Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mezi automobily začal nejlépe Al-Attíja, kamionům kraloval Kamaz

Mezi automobily začal nejlépe Al-Attíja, kamionům kraloval Kamaz

Rallye Dakar - prolog

Sobota nepřinesla pouze začátek nového roku 2022, ale také start 44. ročníku soutěže Rallye Dakar. Ta se letos potřetí koná na území Saudské Arábie. Na úvod souteže organizátoři jezdcům přichystali devatenáctikilometrový prolog z Džiddy do Hailu.

V kategorii automobilů začal nejlépe Násir al-Attíja. Byl to totiž právě trojnásobný dakarský vítěz, kdo zajel v prologu nejrychlejší čas. Za Katařanem ze stáje Toyota Gazoo Racing skončil Carlos Sainz. Španěl, který se závodu účastní s elektrickým vozem Audi RS Q e-tron, ztratil na Al-Attíju dvanáct sekund. Nejlepší trojici uzavřel Brian Baragwanath s vozem Century CR6.

Až ve druhé desítce začal letošní Dakar pro legendárního Stéphaneho Peterhansela. Čtrnáctinásobný vítěz tohoto závodu se radoval mimo jiné i loni za volantem vozu Mini. Pro letošní ročník se podobně jako Sainz přesunul do elektrického vozu Audi (s tímto vozem závodí v barvách německé značky ještě také Mattias Ekström) a prolog pro něj skončil až čtrnáctým místem. V cíli ale prozradil, že záměrně přistoupil k úvodní etapě opatrně.

"Přistoupili jsme k tomu opravdu zlehka. Bylo to kolem dvaceti měřených kilometrů a závod se teprve rozjížděl. Byli jsme velice opatrní a dávali jsme si pozor na všechny parametry. S autem se ale jede pěkně. Je to zábava, což je velice důležité. Údaje, které jsme nasbírali během testování, se potvrdily. I při přejíždění přes duny je na tom auto dobře, což je skvělé. Chtěli jsme se vyhnout umístění v nejlepší desítce, takže jsem jel velmi pomalu," uvedl nejúspěšnější jezdec historie Rallye Dakar podle počtu vítězství.

Stéphane Peterhansel v prologu neriskoval. Foto: Dakar Rally



V letošním startovním poli kategorie automobilů najdeme mimo jiné i dva české zástupce - Martina Prokopa a Miroslava Zapletala. Vstup do soutěže vyšel lépe prvnímu jmenovanému. Jihlavský rodák skončil šestnáctý. Zapletal, který se musel během prologu vypořádat s nefunkčním elektronickým roadbookem, obsadil 40. místo.

Zapletalův tým Offroadsport ovšem letos na Dakaru nasazuje dva vozy Ford F150. Ten druhý řídí Andrej Čerednikov z Kazachstánu. V sobotu obsadil 56. místo. Soutěže se účastní i česká navigátorka Petra Zemánková, která čte rozpis španělskému jezdci Jordimu Queraltovi. Ten obsadil v sobotu 72. pozici.

Prolog kategorie kamionů naznačil, že i letos budou mít soupeři těžké pořízení s vozy značky Kamaz. Ruský tým totiž obsadil první čtyři místa. Vyhrál čtyřnásobný vítěz Dakaru Eduard Nikolajev před obhájcem loňského vítězství Dmitrijem Sotnikovem a vítězem z let 2014 a 2020 Andrejem Karginovem. Čtvrtý skončil Anton Šibalov.

Nejlepším z jezdců startujících s kamionem jiné značky než Kamaz byl v prologu Ignacio Casale ze stáje Tatra Buggyra Racing. Chilan obsadil pátou příčku. Casale je letos jediným jezdcem Buggyry v kategorii kamionů. Původně měl barvy stáje hájit i Téo Calvet. Francouze ale vyřadil ještě před začátkem souteže ze hry koronavirus.

Nejlepším českým jezdcem byl osmý Martin Macík. Jezdec stáje Big Shock se jako jediný z našich závodníků dostal mezi nejlepších deset. Zatímco Aleš Loprais skončil jedenáctý, Tomáš Vrátný obsadil třináctou příčku, Macíkův týmový kolega Martin Šoltys dojel na 30. pozici a řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček se umístil na 38. příčce. Loprais měl před startem etapy problémy s nahráním trasy do navigace a kvůli tomu vyrazil do boje o něco později.

Martin Macík se jako jediný z českých kamionistů vešel do první desítky. Foto: Big Shock Racing



"Když se vše vyřešilo, jeli jsme, jak to šlo. Jarda (navigátor Jaroslav Valtr mladší - pozn. red.) to zvládl dobře, i když je pochopitelné, že vše ovlivnila nervozita, která provází start vždycky, a tentokrát byla ještě umocněna zmíněnými problémy. Na trati jsme nejprve předjeli Martina Šoltyse, který měl zřejmě nějaký problém, pak Sugawaru a následně nějaké osobní auto, takže to nebyla úplně čistá jízda. Já osobně jsem se taky ještě úplně necítil, protože s ohledem na události posledních dnů pro mě není snadné koncentrovat se na závod," uvedl synovec nedávno zesnulého Karla Lopraise.

Potíže museli řešit i u týmu Fesh Fesh, který kromě jeho šéfa Tomáše Vrátného reprezentují i litevský jezdec Vajdotas Paskevičius a také andorský závodník Albert Llovera, který je upoután na invalidní vozík. Paskevicius sice v prologu skončil devatenáctý, Llovera měl ale nehodu poté, co se snažil objet jiný vůz. Byl klasifikován až jako 55. se ztrátou větší než dvě hodiny. Jeho další účast v soutěži je nejistá.

Stáj Buggyra účinkuje kromě kategorie kamionů také v lehkých prototypech, kde obhajuje vítězství z loňska její jezdec Josef Macháček. Letos začal 20. příčkou. "Hodně písku a kamení, takže se dalo relativně málo získat a hodně ztratit. Poprvé jsme pracovali s navigační technikou, řekl bych, že se docela klepe. Není to úplně příjemné, papír byl jistější. Udělali jsme jednu chybu, když jsme o trochu později zatočili, naše ztráta ale nebude mít na konečné umístění vliv," shrnul Macháček prolog.

Josef Macháček obhajuje vítězství v kategorii lehkých prototypů. Foto: Buggyra Racing



Týmový kolega loňského vítěze, kterým je saudskoarabský jezdec Sálih Saíf, obsadil osmou příčku, a to i přesto, že mu během jízdy praskly dvě pneumatiky a musel do cíle dojet na zničených ráfcích. Vítězem se stal Američan Seth Quintero. O pouhé tři sekundy za ním skončil jeho týmový kolega ze stáje Red Bull Off-Road Junior Team USA Andreas Mikkelsen. Nor, který si v minulosti připsal mimo jiné i tři triumfy ve WRC, byl do týmu povolán na poslední chvíli poté, co byl pozitivně testován na koronavirus Mitch Guthire.

V kategorii Side-by-Side jsme mohli vidět dvojité vítězství sourozenců Goczalových. Zatímco nejlépe zvládl prolog Marek Goczal, na druhém místě za ním skončil jeho bratr Michal.

Mezi motocykly vyšla sobota nejlépe australskému jezdci Danielu Sandersovi z tovární stáje Gas Gas. Následovali ho druhý Pablo Quintanilla z Hondy a jezdec Yamahy Ross Branch. Pro loňského vítěze Kevina Benavidese, který se po loňském Dakaru přesunul od Hondy ke KTM, skončil prolog na čtvrté příčce.

Daniel Sanders zahájl svůj druhý Dakar tím nejlepším možným způsobem. Foto: Dakar Rally



Z českého kvarteta zvládl podle očekávání prolog nejlépe Martin Michek. Jezdec stáje Orion - Moto Racing Group, který loni 10. místem vyrovnal nejlepší český výsledek mezi motorkáři (na 10. místo dosáhl v roce 1998 i Stanislav Zloch), skončil na 14. pozici. Jan Brabec skončil 32., Milan Engel 39. a David Pabiška se umístil jako 58. Engel s Pabiškou startují na letošním Dakaru bez asistence. V hodnocení pro tyto závodníky skončil Engel druhý a Pabiška osmý. Jezdec týmu Ondřeje Klymčiwa Wolfgang Payr se umístil na celkové 142. pozici.

