Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Loprais prohnal Van Kasterena, Peterhansel vyrovnal Vatanena

Loprais prohnal Van Kasterena, Peterhansel vyrovnal Vatanena

Rallye Dakar – 2. etapa

Stéphane Peterhansel dosáhl na své 50. etapové prvenství v kategorii automobilů, čímž se dostal na úroveň dosavadního rekordmana Ariho Vatanena. Aleši Lopraisovi chybělo málo, aby v kamionech ukončil letošní neporazitelnost Januse van Kasterena a Ondřej Klymčiw pokračuje ve svém útoku na pódiový výsledek mezi klasiky. I taková byla druhá etapa letošního ročníku Rallye Dakar.

V neděli na závodníky čekalo 463 měřených kilometrů. Po jejich zdolání se dostali z Hanakíjá do Davadmí. Zatímco v úvodu bylo potřeba poprat se s asi třicetikilometrovým úsekem v dunách, většinu trasy tvořily rychlé úseky.

Motorky: Branch se brání Cornejovi


V kategorii motocyklů přinesla neděle návrat Hondy na špici výsledkové listiny. José Ignacio Cornejo totiž navázal na vítězství svého parťáka Toshi Schareiny z pátečního prologu. Chilan porazil o 5 minut a 59 sekund Luciana Benavidese. Třetí skončil Pablo Quintanilla.

Cornejovi pomohly na cestě za vítězstvím i časové bonusy za to, že se po celou dobu držel ve skupině, která etapu otevírala. Nezastavila ho ani havárie.

„Trefil jsem nějaké kameny a potkala mě malá nehoda. Nebylo to ale nic vážného,“ vrátil se k nepříjemnému momentu. Jinak byl ale spokojen. „Byla to pěkná etapa, dlouhá a náročná na navigaci. Museli jste si totiž vybrat z řady stop. Okolo 90. kilometru jsem se připojil k vedoucí skupině a po celý den jsme jezdili společně. Myslím si, že jsme odvedli dobrou práci a celkově to bylo slušné,“ řekl.

José Ignacio Cornejo se dotáhl na Rosse Branche. Foto: Honda Racing Corporation



Vítěz první etapy Ross Branch, který se spolu s Cornejem a Rickym Brabecem držel ve vedoucí skupině, se tentokrát musel spokojit s 11. pozicí. Jezdec stáje Hero zaostal za Cornejem o 11 minut a 53 sekund. Celkově ale pořád vede. Na Corneja má k dobru 2 minuty a 55 sekund. Třetí je Ricky Brabec.

Úřadující šampion Kevin Benavides nadále zažívá komplikovaný začátek Dakaru. Argentinec, který v prosinci utrpěl při tréninkovém pádu zlomeninu lýtkové kosti, se trápil s navigací. Na vítězného Corneja ztratil téměř 20 minut, skončil devatenáctý a celkově se nachází na 11. pozici.

„Byla to pro mě obtížná etapa. Navigačně to bylo záludné a několikrát jsem zabloudil. Ale to je Dakar, občas to prostě nejde. Nyní se soustředím na další etapu,“
byl závodník KTM rozmrzelý.

S náskokem 52 sekund na Benavidese se v celkovém pořadí nachází Martin Michek. Jezdec stáje Orion – Moto Racing Group sice zajel v neděli šestnáctý čas, celkovou desátou pozici si ale udržel. Jak už to tak ale na Dakaru bývá, ani u něj nešlo o snadný den.

„Bohužel mi bouchnul airbag, nevím z čeho. Asi jak jsem v dunách jel rychle a skákal, tak se to v kombinéze otevřelo pod tím tlakem. Pak jsem měl dva menší pády, jinak vše v pohodě,“ řekl v cíli českobudějovický jezdec.

Martin Michek se drží v nejlepší desítce. Foto: Orion - Moto Racing Group



Milanu Engelovi patří po neděli 24. místo. Dušan Drdaj je třicátý druhý, Jan Brabec třicátý čtvrtý, Martin Prokeš padesátý druhý, David Pabiška padesátý pátý, Libor Podmol padesátý šestý a Jaromír Romančík sedmdesátý. Celková 71. pozice patří polskému jezdci Bartlomieji Tabinovi.

Pro Podmola a obzvláště pro Romančíka šlo o náročný den. Podmol totiž skončil na zemi. Na tuto havárii poté doplácel po celý zbytek etapy.

„Přestaly mi fungovat přístroje, což byla celkem velká komplikace. V neutralizaci jsem to opravil, ale ne dostatečně. Deset kilometrů před cílem mi navigační boky spadly úplně, tak jsem je musel kurtou přivázat a ztratit tak další minuty,“ posteskl si.

Romančík na tom byl ještě hůře. Úspěšný motokrosař, který letos na Dakaru zažívá svou premiéru, byl totiž zdržován potížemi s palivovým ústrojím. Kvůli nim musel hned patnáctkrát zastavovat a svou motorku spravovat. Do cíle dorazil až po sedmi hodinách.

