Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren ukázal MCL35M

McLaren ukázal MCL35M

Nový začátek s Mercedesem bez Mercedesu

Tým McLaren Racing jako první tým F1 představil svůj vůz pro sezonu 2021. Nese jméno MCL35M, ze kterého se dají vyčíst hned dvě věci. MCL35 je jméno loňského vozu. Angličané tak dávají jasně najevo, že pro tuto sezonu nespustili zcela nový projekt. Šasi zůstalo stejné, stejně jako mnoho dalších věcí, změnila se aerodynamika a ještě jedna mimořádně důležitá část vozu. Za jezdcovými zády bude pohonná jednotka Mercedesu, proto to "M" ve jménu vozu.

Zajímavé je, že kromě toho "M" nic jiného nenaznačuje návrat McLarenu k Mercedesu, se kterým na konci 90. let získaly jeden pohár konstruktérů a Miku Häkkinenovi pomohly ke dvěma mistrovským titulům. Trojcípá hvězda není na voze, jezdeckých overalech, ani týmovém oblečení. Šéf týmu, Andreas Seidl, to vysvětlil tím, že tým má s Mercedesem čistě dodavatelsko-odběratelský vztah a žádnou povinnost dělat mu marketing. U Mercedesu to ale není taková novinka, z jeho zákazníků propaguje trojcípou hvězdu pouze Williams na jezdeckých overalech.

Barevný design vozu zůstal prakticky nezměněný. Oranžová je tradiční barvou McLarenu a modrá patří kampani A Better Tomorrow. Huskies Chocolate si prosadilo červenou na zadní stranu zadního křídla. Zužující se zadní podlaha v oblasti před zadními koly je vynucena úpravou Technických pravidel F1 pro sezonu 2021. Také musel být upraven difuzor a tým utratil v zadní části vozu i oba své vývojové žetony. Jinak jsou v porovnání s vozem z konce minulé sezony vidět pouze menší aerodynamické úpravy.

Součástí týmu zůstal jeho odchovanec Lando Norris. Carlos Sainz ale odešel do Ferrari a jeho místo zaujal Daniel Ricciardo, vítěz sedmi velkých cen. Dnes MCL35M v rámci filmovacího dne odjede první kilometry na okruhu Silverstone. Za volantem se vystřídají oba závodníci, přičemž přednost dostane nově příchozí Australan. Cílem stáje pro tento rok je opět zmenšit rychlostní ztrátu na tovární Mercedes.

Nový MCL35M. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren