Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Peterhansel se dočkal prvního letošního etapového triumfu, naděje Lopraise a Prokopa vyhasly

Peterhansel se dočkal prvního letošního etapového triumfu, naděje Lopraise a Prokopa vyhasly

Rallye Dakar - 10. etapa

Letošní ročník soutěže Rallye Dakar pokračoval ve středu desátou etapou, která byla současně třetí od konce. Zahrnovala celkem 375 měřených kilometrů. Startovalo se ve Wadi Ad Dawasiru a končilo v Biše.

Mezi automobily dosáhlo na třetí letošní etapový triumf Audi. A znovu se radoval jiný jezdec. Zatímco třetí etapa patřila Carlosi Sainzovi, v osmé byl nejúspěšnější Mattias Ekström a nyní zvládl trasu nejlépe Stéphane Peterhansel. Čtrnáctinásobný dakarský vítěz, který po potížích v prvním týdnu už nemůže pomýšlet na dobré celkové umístění, dosáhl svého již 49. etapového triumfu v této soutěži. To znamená, že za Arim Vatanenem, který je v této statistice historicky nejúspěšnější, mu tak chybí už jen jedno prvenství.

Stejně jako v osmé etapě dosáhlo Audi na dvojité prvenství. Za Peterhanselem se totiž umístil se ztrátou dvou minut a šesti sekund Sainz. Ve třetím nejrychlejším čase zdolal desátou etapu Orlando Terranova ze stáje Bahrain Raid Xtreme. Jeho týmový kolega Sébastien Loeb skončil pátý a o minutu a 25 sekund tak stáhl náskok vedoucího muže závodu Násira al-Attíji. Jezdec Toyoty se umístil na sedmé příčce.

Z českých jezdců tentokrát dopadl lépe Miroslav Zapletal, který obsadil 38. místo. Jezdce stáje Offroadsport potkal na trase mimo jiné i jeden defekt. Martina Prokopa ale postihly daleko větší problémy, kvůli kterým skončil až jako 73. a za vítězným Peterhanselem zaostal o více než čtyři a půl hodiny. Po těchto potížích se tak rodák z Jihlavy, kterému ještě po úterní etapě patřilo osmé místo, může rozloučit se šancemi na umístění v první desítce.

"Shrek (přezdívka Prokopova Fordu - pozn. red.) nás dnes trochu zradil. Měli jsme banální závadu. Prasklo nám šroubení u převodovky a ztratili jsme veškerý olej. Ztratil jsem šestku, poté pětku a musel jsem zastavit. Bylo cítit, že převodovka je v háji. Zkusili jsme to s Viktorem (spolujezdec Viktor Chytka - pozn. red.) vyřešit podle vlastních myšlenek, opravit šroubení a dolít olej, ale trvalo to pět hodin, protože na trati se k převodovce nedá dostat. Navíc se to porouchalo tam, kde vede výfukové potrubí," vysvětlil Prokop své trable.

Martin Prokop se ve středu propadl mimo nejlepší desítku. Foto: Benzina Orlen Team



V celkovém pořadí se náskok Násira al-Attíji před Sébastienem Loebem snížil na 32 minut a 40 sekund. Třetí zůstává Jazíd al-Rajhí. Miroslavu Zapletalovi patří 24. příčka a Martin Prokop se propadl až na 26. místo.

Prokop ale nebyl jediným Čechem, jehož naděje na slušné umístění v konečném pořadí ve středu vyhasly. Totéž zažil i Aleš Loprais v kamionech. Jeho "Pragovce" se stala osudnou jedna z dun a synovec šestinásobného vítěze Rallye Dakar Karla Lopraise tak do cíle etapy nedorazil. Jestli se jeho kamion podaří opravit a uvidíme ho v akci během posledních dvou etap, není jisté. Jasné ale je, že na čtvrté pozici, která mu patřila před startem středeční etapy, Loprais určitě v cíli soutěže figurovat nebude.

