „Byl okamžitě ošetřen lékaři z urgentního příjmu a jeho stav je velmi vážný, protože zrovna prodělává operaci mozku,“ uvedla.

Později nemocnice upřesnila, že Zanardi utrpěl těžká poranění hlavy a obličeje. Operace, která začala v sedm večer, skončila po hodině a půl. „Pacient byl s nejistou prognózou převezen na jednotku intenzivní péče,“ dodala.

V posledních letech vyměnil Zanardi auto za handbike. Foto: archiv

Zanardi po závodění v italské formuli 3 a ve Formuli 3000 získal na konci sezony 1991 šanci poprvé startovat ve formuli 1. V posledních třech závodech sezony nastoupil za tým Jordan. Zanardi ale ve formuli 1 paběrkoval. Mnohem více se mu vedlo za mořem.

Ve své úvodní sezoně v roce 1996 se uvedl legendárním předjížděcím manévrem v šikaně Corkscrew na okruhu Laguna Seca. Pak se stal dvojnásobným šampionem CART. Ještě jednou to šel zkusit do formuli 1, ale v roce 1999 s Williamsem nezářil.

V roce 2001 se vrátil do Ameriky. Při závodě na německém oválu Lausitzring měl ale vážnou nehodu, když při výjezdu z boxů ztratil kontrolu nad vozem. Ten se dostal na dráhu a přímo do cesty Alexi Taglianimu. Při nehodě přišel Zanardi o obě nohy a jen díky okamžitému zásahu záchranářů, štěstí, rychlému převozu do nemocnice a také své kondici profesionálního sportovce přežil i několik zástav srdce v helikoptéře během cesty z okruhu do berlínské nemocnice.

Už za dva roky seděl zpátky v kokpitu vozu CART a v Německu dokončil symbolicky 13 kol, která mu v září 2001 chyběla do cíle. Později našel místo v šampionátu DTM, kde znovu několikrát okusil, jaké je to vyhrát. Pak vyměnil jezdecký overal za závodnický trikot a stal se paraolympionikem. Na hrách v Londýně a v Riu získal vždy dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.

Zdroj: FORMULE.cz