Mezi čtyřkolkami vyhrál loňský vítěz Manuel Andújar před Alexandrem Giroudem a Giovannim Enricem. Hned za touto trojicí skončil na čtvrtém místě český závodník Tomáš Kubiena. Do nejlepší desítky se vešel i druhý jezdec Kubienova týmu Laisvydas Kancius. Litevec obsadil devátou pozici. Zdeněk Tůma skončil čtrnáctý.

Souběžně s Rallye Dakar se stejně jako loni bude konat i podnik Dakar Classic. Jedná se o jízdu pravidelnosti a navigační soutěž. Zúčastnit se jí mohou auta a kamiony, které se Dakaru nebo jiného rallyeového podniku účastnily před rokem 2000. Sobotní prolog Dakar Classic se ještě nezapočítával do celkových výsledků soutěže a naostro tak tento závod odstartuje až v neděli.

Automobily - prolog: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 00:10:56, 2. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-Tron) +00:00:12, 3. Brian Baragwanath - Leonard Cremer (oba Jihoafrická republika, Century Racing, Century CR6) +00:00:36, 4. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +00:00:36, 5. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +00:00:37...16. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) +00:01:18, 40. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +00:02:35, 56. Andrej Čerednikov - Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +00:04:49, 72. Jordi Queralto - Petra Zemánková (Španělsko - Česká republika, Krestex Team, Jeep Tanker) +00:09:51.

Kamiony - prolog: 1. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 00:13:01, 2. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +00:00:07, 3. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +00:00:15, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Maser, Kamaz 43509) +00:00:24, 5. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +00:00:27... 8. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +00:00:41, 11. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +00:00:50, 13. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +00:01:26, 19. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +00:02:50, 30. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +00:06:18, 38. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +00:10:06, 55. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +02:16:59.

Lehké prototypy - prolog: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 00:13:07, 2. Andreas Mikkelsen - Ola Floene (oba Norsko, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3  - 03) +00:00:03, 3. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +00:00:05, 4. Guillaume de Mevius - Kellon Walch (Belgie - USA, Red Bull Off-Road Team USA, OT3 - 04) +00:00:24, 5. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +00:00:41... 8. Sálih Saíf - Oriol Vidal Montijano (Saudská Arábie - Španělsko, Buggyra Zero Mileage Racing, Can-Am X3 T3 Pro) +00:01:04, 20. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +00:02:25.

Side-by-Side - prolog: 1. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) 00:13:22, 2. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +00:00:14, 3. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +00:00:18, 4. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +00:00:36, 5. Aron Domzala - Maciej Marton (oba Polsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +00:00:45.

Motocykly - prolog: 1. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 00:55:30, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +00:01:00, 3. Ross Branch (Botswana, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F Rally) +00:01:55, 4. Kevin Benavides (Argentina, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +00:02:00, 5. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +00:02:35, 14. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +00:04:15, 32. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +00:10:55, 39. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +00:13:25, 58. David Pabiška (Česká republika, Jantar Team s.r.o., Husqvarna 450 Rally Replica) +00:17:55, 142. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +00:47:25.

Čtyřkolky - prolog: 1. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) 01:10:10, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +00:01:35, 3. Giovanni Enrico (Chile, Enrico Racing Team, Yamaha Raptor 700) +00:02:35, 4. Tomáš Kubiena (Česká republika, Story Racing s.r.o., Yamaha YFM 700 R) +00:06:45, 5. Italo Pedemonte (Chile, Enrico Racing Team, Yamaha YFM 700 R SE) +00:06:45... 9. Laisvydas Kancius (Litva, Story Racing s.r.o., Yamaha YFM 700) +00:08:25, 14. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +00:17:45.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Dakar Rally