"Dnes nás trochu opustilo štěstí, když po skoku z jedné malé duny nevydrželo servo řízení. Jedná se o díl, který nemáme s sebou, takže Lady (přezdívka Lopraisova kamionu - pozn. red.) nemůže v poušti zatáčet. Je to takové zvláštní, relativně jednoduché místo, přitom nás tu pár skončilo. Vedle nás se vykoulel jeden Can-Am a Gert Huzink tu zničil šasi svého kamionu," uvedl Loprais.

Vítězem etapy se opět stal tým Kamaz. Zvítězil celkový lídr Dmitrij Sotnikov před Eduardem Nikolajevem a Andrejem Karginovem. Opět se dařilo Ignaciovi Casalemu z Buggyry, který svou Tatru dovezl do cíle na čtvrtém místě. Z českých jezdců se umístil nejvýše šestý Martin Macík. Jezdec české stáje Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius skončil jedenáctý a řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček obsadil 27. pozici.

Dmitrij Sotnikov navýšil na čele průběžné klasifikace svůj náskok před Eduardem Nikolajevem na 10 minut a 18 sekund. Třetí příčka patří Antonu Šibalovi a čtvrtou pozici převzal po Lopraisovi další jezdec Kamazu Andrej Karginov. Martin Macík se nachází na osmé příčce. Mezi elitní desítkou můžeme najít i Vajdotase Paskevičiuse, který je desátý. Aleši Lopraisovi nyní patří až 23. příčka. Tomeček je 25. a Casaleho najdeme ve výsledkové listině na 29. příčce.

Aleše Lopraise přišel skok z duny draho. Foto: Instaforex Loprais Praga



V lehkých prototypech Seth Quintero definitivně vyrovnal rekord Pierra Lartigua z roku 1994 v počtu nejvíce vyhraných etap během jedné Rallye Dakar. Jezdec stáje Red Bull Off-Road Junior Team USA si totiž připsal již svůj 10. letošní etapový triumf. Do konce soutěže navíc zbývají ještě dvě etapy a americký jezdec tak bude mít šanci se na čele této statistiky dokonce osamostatnit.

"Je to šílené. Jsem ohromený, dostanu infarkt. V autě nemáme po ruce telefony, takže nikdy nevíme, jak si stojíme z hlediska časů. Nějakou hrubou představu se snažíme získat pouze během tankování. Ztratili jsme asi tři nebo čtyři minuty hledáním kontrolního bodu, který jsme minuli. Byl to dnes trochu chaos, ale nějak zázračně jsme v cíli a vyrovnali jsme rekord v počtu etapových vítězství na jednom Dakaru. Jsem nadšený. Stále zbývají dvě etapy, takže se pokusíme vyhrát i v nich," uvedl teprve devatenáctiletý závodník.

Za Quinterem ve středu skončila na druhé příčce Cristina Gutiérrezová, kterou trápil přehřívající se motor. Třetí místo bral Sebastian Eriksson. Josefu Macháčkovi znovu odešel řemen, i tak ale skončil osmý. Pouze s 12. příčkou si musel vystačit vedoucí muž celkového pořadí Francisco Lopez Contardo. I tak ale Chilan stále vede, a to o necelou hodinu před Erikssonem. Třetí je Fernando Alvarez. Macháčkovi patří sedmá příčka a Quinterovi, který musel během druhé etapy řešit potíže s diferenciálem, až 21.

Kategorie Side-by-side patřila ve středu Rokasi Baciuskovi. Druhý skončil Aron Domzala a třetí Gerard Farres Guell. Celkově ale stále vede Austin Jones, pro kterého skončila desátá etapa pátou příčkou. Farres Guell je pozadu o 11 minut a 54 sekund. Třetí pozice patří Michalu Goczalovi.

