Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Loeba vrátilo vítězství na druhé místo, Loprais už je čtvrtý

Loeba vrátilo vítězství na druhé místo, Loprais už je čtvrtý

Rallye Dakar – 7. etapa

Po sobotním volném dni se 44. ročník Rallye Dakar v neděli znovu rozeběhl. Na programu byla sedmá etapa. Ta začínala v Rijádu a končila v Al Dawadimi. Zahrnovala celkem 402 měřených kilometrů.

V kategorii automobilů si spravil chuť Sébastien Loeb. Zatímco v pátek Francouz nezažil vydařený den a v průběžném pořadí soutěže se propadl na třetí pozici za Jazída al-Rajhího, v neděli si připsal své druhé letošní etapové vítězství. Toto prvenství pro devítinásobného rallyeového mistra světa současně znamenalo návrat na celkovou druhou pozici.

Cesta za vítězstvím ale nebyla pro jezdce stáje Bahrain Raid Xtreme bezstarostná: „Padesát kilometrů před cílem nás postihly potíže s motorem. Praskalo v něm. Nejprve zhasnul, pak znovu naskočil… Na konci jsme ztratili hodně času, ale stále jsme zůstali na špici, takže si nestěžuji,“ řekl v cíli sedmačtyřicetiletý Francouz.

Z náskoku celkového vedoucího muže Násira al-Attíji se Loebovi podařilo ukrojit 5 minut a 26 sekund. Katařan v neděli obsadil druhou příčku. Třetí skončil Carlos Sainz s elektrickým vozem Audi. Jazíd al-Rajhí, který do etapy vstupoval na celkovém druhém místě, se po jednom defektu pneumatiky umístil jako pátý. Pro Martina Prokopa skončila etapa 15. místem a pro Miroslava Zapletala 30. příčkou.

Celkový náskok Al-Attíji před Loebem nyní činí 44 minut a 59 sekund. Jazíd al-Rajhí se propadl na třetí příčku. Ze čtvrté pozice na osmou klesnul vítěz z roku 2009 Giniel de Villiers. Jihoafričana v neděli zdržely technické problémy. Martin Prokop je desátý a Miroslav Zapletal dvacátý třetí.

Kamiony přinesly první letošní etapové vítězství pro Antona Šibalova. To znamená, že vítězná šňůra Kamazu nebyla přerušena ani tentokrát. Na druhém místě skončil Šibalovův parťák Eduard Nikolajev. Kompletní první čtyři místa ale ruská stáj neobsadila. Na třetí pozici se totiž umístil Martin van den Brink z týmu Mammoet Rallysport De Rooy Iveco. Andrej Karginov skončil čtvrtý a vedoucí muž celkového pořadí Dmitrij Sotnikov pátý.

Anton Šibalov si připsal první letošní etapové vítězství. Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool



Jak už je letos zvykem, z českých kamionistů se umístil nejvýše Aleš Loprais, který obsadil sedmé místo. Martin Macík skončil devátý, Tomáš Vrátný dvacátý druhý a řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček v době zveřejnění tohoto článku ještě v oficiálních výsledcích nefiguroval. Jezdec týmu Buggyra Ignacio Casale, který v pátek nenastoupil poté, co se na jeho Tatře pracovalo po středečním požáru, skončil osmý. Jezdec týmu Fesh Fesh Tomáše Vrátného Vajdotas Paskevičius obsadil 11. příčku.

Do etapy opět nenastoupil třetí jezdec stáje Fesh Fesh Albert Llovera. Andořan si ve středu poškodil přední nápravu a od čtvrtka v akci chyběl. A v neděli bylo oznámeno, že poškození na jeho Ivecu byla natolik velká, že už nebude moci pokračovat. Po páteční etapě odstoupil kvůli naraženým zádům také Martin Šoltys.

Celkově vede stále Sotnikov před Nikolajevem a Šibalovem. Aleš Loprais se posunul na čtvrtou pozici a nyní je tak nejlepším jezdcem ze „zbytku světa“. V posunu nahoru mu pomohly mimo jiné i nedělní problémy Januse van Kasterena, který se převrátil. Etapu sice dokončil na 16. místě, celkově se ale propadl na 5. příčku. Martin Macík se posunul z 11. pozice na devátou. Vajdotas Paskevičius je jedenáctý, Tomáš Vrátný dvacátý sedmý a Ignacio Casale třicátý čtvrtý.

Mezi lehkými prototypy pokračuje v útoku na rekord v počtu vyhraných etap během jednoho Dakaru Seth Quintero. Jezdec Red Bull Off-Road Junior Teamu USA dosáhl už na sedmé letošní vítězství a na Pierra Lartigua, který v roce 1994 vyhrál mezi automobily desetkrát, mu tak chybí už jen tři triumfy.

