Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Senna přemlouval Prosta, aby pokračoval v kariéře

Senna přemlouval Prosta, aby pokračoval v kariéře

Soupeření s ním pro něj bylo motivací

Ayrtona Sennu a Alaina Prosta spojovala na přelomu 80. a 90. let minulého století velká rivalita. Ta odstartovala v období 1988-1989, kdy byli oba týmovými kolegy u McLarenu a bojovali spolu o titul. Pokračovala ale i poté, co se Prost rozhodl McLaren opustit a závodil za Ferrari (1990-1991) a Williams (1993). Právě rok 1993 byl posledním, kdy oba poměřili síly. Po skončení sezony totiž Prost, který ten rok vyhrál svůj čtvrtý titul, ukončil kariéru. Senna ho poté nahradil u Williamsu a pokračoval v kariéře i v roce 1994. Při třetím závodě sezony v Imole ale po nehodě tragicky zahynul.

Nedávno Prost poskytl rozhovor pro YouTube kanál mistra světa z roku 2016 Nica Rosberga, ve kterém rovněž zavzpomínal na své soupeření se Sennou. Mimo jiné prozradil, že si Senna přál, aby Francouz ve F1 zůstal i po roce 1993 a dokonce ho přemlouval.

„Pro rok 1994 jsem dostal nabídku od McLarenu, který tehdy přešel na motory Peugeot. Dva dny po posledním závodě sezony 1993 mi Ayrton volal a prosil mě, abych to přijal. Říkal, Alaine, ty musíš zůstat ve F1. Žádný z ostatních jezdců pro mě není takovou motivací jako ty. To bylo opravdu úžasné,“ prozradil Prost Rosbergovi.

V roce 1994 se mohl Alain Prost vrátit zpátky k McLarenu. Foto: McLaren

Čtyřnásobný mistr světa rovněž uvedl, že od jeho odchodu už nebyl Senna stejný jako dříve: „Jeho největší motivací bylo porazit výhradně mě, i když jsem se já na něj tolik nesoustředil.  Právě z tohoto důvodu už to poté, co jsem skončil, nebyl ten samý Senna. To jeho vyzbrojení, které získal během našeho soupeření, bylo najednou pryč a vypadal křehce,“ dodává Francouz.

Prost před sezonou 1994 vůz McLarenu skutečně otestoval, nakonec ale nabídku na návrat do britské stáje nepřijal. Do jejího monopostu ale usedl i v roce 1995 a také během sezony 1996, kdy u týmu z Wokingu zastával pozici technického poradce. I v těchto letech byl spojován s možným návratem do F1. Ani v těchto případech ale k němu nedošlo.

V období 1997-2001 ale „Profesor“ v šampionátu působil jako šéf své vlastní stáje Prost. Během svého účinkování ve F1 tým vybojoval tři pódiová umístění. S týmem Prost je spojen mimo jiné i významný milník pro český motorsport. V jeho barvách totiž odjel tři závody jediný Čech ve F1 Tomáš Enge. V roce 2017 se Prost do F1 vrátil jako speciální poradce Renaultu a v roce 2019 se zde přesunul do role nevýkonného ředitele. V té zůstal i letos, kdy se tým přejmenoval na Alpine.

Zdroj: PlanetF1, F1, úvodní foto: McLaren