Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sainz se postaral o první etapové vítězství elektrického Audi, Kamaz nadále kraluje kamionům

Sainz se postaral o první etapové vítězství elektrického Audi, Kamaz nadále kraluje kamionům

Rallye Dakar - 3. etapa

V úterý měl na programu právě probíhající 44. ročník Rallye Dakar třetí etapu. Před startem podniku bylo v plánu, že půjde o druhou část maratonské etapy a pojede se z Al Artavije do Al Qaisumy. Jelikož ale bivak v Al Artaviji postihly záplavy, jelo se do Al Qaisumy už v pondělí a současně došlo ke zrušení maratonské etapy. V úterý se závodilo výhradně na území Al Qaisumy. Se změnou trasy došlo i k úpravě délky měřeného úseku. Ten byl z 368 kilometrů zkrácen na 255.

Kategorie automobilů skončila premiérovým etapovým triumfem elektrického vozu Audi RS Q e-tron. O něj se postaral Carlos Sainz. Trojnásobného dakarského vítěze doplnili na pódiových příčkách druhý Henk Lategan z Toyoty a další jezdec Audi Stéphane Peterhansel.

Nejvíce pozornosti bylo před etapou upřeno na dvojici Násir al-Attíja a Sébastien Loeb. Ti se nacházeli na prvních dvou příčkách průběžného pořadí, ve kterém vedl o 9 minut a 16 sekund Katařan. A v úterý svůj náskok ještě navýšil. Skončil sice až osmý, Loeb na tom ale byl ještě hůře. Francouze ze stáje Bahrain Raid Xtreme totiž potkaly dva defekty a aby toho nebylo málo, kvůli technickým problémům dojížděl pouze s pohonem dvou kol. To mělo za následek až 38. místo v konečném pořadí etapy.

„Seb měl problém s autem a nechtěli jsme tak riskovat. Jsem spokojen s tím, že jsme bez problémů dojeli, to je pro zítřejší dlouhou etapu dobré. Při takových etapách budeme muset být opatrní. Dnes to byl dobrý den," vysvětlil Al-Attíja svou osmou příčku.

Násir al-Attíja navýšil své vedení v čele průběžného pořadí. Foto: DPPI/Red Bull Content Pool



Z dvojice českých jezdců se dařilo více Martinu Prokopovi, který skončil sedmnáctý. Miroslav Zapletal obsadil 33. příčku. Druhý jezdec Zapletalovy stáje Offroadsport Andrej Čerednikov se umístil jako čtyřicátý devátý.

Po úterní etapě už vede Al-Attíja před Loebem o 37 minut a 40 sekund. Třetí zůstává Lucio Alvarez ze stáje Overdrive Toyota. Za ním je na čtvrté pozici Giniel de Villiers. Jihoafričan si přinesl do úterní etapy pětiminutovou penalizaci za to, že sestřelil motorkáře. Martin Prokop je sedmý, Miroslav Zapletal dvacátý sedmý a Andrej Čerednikov čtyřicátý šestý. Jezdci Audi zažili smolnou nedělní etapu, kde Sainz a Ekström bloudili a Peterhansel kvůli poničené zadní nápravě nedojel. Celkově je Ekström devatenáctý, Sainz dvacátý šestý a Peterhansel dokonce až sedmdesátý první.

Mezi kamiony pokračovalo vítězné tažení Kamazu. Vítězem se stal průběžný lídr Dmitrij Sotnikov před Andrejem Karginovem. Ruská značka ale tento rok poprvé neobsadila kompletní první čtveřici. Třetí totiž skončil Janus van Kasteren ze stáje Petronas De Rooy Iveco. Anton Šibalov skončil čtvrtý a čtyřnásobný vítěz Dakaru Eduard Nikolajev obsadil po problematické etapě dokonce až sedmé místo.

„Před neutralizací jsme se nečekaně potkali se stromem, který v roadbooku vůbec nebyl. Byla to jezdecká chyba, ale na takovou překážku by se mělo upozornit. Jeli jsme rychle a bylo těžké posoudit, jestli máme dost místa na to, abychom projeli. Zariskoval jsem a poškodil si o větev přední sklo.  A zhruba sedmnáct nebo osmnáct kilometrů před koncem jsme měli další problém. Když jsem brzdil, slyšel jsem malou ránu, jako kdyby kolo trefilo kámen. A po pár kilometrech levé přední kolo náhle vybouchlo," popsal Rus své potíže.

