Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

McLaren chce vyhrávat s Mercedesem

McLaren chce vyhrávat s Mercedesem

Teď se to už dá.

McLaren se s Mercedesem rozloučil po sezoně 2014 s tím, že v éře komplikovaných hybridních pohonných jednotek může vyhrávat pouze tovární tým, proto odchází k Hondě. Po stintech s Hondou a s Renaultem se ale letos vrací zpět k německým motorům. S novým šéfem, novými majiteli, novým odhodláním, ale i za změněné situace. Věří, že v příštích letech bude moci vyhrávat i zákaznický tým.

"Náš cíl byl jasný – získat pohonnou jednotku, se kterou se dá získat mistrovský titul. A pohonná jednotka Mercedesu byla jediná pro nás dostupná," řekl Andreas Seidl, který je šéfem McLarenu od roku 2019.

"Ve srovnání s minulostí se změnilo znění pravidel. Nyní je garantována stejná péče a stejné možnosti využití motoru, jako mají tovární týmy. A Mercedes má naši důvěru. Také FIA v posledních letech zlepšila sledování dodržování těchto pravidel. Věříme, že se dostáváme do pozice, že budeme moci opět vyhrávat."

Loni se McLaren vrátil alespoň před Ferrari. Ještě zůstávají Red Bull a Mercedes. Foto: McLaren

 

McLarenu pomůže také rozpočtový strop, který začal platit letos. Velké týmy musí ve svých výdajích dělat velké škrty, zatímco tým z Wokingu může fungovat téměř stejně jako dosud.

"V minulosti jsme utráceli o něco více, než je rozpočtový strop, takže jsme museli udělat malé změny, abychom se pod něj vešli," říká ředitel týmu, Zak Brown. "Tento rok bude rokem učení a určitě se objeví nesrovnalosti, ale z chyb se můžeme poučit. Andreas (Seidl) má dostatek zdrojů k tomu, aby tým fungoval přesně na úrovni stropu. Peníze tedy již nejsou překážkou. Jsem si jist, že rozpočtový strop se osvědčí, ačkoli první rok ještě může být o chybách, na které si bude třeba posvítit."

Zdroj: MotorsportWeek, GPFANS, úvodní foto: McLaren