Jaromír Romančík se musel poprat s velkou zatěžkávací zkouškou. Foto: Orion - Moto Racing Group



Technické problémy měl také Mason Klein. Jeden z hrdinů sobotní etapy musel opravovat dvě hodiny a celkově se propadl na 45. pozici. Etapa přinesla mimo jiné i nehodu španělského jezdce Carlese Falcona, který byl ve vážném stavu přepraven do nemocnice.

 

Čtyřkolky: Kancius ztrácí pozici


Marcelo Medeiros dál drží vedení mezi čtyřkolkáři ve svých rukou. Po sobotním triumfu totiž kraloval Brazilec i v neděli. Druhý skončil jeho nejbližší pronásledovatel Juraj Varga a třetí Manuel Andújar.

Medeiros navýšil své vedení před Vargou na 6 minut a 52 sekund. Třetí Andújar zaostává o 14 minut a 12 sekund.

Vítěz předchozích dvou ročníků Alexandre Giroud se posunul na čtvrtou pozici. Francouz, kterého v sobotu potrápily technické problémy, přeskočil závodníka české stáje Story Racing Laisvydase Kanciuse. Litevec je nyní až pátý. V soutěži už nepokračuje vítěz pátečního prologu Francisco Moreno, který odstoupil.

Auta: Audi bere vše


Neděle byla velkým dnem pro Audi. Patrně největší pozornost si vysloužil Stéphane Peterhansel. Čtrnáctinásobný dakarský vítěz si totiž spravil chuť po sobotních dvou defektech a dosáhl už na svůj 50. etapový triumf v kategorii automobilů. Tím vyrovnal dosavadní rekord Ariho Vatanena.

Stéphane Peterhansel vyrovnal rekord Ariho Vatanena. Foto: Audi Sport



Dorovnaní Vatanenova počinu přijímá Francouz pokorně: „Nezapomeňme, že jsme sice vyhráli stejně etap, Vatanen to ale dokázal za kratší dobu. Je to legenda. Když na Dakaru závodil, sbíral etapová i celková prvenství jako nikdo jiný,“ složil finskému závodníkovi poklonu.

Padesáté vítězství bylo pro Peterhansela velmi těsné. Svého krajana Sébastiena Loeba totiž porazil jenom o 29 sekund. Do nejlepší trojice se opět dostal nováček – tentokrát Seth Quintero.

Násir al-Attíja zažil svůj dosud nejlepší den za volantem vozu Prodrive Hunter. Pětinásobný dakarský vítěz totiž zajel čtvrtý nejrychlejší čas. Musel ale měnit zadní rameno. Touto opravou ztratil okolo deseti minut.

Stéphane Peterhansel sice vyhrál etapu, usmívat se ale v cíli mohl i jeho týmový kolega Carlos Sainz. „El Matador“ sice zajel osmý čas, jelikož ale nadělil přes devět minut Guillaumu de Meviusovi, ujímá se po neděli celkového vedení. Sainze nezastavil ani defekt pneumatiky. Ten potkal i De Meviuse.

„Začalo to dobře, s prvními 200 kilometry jsme si poradili hladce. Na 215. kilometru jsme ale udělali malou chybu a Carlos nás předjel. Zmátl nás prach a několikrát jsme se ztratili. Potom jsme navíc měli defekt,“
vrátil se belgický nováček nohama na zem.

Carlos Sainz se stává novým lídrem kategorie automobilů. Foto: Audi Sport



Sainz vede nyní s náskokem 1 minuty a 51 sekund Jazíd al-Rajhí. Třetí je Sébastien Loeb. Guillaume de Mevius se propadl na pátou pozici. Loňský vítěz Násir al-Attíja je sedmý a Stéphane Peterhansel devátý.

Lepší den opět zažil také Martin Prokop. Jihlavský jezdec zajel desátý čas. Doplácel však na to, že startoval po nevydařené sobotě zezadu.

„Ráno byly duny, tak jsme tam zkoušeli předjet auta před námi. Jenže jsme se jim tam dostali těsně za kufr, chytli se vláčků čtyř Francouzů a bylo to jak na D1 v pátek z Prahy na Brno. Všichni v levém a nazdar. Vůbec nereagovali, naprostá arogance. Musím říct, že vpředu se toto neděje,“
nelíbilo se mu počínání soupeřů.

Tomáš Ouředníček skončil na 71. místě. Karel Trněný byl klasifikován jako sedmdesátý sedmý. Aliyyah Kolocovou zdržely potíže s přední nápravou. Kvůli nim skončila až na 163. pozici.

„Trefili jsme předním kolem velký kámen a ztratila jsem kontrolu nad autem. Měli jsme poškozené zavěšení. Bylo to hodně práce, ale jsem velmi ráda, že jsme opravu zvládli a etapu dokončili,“
říká devatenáctiletá závodnice.

Aliyyah Kolocová zaznamenala propad v pořadí. Foto: Buggyra Racing



V celkovém pořadí se Martin Prokop posunul na 26. pozici. Tomáš Ouředníček je čtyřicátý devátý a Karel Trněný sedmdesátý čtvrtý. Aliyyah Kolocová se propadla na 155. místo.