Z Čechů tentokrát dopadl nejlépe Martin Macík. Jezdec Big Shock Racingu, který se musel na začátku etapy vypořádat s nefungujícím roadbookem a v závěru pak s omezeným výkonem, skončil osmý. Aleše Lopraise potkal defekt a také měl potíže vyjet jednu z vysokých dun. Kvůli tomu skončil až jedenáctý. Týmovému kolegovi Martina Macíka Martinu Šoltysovi také ze začátku nefungoval elektronický roadbook. Nakonec skončil čtrnáctý. Tomáš Vrátný obsadil 20. příčku a řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček skončil třicátý pátý.

Týmoví kolegové Tomáše Vrátného u jeho týmu Fesh Fesh Albert Llovera a Vajdotas Paskevičius skončili na 23., respektive 25. místě. Jezdec Buggyry Ignacio Casale se vešel do první desítky. Chilský závodník totiž skončil šestý.

Ignacio Casale dosáhl na další umístění v nejlepší desítce. Foto: Buggyra Racing



Sotnikov v celkovém pořadí navýšil svůj náskok před druhým Nikolajevem na jedenáct a tři čtvrtě minuty. Třetí je Karginov a čtvrtý Šibalov. Nejlepším Čechem zůstává pátý Loprais. Casale je sedmý, Macík osmý, Paskevičius patnáctý, Šoltys šestnáctý, Llovera dvacátý pátý, Tomeček třicátý sedmý a Vrátný třicátý osmý.

Mezi lehkými prototypy byl letos už potřetí nejlepší Seth Quintero. Američan ale v pondělí kvůli technickým potížím nedokončil etapu a nyní tak pokračuje s velkou penalizací a bez šancí na celkový triumf. Druhý skončil Francisco Lopez Contardo a třetí Sebastian Eriksson. Lopez Contardo zůstává v celkovém vedení před Erikssonem a Pavlem Lebeděvem. Quintero je až třicátý pátý. Josefa Macháčka postihly v úterý technické problémy. Jezdec Buggyry obsadil v etapě až 38. místo a celkově se propadl na 15. příčku.

Po pondělní havárii už v lehkých prototypech nepokračuje vítěz tří podniků WRC Andreas Mikkelsen: "Je to smutné, ale Rallye Dakar pro nás skončila. Poškození ochranné klece znamená, že z bezpečnostních důvodů nemůžeme pokračovat. Chci Red Bullu za tuto příležitost poděkovat. Naučil jsem se hodně o tom, jak fungují dálkové rallye a je škoda, že končíme zrovna v době, kdy jsme si začínali zvykat. Nyní se vracíme domů a budeme se soustředit na Rallye Monte Carlo," řekl Nor, který na Dakaru závodil za stáj Red Bull Off-Road Junior Team USA.

Andreas Mikkelsen svůj premiérový Dakar nedokončí. Foto: Marcelo Maragani/Red Bull Content Pool



Kategorie Side-by-Side patřila v úterý Polákům. Zvítězil Marek Goczal před svým bratrem Michalem a Aronem Domzalou. V celkovém vedení ale zůstává Austin Jones. Druhý je Rodrigo Luppi de Oliveira a třetí Gerard Farres Guel. Úternímu vítězi Marku Goczalovi patří sedmá pozice.

Motocykly přinesly první etapové vítězství na Dakaru portugalskému jezdci Joaquimu Rodriguesovi na stroji značky Hero. Druhý skončil i přes jeden pád dvojnásobný dakarský vítěz Toby Price a třetí Mason Klein. V celkovém pořadí ale zůstává na čele Sam Sunderland z továrního týmu Gas Gas, přestože skončil ve třetí etapě až jako sedmnáctý. Adrien van Beveren z Yamahy už ale za Britem zaostává jen o čtyři sekundy. Třetí je Matthias Walkner. Joaquimu Rodriguesovi patří 17. příčka.

Z českých jezdců byl v úterní etapě nejlepší Martin Michek. Jezdec týmu Orion - Moto Racing Group skončil třináctý. Jan Brabec dokončil etapu na 35. místě. Milan Engel se umístil celkově jako 41. a mezi jezdci bez asistence skončil třetí. Pro Davida Pabišku skončila třetí etapa 50. místem celkově a sedmým mezi závodníky jedoucími bez asistence. Celkově je Michek dvacátý druhý, Brabec dvacátý pátý, Milan Engel třicátý druhý a David Pabiška padesátý. Na 133. pozici se nachází jezdec týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr. V hodnocení pro jezdce bez asistence je Engel druhý a Pabiška pátý.

Čtyřkolky přinesly zklamání českému týmu Tomáše Kubieny Story Racing. Jezdec stáje Laisvydas Kancius, který před etapou celkově vedl, totiž kvůli poškozenému zavěšení etapu nedokončil a na vítězství už tak pomýšlet nemůže. Zvítězil Pablo Copetti před Alexandrem Giroudem a obhájcem vítězství Manuelem Andújarem. Copetti se posunul i do celkového vedení. Za ním jsou Giroud a Aleksandr Maksimov. Andújar je čtvrtý. Zdeněk Tůma skončil v úterý devátý a stejná pozice mu patří i celkově. Tomáš Kubiena už v závodě nepokračuje po nedělních technických potížích.

Po zrušení pondělní etapy pokračovala v úterý i soutěž Dakar Classic. Ta se koná současně s Rallye Dakar, má však na programu kratší etapy, které se jedou ve snazším terénu. Podnik je určen historickým vozům. Navíc se nejedná o klasický závod na rychlost, ale je složen z testů jízdy pravidelnosti a z navigačních testů.

Z Čechů byl znovu nejlepší Ondřej Klymčiw s vozem Škoda LR 130, který obsadil 13. příčku. Zdeněk Ondráček skončil 17., Dušan Randýsek 76., Petr Fiala 124., Olga Roučková 127., Martin Čábela, kterého zatím od startu trápí technické potíže, se umístil jako 134. a Albert Pance obsadil 136 příčku. Soutěže se účastní i Slovák Radovan Kazarka. Jede v barvách českého týmu Fesh Fesh s replikou Tatry 815 Puma, tedy vozu, který dovezl v minulosti Karla Lopraise ke třem dakarským triumfům. V úterý obsadil 82. místo. Vítězem etapy se stal Kilian Revuelta.

Nejlepším českým "klasikem" je letos zatím Ondřej Klymčiw. Foto: Škodovkou na Dakar



Novým celkovým lídrem Dakar Classic je nyní Jean-Michel Gayte. Ondřej Klymčiw je šestý, Zdeněk Ondráček dvacátý devátý, Radovan Kazarka padesátý osmý, Dušan Randýsek sto šestý, Petr Fiala sto dvacátý první, Olga Roučková sto dvacátá čtvrtá, Albert Pance sto třicátý osmý a Martin Čábela sto třicátý devátý.

Automobily - 3. etapa: 1. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) 2:26:51, 2. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:00:38, 3. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:01:41, 4. Nani Roma - Alex Haro Bravo (oba Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:02:41, 5. Mattias Ekström - Emil Bergkvist (oba Švédsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:02:59... 17. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:15:03, 33. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:26:43, 49. Andrej Čerednikov - Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +0:44:45.

Automobily - průběžné pořadí: 1.  Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 9:31:22, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:37:40, 3. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:42:06, 4. Giniel de Villiers - Dennis Murphy (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +0:45:22, 5. Jazíd Al-Rajhí (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:47:29... 7. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:54:46, 27. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +2:20:28, 46. Andrej Čerednikov - Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +4:54:51.