„Jsme zase blíže k rekordu. Jestli ho překonáme a dostaneme se na jedenáct vyhraných etap z dvanácti, tak budu neuvěřitelně nadšený. Bude to oříšek, takže doufejme, že to zvládneme. Určitě to ale bude zábava. Byl jsem nervózní z toho, že nebude lehké tento rekord překonat, takže teď jsem trochu uvolněnější,“ řekl Američan po dojezdu.

Za Quinterem se v nedělní etapě umístila druhá Cristina Gutiérrezová a třetí Pavel Lebeděv. Vedoucí jezdec celkového pořadí Francisco Lopez Contardo obsadil čtvrté místo a Josef Macháček se mimo jiné po dvou defektech pneumatik umístil na deváté příčce.

V celkovém pořadí navýšil Lopez Contardo své vedení před druhým Sebastianem Erikssonem, který měl v neděli technické problémy, na jednu hodinu a 24 minut. Třetí Cristina Gutiérrezová už ztrácí na první místo více než dvě hodiny. Josef Macháček se posunul na sedmé místo a Seth Quintero je dvacátý čtvrtý. Na tuto pozici ho odsunuly problémy s diferenciálem ve druhé etapě.

Josef Macháček už je celkově sedmý. Foto: Buggyra Racing



V kategorii Side-by-side ovládl sedmou etapu Gerard Farres Guell před Aronem Domzalou a Markem Goczalem. Do čela průběžného pořadí se ale vrátil Austin Jones, který využil technických problémů předchozího lídra Rodriga Luppiho de Oliveiry. Brazilec kvůli nim klesnul až na pátou pozici. Druhý je Gerard Farres Guell a třetí Michal Goczal.

Mezi motorkáři byl nejlepší Jose Ignacio Cornejo. Chilana následovali ve výsledkové listině loňský vítěz Kevin Benavides, který skončil druhý, se třetím Joanem Barredou. Španěl v soutěži pokračuje, přestože od pádu ve čtvrteční etapě bojuje s bolestí ramene. Sam Sunderland, který před etapou vedl celkové pořadí, obsadil 28. příčku. Jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném pořadí Matthias Walkner skončil na 24. příčce. Daleko hůře ale dopadl Daniel Sanders. Australan se sice po výhře v páteční etapě posunul na třetí místo, v neděli ale boural již cestou na start, zlomil si loket se zápěstím a soutěž pro něj skončila.

Z českých závodníků se zadařilo nejvíce Janu Brabcovi. Jezdec týmu Strojrent Racing sice jednou upadl, skončil ale na 18. místě. Další potíže postihly Martina Michka. Jezdci stáje Orion – Moto Racing Group odešlo v závěru zadní čerpadlo. S opravami mu pomáhal týmový kolega Milan Engel. Zatímco Engel skončil 41. celkově a pátý mezi jezdci bez asistence, Michek byl klasifikován jako čtyřicátý šestý. Jezdec českého týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr obsadil 128. místo.

Na špici celkového pořadí došlo ke změně. Na první místo se totiž posunul Adrien van Beveren. Jezdec Yamahy, který byl po pátku až čtvrtý, k tomuto vzestupu stačila i 10. příčka v etapě. Druhý zůstává Matthias Walkner. Nahoru šel ale i obhájce vítězství Kevin Benavides, který je nyní třetí. Sam Sunderland se propadl na čtvrtou příčku. Jan Brabec je nyní nejlepším Čechem i celkově a patří mu 21. příčka. Martin Michek se propadl na 23. pozici, Milan Engel je na 36. příčce a Wolfgangu Payrovi patří 124. místo.

Adrien van Beveren je novým lídrem kategorie motocyklů. Foto: Yamaha Racing



Etapa čtyřkolek patřila Marcelu Medeirosovi před Alexandrem Giroudem a Pablem Copettim. Zdeněk Tůma se umístil jako osmý. Celkově zůstává ve vedení Giroud před Copettim a třetím Aleksandrem Maksimovem. Tůma drží i nadále šestou příčku.

Pokračovala i Dakar Classic, tedy soutěž v jízdě pravidelnosti a navigaci pro historické vozy, která se koná souběžně s Rallye Dakar. Vítězem nedělní etapy se stal Xavier Piňa Garnatcha. Z Čechů tentokrát dopadl nejlépe dvacátý osmý Zdeněk Ondráček. Ondřej Klymčiw, který při prvním navigačním testu zapadl, skončil na 50. pozici. Dušan Randýsek skončil 92., Martin Čábela 108., Olga Roučková 114., Petr Fiala 119. a Albert Pance obsadil 130. příčku. Slovenský jezdec Radovan Kazarka z českého týmu Fesh Fesh se umístil na 94. pozici.