Mezi motorkáři se mohl z prvního letošního triumfu radovat dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price. Za ním skončili druhý Luciano Benavides a třetí Adrien van Beveren. Smolný den zažil Matthias Walkner, který se v úterý ujal vedení. Rakušan totiž obsadil pouze 26. pozici. Ideální etapu za sebou nemá ani Sam Sunderland, kterému patřila před startem celková druhá pozice. Jezdec továrního týmu Gas Gas skončil sedmnáctý. Brit během etapy zastavoval u Masona Kleina, který havaroval.

Dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price získal ve středu první letošní etapové vítězství. Foto: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool



Kevin Benavides už má po středeční etapě jistotu, že loňské vítězství neobhájí. Argentinec totiž kvůli technickým problémům nedorazil do cíle a pokud se pro zbývající dvě etapy do soutěže vrátí, tak s velkou ztrátou.

Martin Michek letos potřetí nakouknul do nejlepší desítky. Jezdec stáje Orion - Moto Racing Group obsadil desátou příčku. Jan Brabec skončil 28. a Milan Engel 32. Poslední jmenovaný navíc ještě obsadil druhou pozici mezi jezdci startujícími bez asistence. Jezdec české stáje Klymčiw Racing Wolfgang Payr byl klasifikován na 117. místě.

Podoba průběžného pořadí se opět měnila. Zpátky v čele je totiž Adrien van Beveren s náskokem 5 minut a 15 sekund před druhým Pablem Quintanillou. Samu Sunderlandovi nyní náleží se ztrátou 5 minut a 59 sekund třetí pozice. Matthias Walkner po středečním trápení spadl až na čtvrtou příčku. Michek je osmnáctý, Brabec dvacátý třetí, Engel třicátý první a Payr se nachází na 117. místě. Milan Engel současně zůstává druhý mezi jezdci závodícími bez asistence.

Ze čtyřkolkářů se dařilo nejvíce Marcelu Medeirosovi. Velká spokojenost ale mohla panovat také u Alexandreho Girouda. Francouz totiž obsadil druhé místo a jelikož jeho úhlavní soupeř v boji o vítězství Pablo Copetti musel kvůli problémům s motorem odstoupit, je Giroud k prvenství výrazně blíže. Třetí skončil v etapě Francisco Moreno. Český jezdec Zdeněk Tůma měl sice během etapy jednu havárii, i tak ale skončil pátý.

Giroudův náskok v čele průběžného pořadí momentálně činí 2 hodiny, 43 minut a 31 sekund před Franciscem Morenem. Třetí je Kamil Wisniewski. Zdeněk Tůma se po odstoupení Copettiho posunul už na čtvrté místo. Za Wisniewskim ale zaostává o téměř pět hodin.

Alexandre Giroud je mezi čtyřkolkami blízko k triumfu. Foto: Yamaha - SMX - Drag´on



V soutěži Dakar Classic, která se koná souběžně s Rallye Dakar, se ve středu vedlo nejlépe Xavieru Piňovi Garnatchovi. Druhý skončil Jesus Fuster Pliego a třetí Marc Douton. Ondřej Klymčiw sice měl potíže s alternátorem, i tak se ale vrátil do nejlepší desítky a skončil sedmý. Zdeněk Ondráček obsadil 47. pozici, Martin Čábela se umístil jako 67., slovenský jezdec z české stáje Fesh Fesh Radovan Kazarka bral 74. místo, Dušan Randýsek skončil po potížích s nasáváním benzínu 122., Petr Fiala 123., Olga Roučková po potížích s chladičem 126. a Albet Pance 127.

Celkově zůstává první Serge Mogno. Na druhé pozici se nachází Arnaud Euvrard a na třetí Jesus Fuster Pliego. Ondřej Klymčiw je 14., Zdeněk Ondráček 17., Radovan Kazarka 90., Dušan Randýsek 110., Martin Čábela 119., Petr Fiala 122., Olga Roučková 128. a Albert Pance 130.

