Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Calvet přišel o svůj premiérový Dakar

Calvet přišel o svůj premiérový Dakar

Zranil si zápěstí a má koronavirus

Prvního ledna odstartuje prologem z Džiddy do Hailu 44. ročník soutěže Rallye Dakar. I letos bude v podniku účinkovat stáj Buggyra Zero Mileage Racing. Ta měla původně mít ve startovním poli čtyřčlenné zastoupení. Zatímco v kategorii kamionů se počítalo s účastí Téa Calveta a Ignacia Casaleho, v lehkých prototypech měli nastoupit Josef Macháček a saudskoarabský závodník Sálih Saíf. Nakonec ale bude mít tým pouze tři želízka v ohni. Soutěže se totiž nakonec nezúčastní Calvet. Důvodem je zraněné zápěstí po pádu při běžeckém tréninku a nákaza koronavirem.

„Ahoj, všichni, mám pro vás novinku. Jak můžete vidět, zlomil jsem si před pár dny zápěstí a nakazil se koronavirem. Dakaru 2022 se nebudu moct zúčastnit. Jak pro mě, tak i pro tým je to velmi těžké, stále jsem nemocný. Příští rok se ale vrátíme silnější. Přeji Buggyře v tomto náročném závodě štěstí a jakmile budu moct vyjít ven, dám vám vědět. Děkuji vám za zprávy a za podporu,“ oznámil Calvet prostřednictvím svého instagramového účtu a přiložil fotografii s rukou v sádře.

Téo Calvet nakonec na Dakaru nenastoupí. Foto: Buggyra Racing



Nebýt koronaviru, mohl by Calvet podle majitele Buggyry Martina Koloce teoreticky nastoupit i se zraněným zápěstím: „Vzhledem k charakteru zranění ruky padl návrh na speciální ortézu. Téo by do toho samozřejmě šel, nicméně aby toho nebylo málo, nakonec se stejně nakazil covidem a leží v horečkách,“ uvedl dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů z let 1995 a 1996 v kategorii Race-Trucks.

Calvet je součástí Buggyry od roku 2020. Dosud jsme ho mohli vídat zejména v okruhových závodech tahačů. Zde letos dosáhl na titul francouzského šampiona. Pravidelně ale nastupuje i v evropském seriálu, kde si v tomto roce připsal své premiérové vítězství. V barvách Buggyry už ale Calvet závodil mimo jiné i s vozem Renault Clio při vytrvalostních závodech ESET Cupu. Rallye Dakar se měl zúčastnit poprvé. Premiéru na scéně dálkových soutěží už ale absolvoval v prosinci při Rallye Hail. V národní klasifikaci kamionů skončil třetí.

Sestava Buggyry pro nadcházející ročník Rallye Dakar. Foto: Buggyra Racing



Nejzkušenějším z jezdců Buggyry bude na lednovém Dakaru Macháček. Pro něj půjde o šestnáctou účast a mezi lehkými prototypy bude obhajovat vítězství. V minulosti vyhrál také pětkrát kategorii čtyřkolek. Saíf pojede Dakar potřetí, poprvé ale za Buggyru. Svá předchozí dvě vystoupení absolvoval v kategorii Side-by-Side. Casaleho čeká na Dakaru třinácté vystoupení. V kamionu nastoupí potřetí celkově a podruhé jako závodník. S Buggyrou pojede podruhé. Podobně jako Macháček dosáhl Chilan největších úspěchů v této soutěži se čtyřkolkou. Tuto kategorii vyhrál třikrát.

Zdroj: FORMULE.cz, Buggyra Racing, úvodní foto: Buggyra Racing