Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Ferrari je opět nejúspěšnějším týmem VC Bahrajnu

Ferrari je opět nejúspěšnějším týmem VC Bahrajnu

Leclerc se postaral už o sedmé vítězství stáje

Už po předsezonních testech se zdálo, že by se Ferrari letos mohlo po dvou nepříliš výrazných sezonách vrátit zpátky do nejúžší špičky F1. A Velká cena Bahrajnu tyto předpoklady definitivně potvrdila. Pro "rudé" totiž nemohl závod dopadnout lépe. Pro vítězství si dojel Charles Leclerc, který tak získal pro stáj z Maranella první triumf od Velké ceny Singapuru 2019, kdy vystoupal na nejvyšší stupeň Sebastian Vettel. Ferrari navíc dosáhlo hned na dvojité prvenství. Stříbrnou příčku bral Carlos Sainz.

A nyní něco pro milovníky statistik. Bahrajnský triumf pro Ferrari neznamenal pouze návrat mezi elitu F1, ale také návrat na první místo historické tabulky Velké ceny Bahrajnu v počtu vítězství. Těch má nyní z tohoto závodu sedm.

První ze sedmi bahrajnských triumfů zaznamenala stáj už před osmnácti lety, tedy v roce 2004. Během něj F1 zavítala nejen do Bahrajnu, ale i na Blízký východ vůbec poprvé v historii. Ferrari a jeho tehdejší hvězda Michael Schumacher se nacházeli v poslední sezoně své dominance, která skončila pro německou legendu ziskem sedmého titulu. Na cestě za ním vyhrál třináct závodů z osmnácti a jedním z nich byl i Bahrajn, kde neměl konkurenci. Na stupně vítězů se spolu s ním podíval i jeho týmový kolega Rubens Barrichello, který dojel druhý.

Michael Schumacher se stal v roce 2004 historicky prvním vítězem Velké ceny Bahrajnu. Foto: Bahrain International Circuit



Italská hymna poté hrála v Bahrajnu znovu až v letech 2007 a 2008, a to v kombinaci s brazilskou. V obou těchto případech totiž triumfoval Felipe Massa. I v těchto sezonách navíc skončili mezi nejlepší trojkou oba jezdci Ferrari. V roce 2007 skončil Massův týmový kolega Kimi Räikkönen, který se na konci sezony stal mistrem světa, třetí. V sezoně 2008 si o pozici polepšil a Ferrari tak zopakovalo dvojité vítězství z roku 2004.

Třetím pilotem, který dokázal s Ferrari Velkou cenu Bahrajnu vyhrát, se stal v roce 2010 Fernando Alonso. Pro Španěla se tehdy jednalo o první závod v barvách italské stáje. Na triumf ale dvojnásobný mistr světa dosáhl trochu se štěstím. Po většinu velké ceny totiž figuroval na druhé příčce za Sebastianem Vettelem. Německého pilota, který hájil barvy Red Bullu, ale v závěru postihly problémy s výfukovým potrubím a nakonec se propadl až na čtvrtou pozici.

Z Vettelových potíží tězil i Alonsův týmový kolega Felipe Massa. Brazilec dojel ve svém prvním závodě po zranění hlavy při kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska druhý. Ferrari tak získalo své třetí bahrajnské dvojité vítězství.

Ročník 2010 byl jedním z těch, kdy Ferrari oslavovalo dvojité vítězství. Foto: F1



Právě Sebastian Vettel, jehož problémy v roce 2010 Alonsovi pomohly, napsal další vítěznou kapitolu Ferrari v historii Velké ceny Bahrajnu. Stalo se tak v letech 2017 a 2018. Ve druhém případě ale panovaly u Ferrari i přes vítězství smíšené pocity. Vettelův parťák Kimi Räikkönen totiž odjel při zastávce v boxech od mechaniků dříve, než na jeho voze došlo k výměně všech pneumatik, což vyústilo ve zranění jednoho z mechaniků. Na další bahrajnské vítězství si muselo Ferrari počkat až do letoška.

Ferrari sice zvítězilo v Bahrajnu sedmkrát, v historii této velké ceny ale najdeme více případů, kdy byl jezdec italské stáje ve hře o vítězství. Ne vždy ale zvládl dotáhnout své úsilí do vítězného konce.

Michael Schumacher byl zapojen do boje o bahrajnské prvenství také v letech 2005 a 2006. V ročníku 2005 v úvodu závodu kroužil v těsné blízkosti za vedoucím Fernandem Alonsem ze stáje Renault. Ve 12. kole ale na jeho voze došlo k potížím s hydraulikou  a musel odstoupit. Alonso a Schumacher byli hlavními aktéry Velké ceny Bahrajnu také v sezoně 2006. V tomto závodě startoval Schumacher z prvního místa a dlouho vedl. Během druhých zastávek se ale přes něj Alonso dokázal dostat a německý pilot se tak musel spokojit se stříbrem.

Další promarněné příležitosti představují roky 2013, 2015 a 2019. V roce 2013 se během úvodních kol Fernando Alonso pohyboval na druhé pozici hned za Vettelem. Poté se ale u něj vyskytly problémy se systémem DRS, který zůstal na jeho voze otevřený. Musel proto k mechanikům a nakonec skončil osmý.

V roce 2015 zase piloty Mercedesu Lewise Hamiltona a Nica Rosberga potkaly v závěru potíže s brzdami. Rosbergovi dokázal Kimi Räikkönen druhé místo sebrat. Hamiltona v závěru sice také stahoval, už ho ale nedohnal a skončil tak druhý.

Sebastian Vettel vyhrál Velkou cenu Bahrajnu čtyřikrát, z toho dvakrát jako pilot Ferrari. Foto: Ferrari



V sezoně 2019 strávil většinu závodu v čele Charles Leclerc. Pro Monačana šlo o teprve druhý závod v barvách maranellské stáje. V závěru ale na jeho voze vypověděl službu generátor kinetické energie a propadl se na třetí místo za Lewise Hamiltona s Valtterim Bottasem. Přišel tak o své první vítězství v kariéře. Nakonec ale na něj ještě během onoho roku dosáhl, a to v belgickém Spa-Francorchamps. V italské Monze navíc přidal ještě druhé prvenství.

Pouze o jedno prvenství méně než Ferrari vybojoval ve Velké ceně Bahrajnu Mercedes. "Stříbrné šípy" zde slavily poprvé v roce 2014. Tehdy po velkém souboji mezi Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem triumfoval Brit. Hamilton přidal další vítězství í v letech 2015, 2019, 2020 a 2021. V roce 2016 zde získal pro Mercedes vítězství Nico Rosberg.

Po dvou triumfech získaly ve Velké ceně Bahrajnu Renault a Red Bull. Pro francouzskou značku vybojoval oba triumfy Fernando Alonso v letech 2005 a 2006. Rakouská stáj zase mohla oslavovat v sezonách 2012 a 2013 díky Sebastianu Vettelovi. V roce 2009 zde zvítězila i stáj Brawn GP, předchůdce Mercedesu, a to díky pozdějšímu šampionovi Jensonu Buttonovi.

Mezi jezdci je nejúspěšnějším pilotem ve Velké ceně Bahrajnu Lewis Hamilton s pěti triumfy. Následují Sebastian Vettel (4) a Fernando Alonso (3). Dvakrát vyhrál Felipe Massa. Po jednom vítězství mají na kontě Michael Schumacher, Jenson Button, Nico Rosberg a Charles Leclerc.

Počet vítězství ve VC Bahrajnu - týmy:

Pořadí Tým Vyhrané ročníky
1. Ferrari 7
2. Mercedes 6
3. Red Bull 2
3. Renault 2
5. Brawn GP 1

Počet vítězství ve VC Bahrajnu - jezdci:

Pořadí Jezdec Vyhrané ročníky
1. Lewis Hamilton 5
2. Sebastian Vettel 4
3. Fernando Alonso 3
4. Felipe Massa 2
5 Charles Leclerc 1
5. Nico Rosberg 1
5. Jenson Button 1
5. Michael Schumacher 1

Zdroj: FORMULE.cz, úvodní foto: Ferrari