Kamiony - 3. etapa: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 2:43:25, 2. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:10, 3. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:03:08, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:04:22, 5. Martin van den Brink - Peter Willemsen - Bernard der Kinderen (Nizozemsko - Belgie - Nizozemsko, Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:07:59... 6. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:09:22, 8. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:12:29, 11. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:15:57, 14. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:17:05, 20.  Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +0:32:49, 23. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +0:38:02, 25. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:48:51, 35. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +1:34:23.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 10:42:32, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:11:45, 3. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:19:44, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:27:05, 5. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:47:08, 7. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:57:10, 8. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +1:03:13, 15. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +3:00:57, 16. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +3:06:30, 25. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +7:31:20, 37. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +27:22:44, 38. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +30:07:21.

Lehké prototypy - 3. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 2:52:23, 2. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:05:16, 3. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:07:03, 4. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:08:33, 5. Sebastian Guajasamin - Ricardo Adrian Torlaschi (Ekvádor - Argentina, Can-Am X3) +0:17:49... 38. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +1:30:34.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 11:27:54, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:09:09, 3. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +0:27:05, 4. Philippe Pinchedez - Thomas Gaidella (oba Francie, Pinch Racing, Can-Am T3RR) +1:19:00, 5. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can- Am, Can-Am Maverick X3) +1:33:19... 15. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +3:27:05.

Side-by-Side - 3. etapa: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) 2:58:46, 2. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:50, 3. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:03:08, 4. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:03:43, 5. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:06:43.

Side-by-Side - průběžné pořadí: 1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 11:53:53, 2. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:23, 3. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:14:04, 4. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:15:54, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:36:25.

Motorky - 3. etapa: 1. Joaquim Rodrigues (Portugalsko, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 2:34:41, 2. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:01:03, 3. Mason Klien (USA, Bas Dakar KTM Racing Team, KTM 450 Rally Replica) +0:01:14, 4. Skyler Howes (USA, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) +0:01:26, 5. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:02:55... 13. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:05:27, 35. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:20:47, 41. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:22:11, 50. David Pabiška (Česká republika, Jantar Team s.r.o., Husqvarna 450 Rally Replica) +0:32:09, 134. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +2:26:19.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 11:13:40, 2. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:00:04, 3. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:01:30, 4. Skyler Howes (USA, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) +0:03:55, 5. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:08:54... 22. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:59:13, 25. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +1:03:49, 32. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +1:23:23, 50. David Pabiška (Česká republika, Jantar Team s.r.o., Husqvarna 450 Rally Replica) +2:50:42, 133. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +12:03:46.

Čtyřkolky - 3. etapa: 1. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) 3:12:48, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:02:04, 3. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) +0:04:14, 4. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +0:05:03, 5. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:06:57... 9. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:37:35.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) 14:10:56, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:15:29, 3. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:29:12, 4. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) +0:31:33, 5. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:31:35... 9. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +3:19:27.

Dakar Classic - 3. etapa: 1. Kilian Revuelta - Mariano de Quadros Romero de (oba Španělsko, Naturhouse, Toyota Land Cruiser) 14 bodů, 2. Amy Lernerová - Sara Carmen Bossaertová (USA - Belgie, A.L. Rally, Porsche 911SC) 16 bodů, 3. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 21 bodů, 4. Arnaud Delmas-Marsalet - Lucas Dermas-Marsalet (oba Francie, Compagnie Saharienne, Toyota HZJ78) 23 bodů, 5. Jean-Michel Gayte - Maxime Vial (oba Francie, Team Jmax, Mitsubishi Pajero Evo) 32 bodů... 13. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 44 bodů, 17. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 60 bodů, 76. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 517 bodů, 82. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 665 bodů, 124. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 3664 bodů, 127. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 4582 bodů, 134. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 10848 bodů, 136. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 18300 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí:
1. . Jean-Michel Gayte - Maxime Vial (oba Francie, Team Jmax, Mitsubishi Pajero Evo) 57 bodů, 2. Kilian Revuelta - Mariano de Quadros Romero de (oba Španělsko, Naturhouse, Toyota Land Cruiser) 63 bodů, 3. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 71 bodů, 4. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 73 bodů, 5. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrard (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 90 bodů... 6. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 92 bodů, 29. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 610 bodů, 58. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 1814 bodů, 106. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 5078 bodů, 121. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 8848 bodů, 124. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 10361 bodů, 138. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 24347 bodů, 139. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 26348 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Audi Sport