Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren prodává svou továrnu

McLaren prodává svou továrnu

Na každodenním chodu stáje se prý nic nemění

Sky News odhalila skutečnost, že McLaren Technology Centre (MTC) změní majitele, protože McLaren potřebuje peníze. Tým i automobilka však zůstávají, stejně jako zaměstnanci, na svých místech.

Je to způsob, jak McLaren vyřeší dočasný nedostatek finančních prostředků. Odhaduje se, že za továrnu v anglickém Wokingu dostane 200 milionů britských liber. Zároveň s kupní smlouvou bude podepsána leasingová dohoda. A pokud vše půjde podle plánu, MTC se za pár let vrátí do vlastnictví McLarenu. Nejedná se o nový nápad. Management o prodeji věděl od doby, co od Národní bahrajnské banky dostal půjčku 150 milionů liber, jež nemohla v čase krize stačit.

"Je to prostě součástí refinanční strategie, kterou McLaren oznámil před časem. Každodenních záležitostí týmu F1 se to vůbec nedotkne. Více k tomu nemám co říct," odpověděl na otázky novinářů Andreas Seidl, šéf týmu.

McLaren již delší dobu mluví o záměru operovat na hranici rozpočtového stropu, který vstoupí v platnost příští rok. Mělo by mu to otevřít dveře zpět mezi špičku F1. Oběti jsou však nezbytné. Bylo oznámeno, že cyklistický Team Bahrain McLaren, založený na začátku tohoto roku, bude mít jepičí život. McLaren se rozhodl partnerství s Bahrajnci ukončit.

"Výrazné barvy týmu Bahrain McLaren byly při mnoha pamětihodných vítězstvích v sezoně narušené pandemií Covid-19 včetně Saudi Tour, Paris-Nice, Circuito de Getxo and Route d’Occitanie. Tým děkuje McLarenu za jeho přínos tomuto partnerství a přeje mu mnoho úspěchů s jeho plánem opět se soustředit na závodění na čtyřech kolech," píše se v tiskové zprávě cyklistického týmu.

McLaren měl zájem zapojit se do vznikající kategorie hypersportů ve vytrvalostní sérii WEC, což ale v současné situaci nepřipadá v úvahu. V IndyCar závodí dva vozy týmu Arrow McLaren SP, ve kterém McLaren údajně nemá vlastnický podíl.

McLaren teď pár let nebude bydlet ve svém. foto: McLaren

Zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: McLaren