Auta - 10. etapa: 1. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 2:52:43, 2. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:02:06, 3. Orlando Terranova - Daniel Oliveras Carreras (Argentina - Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:03:59, 4. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:04:11, 5. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:04:21... 38. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:29:54, 73. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +4:40:14.

Auta - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 33:13:37, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:32:40, 3. Jazíd al-Rajhí - Michael Orr (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:55:48, 4. Orlando Terranova - Daniel Oliveras Carreras (Argentina - Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +1:29:18, 5. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) +1:41:02... 24. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +5:56:37, 26. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +6:33:52.

Kamiony - 10. etapa: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 3:14:15, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:27, 3. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:49, 4. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:02:35, 5. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:03:09... 6. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:03:46, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:13:16, 26. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +1:29:27.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 35:58:08, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:10:18, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:44:27, 4. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +1:49:19, 5. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +2:33:19... 8. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +4:33:37, 10. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +5:58:00, 23. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +34:18:42, 26. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +47:03:42, 29. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +74:05:51.

Lehké prototypy - 10. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 3:22:11, 2. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:02:22, 3. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:09:45, 4. Thomas Bell - Bruno Jacomy (Velká Británie - Argentina, South Racing Middle East, Can-Am Maverick X3) +0:18:35, 5. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +0:19:40... 8. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:27:39.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 39:43:03, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:55:56, 3. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can- Am, Can-Am Maverick X3) +2:56:28, 4. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +4:22:33, 5. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +4:46:47... 7. . Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +6:18:26.

Side-by-side - 10. etapa: 1. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) 3:36:55, 2. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:01:58, 3. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (Španělsko – Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:08, 4. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:03:12, 5. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:01.

Side-by-side - průběžné pořadí:
1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 40:55:24, 2. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (Španělsko – Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:11:54, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:15:38, 4. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:32:09, 5. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:33:30.

Motorky - 10. etapa:
1. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:05:32, 2. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) +0:02:09, 3. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:03:35, 4. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:05:21, 5. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:05:40... 10. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:07:28, 28. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:18:57, 32. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG)) +0:23:40, 117.  Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +2:42:33.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) 33:27:06, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:05:15, 3. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:05:59, 4. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:08:24, 5. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:08:47... 18. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:58:47, 23. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +2:16:50, 31. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG)) +4:11:29, 117. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +36:47:35.

Čtyřkolky - 10. etapa: 1. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) 4:11:04, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:06:44, 3. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:08:30, 4. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:17:25, 5. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:31:08.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 42:21:05, 2. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +2:43:31, 3. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +2:51:46, 4. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +7:33:56, 5. Carlos Alejandro Verza (Argentina, Verza Rally Team, Yamaha YFM700 R) +16:02:17.

Dakar Classic - 10. etapa: 1. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 29 bodů, 2. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 40 bodů, 3. Marc Douton - Jérémy Athimon (oba Francie, NPA Würth Modyf, Porsche 911 Safari Type G 1985) 41 bodů, 4. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 42 bodů, 5. Antonio Garzon - Guillermo Baeza (oba Chile, Team Marisa, Toyota HDJ80) 48 bodů... 7. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 58 bodů, 47. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 360 bodů, 67. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 1157 bodů, 74. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 1492 bodů, 122. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 30721 bodů, 123. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 30978 bodů, 126. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 38100 bodů, 127. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 39360 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí: 1. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 344 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 532 bodů, 3. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 637 bodů, 4. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 687 bodů, 5. Jordi Celma Obiols - Xavi Ribas - Jorge Toral (všichni Španělsko, Pedrega Team, Mercedes 16-38) 738 bodů... 14. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 1573 bodů, 17. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 1852 bodů, 90. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 29995 bodů, 110. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 58788 bodů, 119. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 76605 bodů, 122. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 85737 bodů, 128. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 124575 bodů, 130. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 168259 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool