Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren má výjimku jistou

McLaren má výjimku jistou

S osazením motoru Mercedes nebude problém

Když se nejmocnější světa F1 shodli v názoru, že je nezbytné odložit nová technická pravidla o rok a v zimě 2021/22 zmrazit co největší část vozu, vyvstala otázka, co s oznámeným obnovením spojení McLarenu a Mercedesu. Vedení McLarenu si však všechno pojistilo předem a zabudování jiného motoru do letošního šasi sice bude práce navíc, ale žádné zmrazení mu nebude házet klacky pod nohy.

"Odložení o rok jsme plně podporovali, dokonce mohu říci, že jsme v jeho prosazení hráli aktivní roli. Všichni si museli uvědomit, že v takové situaci se musí zajistit finanční zdraví týmů a konkurenceschopnost vozů, až se opět dostanou na trať. Zmíněné věci ale nijak nemění fakt, že od roku 2021 začneme používat pohonnou jednotku Mercedes. Bude nám umožněno provést všechny potřebné změny," vysvětlil šéf týmu Andreas Seidl.

Německý auto motor und sport mezitím vynesl na světlo světa návrhy dalších úsporných opatření. Kromě šasi mají být mezi sezonami 2020 a 2021 zmrazeny i pohonná jednotka, převodovka, náboje kol a některé komponenty jejich zavěšení. Modely nových vozů pro sezonu 2022 by se do aerodynamických tunelů neměly dostat dříve než v únoru 2021, což by aerodynamiky v nejbližších měsících do velké míry zbavilo potřeby pracovat na dvou souběžných projektech. A údajně se v nejbližší době mají začít i rozhovory o snížení rozpočtového stropu pod zamýšlených 175 milionů amerických dolarů.

Letos bude toto šasi pohánět Renault, příští rok Mercedes. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.cz