Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alex Zanardi má za sebou test v DTM

Alex Zanardi má za sebou test v DTM

Handicapovaný Ital s BMW M3 kroužil po Nürburgringu.

Alex Zanardi dnes poprvé testoval BMW M3 DTM. V rámci oslav 40. let od založení divize BMW Motorsport, známá jako "M", jezdil na Nürburgringu.

Italův vůz byl vyveden ve zlatých barvách odkazujících na jeho zlaté medaile z letošních Paralympijských her v Londýně. Bývalý šampion série CART s ním obkroužil 32 kol.

"Jsem velmi šťastný, že jsem dnes dostal možnost řídit BMW," řekl Zanardi, který mezi lety 2004 a 2009 závodil pro mnichovskou automobilku nejdříve v Mistrovství Evropy a následně v Mistrovství světa cestovních vozů.

"Toto je pro mě velmi významný den a budu si jej pamatovat do konce svého života. Chtěl bych poděkovat všem v BMW, kteří pomohli uskutečnit tento můj sen."

K tomu, aby bylo možné posadit Zanardiho do auta, bylo potřeba udělat několik změn. A i přesto, že by je zřejmě nebylo možné použít v podmínkách závodů, mohl si Zanardi zkusit alespoň test.

Zanardiho M3 DTM nemělo plynový ani spojkový pedál, zatímco brzdový pedál byl přesunut doprava, aby jej mohl Zanardi ovládat svou protetickou pravou nohou. Plyn Ital ovládal levou rukou na volantu, zatímco pomocí přitahování a odtahování páček pod volantem řadil převodové stupně.

"Byla to výzva upravit můj vůz, aby splňoval požadavky a jsem překvapen, jak rychle to inženýři od BMW Motorsport zvládli dokončit,"
řekl Zanardi.

"Na trati jsem si to hodně užil. Když jsem poprvé viděl ten zlatý vůz, byl jsem ohromen."

Zanardi ovšem také řekl, že i přesto, že si test užil, považuje svůj přestup do DTM za nepravděpodobný.

"Stále mám vášeň pro závodění," dodal 46letý Ital. "Nicméně, nejsem si jistý, jestli z naší demistrační jízdy bude i něco více, jelikož level DTM by pro někoho v mém věku mohl být až příliš."

Šéf BMW Motorsport Jens Marquardt k tomu řekl: "Jsem rád, že se nám toto dobrodružství podařilo.

Po mnoho let byl váženým členem rodiny BMW Motorsport a pro nás všechny je velkým vzorem. Navzdory svému handicapu všem dokazuje, že každou výzvu bere optimisticky a ve všech testech si vede skvěle.

A jak jsme viděli i dnes, ani výzva technicky náročného BMW M3 DTM pro něj nebyla žádnou překážkou."