V lehkých prototypech i v neděli vyhrál Eryk Goczal. Následovali ho jeho strýc Michal a Mitchell Guthire. Celkově vede Eryk Goczal o 1 minutu a 19 sekund před Michalem Goczalem. Marek Goczal je třetí.

V side-by-side byl nejrychlejší Gerard Farres následovaný Xavierem de Soultraitem a Joaem Ferreirou. Farrese dostalo etapové vítězství i do čela. Sobotní vítěz Rodrigo Varela se propadl na druhou pozici. De Soultrait je třetí.

 

Kamiony: Těsná česká porážka



Šest sekund. Tolik chybělo k tomu, abychom byli svědky prvního letošního českého prvenství. Nakonec ale tímto těsným rozdílem porazil Aleše Lopraise Janus van Kasteren. Nizozemec tak v letošním ročníku zatím zůstává neporažen.

„Je až neuvěřitelné, že po více než čtyřech stech kilometrech nás na prvních dvou místech dělilo jen šest sekund. Člověk pak přemýšlí, co mohl udělat jinak. Kde mohl jinak přeřadit, kde mohl dříve atakovat. Ale jeli jsme, co to šlo, a dnešní den byl velmi náročný,“ mrzela Lopraise titěrná ztráta.

Do nejlepší trojice se vešel ještě jeden Čech. Bronzovou pozici totiž bral Martin Macík: „Já jsem si to dneska nesmírně užíval. Čenda (přezdívka kamionu Iveco – pozn. red.) letěl úplně bez problému, i když etapa byla fakt drsná a dlouhá. Dostali jsme všichni zabrat, ale mám radost, že se nám podařilo předjet několik soupeřů. Třetí místo v etapě a vlastně i celkově nás parádně namotivovalo do zbytku Dakaru,“ byl spokojen jezdec stáje MM Technology.

Martin Macík se posunul na třetí místo. Foto: MM Technology


Z dalších českých jezdců se vešli do nejlepší desítky otec a syn Valtrovi. Zatímco sedmý skončil Jaroslav, desáté místo bral jeho syn Michal. Valtr starší musel během etapy měnit pneumatiku. Mrzet ho mohl i minutý průjezdní bod. Za něj totiž dostal patnáctiminutovou penalizaci, kvůli které přišel o páté místo. Daniel Stiblík obsadil 22. pozici.

Spokojen mohl být i druhý jezdec Buggyry Pascal de Baar. Nizozemec zajel s novým speciálem Tatra EVO3 čtvrtý čas. Kromě toho si připsal i dobrý skutek. Pomohl totiž svému krajanovi Gertu Huzinkovi, který se převrátil.

„S Tatrou jsem byl poprvé v dunách. Jen co jsme udělali pár úprav v nastavení, tak jsem se cítil skvěle. Na cestě jsme potkali Gerta Huzinka. Položil kamion na bok, tak jsme mu asi patnáct minut pomáhali zpátky na kola. Do cíle jsme jeli na plný plyn, předjeli jsme skoro všechny soupeře a dojeli čtvrtí,“
shrnul De Baar svůj den.

Claudio Bellina startující pod hlavičkou MM Technology obsadil páté místo. Další jezdec reprezentující sedlčanskou stáj Gianandrea Pellegrinelli byl klasifikován jako dvacátý třetí. Albert Llovera a Vajdotas Paskevičius z ostravského týmu Fesh Fesh skončili na jedenáctém, respektive sedmnáctém místě.

Pascal de Baar prokázal smysl pro fair play. Foto: Buggyra Racing



V průběžném pořadí činí náskok Januse van Kasterena před Alešem Lopraisem 12 minut a 55 sekund. Třetí Martin Macík zaostává za Nizozemcem o 21 minut a 57 sekund.  Pascal de Baar je čtvrtý, Jaroslav Valtr pátý, Vajdotas Paskevičius devátý, Claudio Bellina desátý, Albert Llovera dvanáctý, Michal Valtr třináctý, Daniel Stiblík dvacátý a Gianandrea Pellegrinelli dvacátý čtvrtý.

 

Dakar Classic: Klymčiw na druhém místě



Soutěž Dakar Classic znovu přinesla důvod k radosti českým barvám. Ondřej Klymčiw byl totiž se Škodou 130 LR klasifikován jako třetí. Porazili ho pouze Juan Morera a Carlos Santaolalla.

Jan Vinš obsadil 23. pozici a Barbora Holická skončila padesátá osmá. Se svou spolujezdkyní Lucií Engovou ale nezažila jenom příjemné momenty. Postarali se o to místní.

„Začali nás dojíždět, troubit na nás. My jsme musely odfukovat kola a tak jsme zastavily. Místňáci na nás začali pískat a lezli nám i do auta, což pro nás bylo hodně nepříjemné,“ prozradila Holická.

Do celkového vedení se posunul Carlos Santaolalla. Na druhé místo povyskočil Klymčiw, který navíc na lídra ztrácí jenom bod. Třetí je Paolo Bedeschi. Janu Vinšovi patří 25. pozice. Barbora Holická je šedesátá šestá.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Instaforex Loprais Praga