Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Pekař triumfoval také v Mostě

Pekař triumfoval také v Mostě

Přiblížil se k titulu

Nebyl to pouze Adam Lacko v rámci úvodního podniku letošní sezony evropského šampionátu v závodech tahačů, díky komu se během uplynulého víkendu na Autodromu Most hrála česká hymna. Píseň Kde domov můj si mohli návštěvníci okruhu poslechnout rovněž díky Tomáši Pekařovi. Jezdec stáje Carpek Racing na severozápadě Čech absolvoval třetí podnik letošního ročníku seriálu Clio Cup Central Europe.

Do domácího víkendu vstupoval Pekař v roli vedoucího muže průběžného pořadí. Na čelní příčce se nacházel se ziskem 121 bodů, které si v prvních čtyřech závodech (dva se odjely v polské Poznani, dva na německém Lausitzringu) připsal díky třem vítězstvím a jednomu druhému místu.

Na špici výsledkové listiny se český jezdec pohyboval také v pátek během dvojice mosteckých volných tréninků. Zatímco v prvním nestačil pouze na Melvina de Groota a obsadil druhé místo, ve druhém tréninkovém klání již byl nejrychlejší ze všech.

Sobotní kvalifikace už ale pro Pekaře tak zdárně nedopadla. Obsadil v ní totiž šestou příčku. To znamenalo, že v první víkendové jízdě musel začínat ze třetí řady.

V závodě se sice byl schopen z této pozice posunout nahoru, pod šachovnicovou vlajkou ale projel pouze jako čtvrtý a poprvé v sezoně tak chyběl na stupních vítězů. Mrzutý mohl být Pekař rovněž z faktu, že jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném pořadí Niklas Mackschin dojel do cíle na třetí pozici a ukrojil tak z pětadvacetibodového náskoku českého jezdce v průběžném pořadí dva body.

Ani do nedělního závodu, na jehož startu se jezdci seřadili podle svých druhých nejlepších počinů z kvalifikace, navíc nemohl Pekař vstupovat s příliš slibnými vyhlídkami. Opět mu totiž připadla šestá pozice.

V cíli ovšem měl velký důvod k radosti. Na mokré trati se totiž postupně propracoval ze své startovní příčky až do čela a dojel si tak pro čtvrté prvenství v sezoně.

Mělnická stáj Carpek Racing navíc mohla v neděli slavit hned dvě pódiová umístění. Kromě Pekaře skončil mezi nejlepšími třemi také jeho týmový kolega Filip Sandström.

Švéd původně dorazil do cíle jako třetí. Po závodě byl ovšem kvůli porušení pravidel ohledně pneumatik diskvalifikován Niklas Mackschin, který proťal cílovou čáru jako druhý jen těsně za Pekařem. Sandström tak povyskočil na druhou příčku a vedle toho zvítězil mezi juniory. Juniorské hodnocení ovládl i v sobotním závodě, kde v absolutním pořadí skončil pátý.

Pekařův týmový kolega Filip Sandström se v neděli podíval na stupně vítězů. Foto: Clio Cup Central Europe

 

Kromě Pekaře a Sandströma jsme během víkendu viděli v akci ještě také další dva vozy Carpek Racingu. Jeden řídil Litevec Jonas Karklys a druhý další český jezdec Richard Meixner. Zatímco Karklys si z víkendu odnesl dvě sedmá místa, Meixner si připsal dvanáctou, respektive osmou příčku.

Startovní listina ale čítala ještě jednoho českého reprezentanta, přesněji řečeno reprezentantku. Tou byla Yasmeen Kolocová z Buggyra Zero Mileage Racingu. Zatímco v prvním závodě víkendu obsadila čtrnácté místo, ve druhém skončila na jedenácté pozici.

Karklys, Meixner i Kolocová netěžili v neděli pouze z vyloučení druhého Niklase Mackschina, ale také z diskvalifikace původně sedmého Leona Koslowského. Zmíněné trio tak v konečné klasifikaci druhého víkendového klání figurovalo o dvě místa výše než při průjezdu cílem.

Zatímco Aliyyah Kolocová se v Mostě proháněla s tahačem, její sestra Yasmeen usedla do clia. Foto: Clio Cup Central Europe

 

Čtvrtý a zároveň předposlední podnik letošní sezony Clio Cupu Central Europe je na programu o víkendu 16.-18. října na Nürburgringu. Pekař do něj vstoupí s náskokem 47 bodů a pokud bude po skončení čtvrtého závodního víkendu jeho vedení v šampionátu činit více než 66 bodů, zajistí si svůj třetí titul v této sérii.

Výsledky prvního závodu Clio Cupu Central Europe v Mostě: 1. Sebastiaan Bleekemolen (Nizozemsko, Team Bleekemolen), 2. Melvin de Groot (Nizozemsko, Team Bleekemolen) +2,095, 3. Niklas Mackschin (Německo, Eastside Motorsport) +3,949… 4. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing) +4,525, 5. Filip Sandström (Švédsko, Carpek Racing) +5,136...7. Jonas Karklys (Litva, Carpek Racing) +15,852, 12. Richard Meixner (Česká republika, Carpek Racing) +1:07,920, 14. Yasmeen Kolocová (Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing) +1:33,655.

Výsledky druhého závodu Clio Cupu Central Europe v Mostě: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing), 2. Filip Sandström (Švédsko, Carpek Racing) +3,137, 3. Sebastiaan Bleekemolen (Nizozemsko, Team Bleekemolen) +3,639… 7. Jonas Karklys (Litva, Carpek Racing) +12,224, 8. Richard Meixner (Česká republika, Carpek Racing) +15,119, 11. Yasmeen Kolocová (Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing) +1:30,399.

Průběžné pořadí jezdců: 1. Tomáš Pekař (Česká republika, Carpek Racing) 169, 2. Sebastiaan Bleekemolen (Nizozemsko, Team Bleekemolen) 122, 3. Filip Sandström (Švédsko, Carpek Racing) 120… 8. Jonas Karklys (Litva, Carpek Racing) 67, 14. Richard Meixner (Česká republika, Carpek Racing) 22, 17. Yasmeen Kolocová (Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing) 17.

Průběžné pořadí týmů: 1. Carpek Racing 289, 2. Team Bleekemolen 227, 3. Eastside Motorsport 116… 10. Buggyra Zero Mileage Racing 17.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Clio Cup Central Europe