Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jak to bylo s Vasseurem a Seidlem?

Jak to bylo s Vasseurem a Seidlem?

Seidla možná zlákalo Audi dříve než Vasseura Ferrari.

Formule 1 se vzpamatovává ze včerejšího přestupového kolotoče, kvůli kterému ani není moc času uvažovat nad tím, že Williams je aktuálně bez generálního ředitele, šéfa týmu i technického ředitele. Největší pozornost na sebe strhl odchod Frédérica Vasseura z Alfy Romeo do Ferrari, kde asi bude dávat lekce z efektivního nakládání s penězi, které Mattia Binotto jako dlouholetý zaměstnanec asi nikdy neměl jako prioritu, ale pod rozpočtovým stropem je to pro všechny důležitá disciplína.

A místo Vasseura míří do Hinwilu Andreas Seidl. To je velké překvapení. Že malý tým pustí jezdce, inženýra nebo manažera do většího týmu, protože po ztrátě životní příležitosti by nejspíše měl problém s motivací, na to jsme si už zvykli. Ale jak je možné, že McLaren tak lehce a rychle pustil svého šéfa týmu do Sauberu, který bude ještě letos reprezentovat automobilku Alfa Romeo? Dozvídáme se, že Seidl měl do Sauberu, budoucího továrního týmu Audi, beztak namířeno. Prudce se změnilo pouze načasování, Seidl měl odejít po roce 2025, aby se k týmu připojil spolu s Audi.

Chtěli jsme ještě nechat věci jako jsou, vždyť vztahy jsou dobré a pracovní morálka zůstala vysoko,“ řekl ředitel týmu McLaren, Zak Brown. „Už jsme byli připraveni dát světu vědět, že věci se změní na konci roku 2025. Když by to už nebylo tajemstvím, jako prvnímu bych telefonoval Andreovi (Stellovi), aby uvažoval, že v budoucnu bude on šéfem.

Když jsme se dozvěděli, že Fred (Vasseur) míří do Ferrari, ozval se nám Finn Rausing (majitel Sauberu), se kterým se znám desetiletí a dobře spolu vycházíme. Chtěl vědět, jestli je šance, že Andrease pustíme předčasně. Já jsem řekl, že s tím nemám problém, pokud Andrea (Stella) přijme místo šéfa našeho týmu. Potom proběhlo pár konverzací a Andrea laskavě akceptoval nabídku, což nám umožnilo uvolnit Andrease.

Beztak byl Andrea mou volbou číslo jedna, takže já jsem velmi spokojený. Mohli jsme aktivovat konkurenční doložku, podržet ho mimo, ale my v McLarenu věříme, že je možné dohodnout se na řešení dobrém pro všechny. Takto alespoň budou všichni na svých trvalých místech.

Takže, Seidl nejspíše přijal místo ředitele Sauberu od roku 2026 dříve, než obdržel Vasseur nabídku od Ferrari. Vasseur byl u Sauberu ředitelem i šéfem týmu, takže možná byla ve hře možnost, že by i po příchodu Audi zůstal šéfem týmu a Andreas byl jeho ředitelem, což ale zní jako kariérní krok zpět. Pokud už Vasseur věděl, že Rausing přivede do týmu spolu s Audi nového člověka, mohlo se o tom doslechnout i Maranello a o to snadněji pak padlo rozhodnutí nedat Binottovi ještě další pokus vyhrát s Ferrari šampionát.

Říká se, že se za Vasseura přimluvil Carlos Tavares, jenž je ředitelem koncernu Stellantis a kamarád s Vasseurem i s Johnem Elkannem. Miliardář Elkann je významný spoluvlastník a předseda Stellantisu stejně jako automobilky Ferrari. Takže v případě přesunů Vasseura a Seidla nejspíše nebude snadné určit, zda bylo dříve vejce nebo slepice. Jednou z prvních Seidlových rolí v křesle ředitele stáje Sauber teď bude najít nového šéfa týmu, pokud i tuto roli (alespoň dočasně) nevezme na sebe.

Vasseur měl přijít o místo v Alfě, nyní je z něj šéf Ferrari. Někdo vidí smůlu, jiný příležitost. Foto: Ferrari

Rošády neunikly pozornosti Otmara Szafnauera, jenž na začátku letošního roku přešel z Aston Martinu do Alpinu.

Ten pocit, když jste po devíti měsících pátým nejdéle sloužícím šéfem týmu...,“ napsal Szafnauer na Twitter. O málo kratší dobu je ve svém křesle jeho náhradník u Astonu, Mike Krack, nyní už i Vasseur a Stella, Alfa Romeo a Williams mají aktuálně tuto pozici neobsazenou.

Zábavu z nečekaného kolotoče měli také u Mercedesu, který na Twitteru oznámil, že nemá co oznámit a připojil fotku Tota Wolffa. Admin oficiálního účtu týmu Haas fanoušky navnadil na koláž se všemi šéfy v dosavadní historii týmu. Následovala pouze fotografie Güntera Steinera.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo