Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Loprais se vzdálil Van den Brinkovi, naděje Audi jsou u konce

Loprais se vzdálil Van den Brinkovi, naděje Audi jsou u konce

Rallye Dakar - 7. etapa

Aleš Loprais porazil v sobotní sedmé etapě Martina van den Brinka a navýšil svůj náskok v průběžném pořadí kategorie kamionů na dvě minuty. Mezi automobily už se definitivně mohou rozloučit se šancemi na dobrý výsledek u Audi. Kvůli technickým problémům totiž nabral velkou časovou ztrátu i Mattias Ekström.

Sobotní etapa se skládala z 333 měřených kilometrů a vedla z Rijádu do Davadmí. Tuto trasu měli jezdci původně absolvovat až v neděli. V sobotu se místo toho mělo jet z Davadmí do Rijádu, došlo ovšem k prohození těchto dvou etap. Tyto přesuny byly následkem rozhodnutí nekončit páteční etapu v Davadmí, ale v Rijádu. Kvůli nedávným dešťům totiž byla v Davadmí zaplavena oblast určena pro bivak.

Sedmá etapa byla specifická ještě v dalších dvou věcech. Tou první byla skutečnost, že šlo v podstatě o maratonskou etapu. Po skončení etapy sice mohli mechanici a jezdci využít speciální servisní zónu, kde měli na opravu svých vozů dvě hodiny, poté se ale vrátili zpět do Rijádu, kde museli své vozy nechat na parkovišti a tam už na nich pracovat nesměli.

Zajímavostí byl rovněž fakt, že během soboty si nezazávodili motorky ani čtyřkolky. Organizátoři se tak rozhodli z bezpečnostních obav, ke kterým dávalo důvod deštivé počasí v předchozích dnech.

Kamiony: Loprais upevňuje



Kategorie kamionů přinesla v sobotu českým fanouškům menší oddech. Vedení Aleše Lopraise se sice po pátku ztenčilo na pouhých 23 sekund před Martinem van den Brinkem, v sedmé etapě se ale rodák z Olomouce opět trochu odpoutal. Nestačil totiž pouze na vítězného Januse van Kasterena a skončil druhý, zatímco Van den Brink bral třetí pozici.

Janus van Kasteren vyhrál mezi kamiony sobotní etapu. Foto: Team De Rooy



"Máme radost. Letělo nám to krásně a místy jsme si to i užívali. Občas mě to ale také nebavilo a proto jsem si říkal, že musíme přidat, ať už to máme co nejdříve za sebou. V kabině ale byla dobrá nálada a všechno jsme pěkně zvládli," těšilo v cíli Lopraise.

Po umístění v nejlepší trojici sahal v sobotu také Jaroslav Valtr. Jezdec Buggyry na něj dokonce původně opravdu dosáhl, když zajel třetí čas, pak se ale ozvaly následky jeho pátečního prohřešku. Za to, že jel padesátkou v zóně, kde bylo povoleno pouze 30 km/h, totiž dostal penalizaci dvou minut. To znamenalo pád ze třetího místa na páté.

Z českých jezdců se mezi nejlepšími deseti umístil také Martin Macík. Jezdec týmu MM Technology skončil na sedmém místě. Zdržela ho mimo jiné oprava kabiny. Na přejezdu mu pak navíc poškodil přední sklo kámen. Ten odlétl od kol vozu, který Macíka předjížděl.

"Vlevo vpředu nám povolilo uchycení kabiny. Museli jsme vylézt ven a zjistit, jak jsme na tom. Strávili jsme tam nějaký čas, než jsme to zakurtovali. A pak jsme zbytek etapy dojeli na půl, někdy i tři čtvrtě plynu. To znamená, když byla rovina a nehopsalo to, tak jsme přidali, když byla trať uskákaná, museli jsme pomaleji. Tak jsme dorazili do cíle," vysvětloval Macík.

Martin Macík musel opravovat kabinu. Foto: MM Technology



Pascal de Baar ze stáje Riwald Dakar obsadil šestou příčku. Rovněž pomohl účastníkovi kategorie aut Timu Coronelovi. Ten v etapě boural a De Baar ho dotáhl až do bivaku. Kees Koolen ze stáje Project 2030, který jede s kamionem od MM Technology, skončil devátý. Desátý byl Vajdotas Paskevičius z ostravského Fesh Feshe.

Jedenáctý skončil Richard de Groot, dvanáctý Adwin Hoondert, třináctý Martin Šoltys, který měl potíže s tlumiči, čtrnáctý Tomáš Vrátný, šestnáctý Claudio Bellina, sedmnáctý Robert Kasák a dvacátý osmý Tomáš Tomeček. Dušan Randýsek byl klasifikován jako čtyřicátý šestý.

Celkově vede Loprais o dvě minuty před Martinem van den Brinkem. Třetí je Janus van Kasteren. Čtvrtá pozice patří Martinu Macíku, pátá Jaroslavu Valtrovi, sedmá Martinu Šoltysovi, osmá Keesi Koolenovi, jedenáctá Claudiu Bellinovi, dvanáctá Tomáši Vrátnému, třináctá Richarda de Grootovi, sedmnáctá Adwinu Hoondertovi, devatenáctá Pascalu de Baarovi, dvacátá druhá Robertu Kasákovi, dvacátá čtvrtá Tomáši Tomečkovi, dvacátá pátá Vajdotasi Paskevičiusovi a čtyřicátá sedmá Dušanu Randýskovi.

 

Auta: Ekström další vyhaslou nadějí Audi



Zatímco pátek zničily Jazídu al-Rajhímu technické problémy, v sobotu se vedlo saúdskoarabskému jezdci mnohem lépe. Dojel si totiž pro své první etapové vítězství. Cesta za ním ale nebyla snadná.

"Tlačili jsme na to. Byly tu sice nějaké navigační výzvy, ale musím říct, že mám toho nejlepšího spolujezdce," složil poklonu navigátorovi Dirku von Zitzewitzovi. "Nebylo snadné předjíždět všechna ta malá auta. Ve vádí jsme často jezdili zleva doprava, ale odvedli jsme skvělou práci," dodal Al-Rajhí, který kvůli pátečním technickým problémům startoval až jako třicátý devátý.

O 8 minut a 54 sekund za Al-Rajhím skončil na druhé pozici Vajdotas Žala. Třetí skončil Guerlain Chicherit.

Násir al-Attíja sice bral až 14. příčku, i tak ale drží komfortní vedení. Audi opět provázely trable. Mattias Ekström totiž zastavoval kvůli technickým problémům. Švédovi musel půjčit své zavěšení Carlos Sainz, který už je po pátečním odstoupení kvůli technickým problémům ze hry venku. Zatímco Ekström byl ve výsledcích etapy klasifikován jako 128., Sainz bral 130. pozici.

Mattias Ekström už nemá šanci na solidní celkový výsledek. Foto: Audi Sport



Martina Prokopa nezastavily ani potíže s výfukem a obsadil 18. místo. Antoine Galland s českým spolujezdcem Davidem Křípalem skončili na 51. příčce.

Celkově stále vede Násir al-Attíja s náskokem větším než jedna hodina před Henkem Lateganem. Třetí místo drží další Toyota. Za jejím volantem sedí Lucas Moraes. Martin Prokop zůstává osmý a Antoine Galland je šedesátý šestý.

 

Lehké prototypy: Tentokrát opravoval Macháček



V lehkých prototypech byl nejlepší Mitchell Guthire. Druhý skončil Francisco López Contardo a třetí Joao Ferreira.

Z dvojice Buggyry byla v sobotu lepší Aliyyah Kolocová, která skončila na 20. pozici. Josef Macháček byl třicátý sedmý. Dakarský matador ztratil mimo jiné i kvůli potížím s poloosou.

"Najednou jsem začal mít problém s řízením. Šlo to ztuha, ale jel jsem dál. Když jsme přijeli do velkých dun, tak jsme zjistili, že máme poškozenou zadní poloosu jelo to jen na jedno kolo. S tím se v dunách jet nedalo, tak jsme museli závadu opravit. Tím jsme ztratili čas. Konec etapy jsme museli hodně vypustit, protože tam bylo hodně řečišť a kamení," přibližuje Macháček své potíže.

V průběžném vedení zůstává Guillaume de Mevius. Druhý je Austin Jones a třetí Seth Quintero. Josefu Macháčkovi patří 11. místo a Aliyyah Kolocová figuruje na 37. pozici.

Zatímco Aliyyah Kolocová opravovala poloosu v pátek, Josef Macháček v sobotu. Foto: Buggyra Racing


Vítězem kategorie side-by-side se stal Rokas Baciuška před Cristianem Batistou a Jasirem Sajídanem. Potíže měl dosavadní lídr Rodrigo Luppi de Oliveira. Brazilec musel řešit defekt pneumatiky a obsadil až 28. pozici.

Rokas Baciuška se díky svému vítězství posunul i do celkového čela. Druhý je Marek Goczal a třetí Eryk Goczal. Rodrigo Luppi de Oliveira se propadl na šestou příčku.

V soutěži Dakar Classic byl v sobotu nejúspěšnější Paolo Bedeschi. Ondřej Klymčiw skončil sedmý, Olga Roučková třicátá osmá, Radovan Kazarka čtyřicátý šestý a Radek Vávra padesátý čtvrtý.

Celkově je pořád první Juan Morera. Radovan Kazarka je čtyřicátý druhý, Ondřej Martinec čtyřicátý sedmý, Olga Roučková padesátá osmá, Radek Vávra šedesátý sedmý a Ondřej Klymčiw šedesátý devátý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Instaforex Loprais Praga