Do celkového vedení se dostal Serge Mogno. Ondřej Klymčiw se propadl na 13. příčku. Zdeněk Ondráček je osmnáctý, Dušan Randýsek 84., Radovan Kazarka 105., Petr Fiala 115., Olga Roučková 119., Martin Čábela 130. a Albert Pance se nachází na 135. pozici.

Automobily - 7. etapa: 1. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) 3:09:32, 2. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:05:26, 3. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:07:43, 4. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:09:40, 5. Jazíd al-Rajhí - Michael Orr (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:10:03... 15. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:19:44, 30.  Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:37:26.

Automobily - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 23:52:22, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:44:59, 3. Jazíd al-Rajhí - Michael Orr (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:53:31, 4. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +1:15:09, 5. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) +1:30:04... 10. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +1:59:48, 23. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +4:15:36.

Kamiony - 7. etapa: 1. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 3:33:17, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:37, 3. Martin van den Brink - Peter Willemsen - Bernard den Kinderen (Nizozemsko - Belgie - Nizozemsko, Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:04:25, 4. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:06:39, 5. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:06:52... 7. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:07:57, 8. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:08:19, 9. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:13:10, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:24:05, 22. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +1:27:34.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 26:05:54, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:05:14, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:31:25, 4. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +1:07:25, 5. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +1:36:51... 9. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +4:03:31, 11. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +4:44:46, 27. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +34:52:25, 34. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +73:41:27.

Lehké prototypy - 7. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 3:45:20, 2. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:07:11, 3. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:11:51, 4. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:12:47, 5. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +0:20:03... 9. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:30:44.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 28:17:24, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +1:24:05, 3. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +2:14:40, 4. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) +2:38:19, 5. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +4:31:52... 7. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +5:52:11.

Side-by-side - 7. etapa: 1. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 4:01:38, 2. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:01:18, 3. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:57, 4. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:07, 5. Jerome de Sadeller - Michael Metge (Švýcarsko - Francie, Team Galag, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:48.

Side-by-side - průběžné pořadí: 1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 29:28:14, 2. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:06:33, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:20:11, 4. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:27:58, 5. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:36:38.

Motocykly - 7. etapa: 1. Jose Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) 3:28:46, 2. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:00:44, 3. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:02:51, 4. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) +0:07:50, 5. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:08:29... 18. Jan Brabec (Česká republika, Strojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:17:37, 41. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:44:07, 46. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:51:14, 128. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +3:48:42.

Motocykly - průběžné pořadí: 1. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) 23:45:02, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:05:12, 3. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:05:23, 4. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:05:38, 5. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:06:34... 21. Jan Brabec (Česká republika, Strojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +1:37:23, 23. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:42:44, 36. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +3:02:57, 124. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +23:27:53.

Čtyřkolky - 7. etapa: 1. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) 4:17:18, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:03:07, 3. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:16:36, 4. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:25:52, 5. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:27:24... 8. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +1:01:58.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 29:38:54, 2. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:18:21, 3. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +1:10:39, 4. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +1:55:18, 5. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +2:13:35... 6. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +5:30:06.

Dakar Classic - 7. etapa: 1.  Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 32 bodů, 2. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 45 bodů, 3. Marc Douton - Jérémy Athimon (oba Francie, NPA Würth Modyf, Porsche 911 Safari Type G 1985) 46 bodů, 4. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 58 bodů, 5. Kilian Revuelta - Mariano de Quadros Romero de (oba Španělsko, Naturhouse, Toyota Land Cruiser) 71 bodů... 28. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 221 bodů, 50. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 472 bodů, 92. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 2142 bodů, 94. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 2307 bodů, 108. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 6007 bodů, 114. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 11465 bodů, 119. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 14386 bodů, 130. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 25358 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí: 1. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 206 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 283 bodů, 3. Juan Roura Iglesias - Miguel Angel Valencia Posada (oba Španělsko, Roura Lighting Team, Toyota HDJ80) 362 bodů, 4. Jordi Celma Obiols - Xavi Ribas - Jorge Toral (všichni Španělsko, Pedrega Team, Mercedes 16-38) 413 bodů, 5. Tom de Leeuw - Cedric Feryn - Bjorn Burgelman (všichni Belgie, Feryn Dakar Team, Mercedes 2365A) 495 bodů... 13. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 787 bodů, 18. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 1317 bodů, 84. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 8379 bodů, 105. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 22617 bodů, 115. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 29671 bodů, 119. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 32930 bodů, 130. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 50732 bodů, 135. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 80171 bodů.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool