Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Valtra trápí zdravotní problémy

Valtra trápí zdravotní problémy

Jeho start na Dakaru by to ale nemělo ohrozit

U stáje Buggyra musejí krátce před začátkem nového ročníku Rallye Dakar řešit nepříjemné starosti. Účastníka kategorie kamionů Jaroslava Valtra totiž trápí zdravotní komplikace. Zdá se ale, že jeho start ohrožen nebude.

„Dva dny před odletem na plánovaný vánoční trénink v Dubaji jsem si natrhl stehenní sval. Přiletěl jsem o berlích a s ortézou. Během Vánoc jsem tak spíš polehával. Podíval jsem se trochu po městě a to byla asi tak celá moje příprava,“ přibližuje Valtr své trable.

Natržený stehenní sval ale není to jediné, co českého závodníka trápí. O slovo se totiž přihlásila také záda.

„Nebyl jsem schopný ani sejít schody z obytňáku. Ale aspoň jsem si odpočinul,“ dodává.

Ze zdravotních potížích si ale Valtr těžkou hlavu nedělá a vůbec nepochybuje o tom, že nastoupí: „Do startu závodu je ještě nějaký čas a s fyzioterapeutem to dáme nějakým způsobem dohromady a záda povolí. Já se těším, jsem odpočatý. Klidně ten náklaďák můžu vzít na záda a odnést do cíle,“ neztrácí smysl pro humor.

Jaroslav Valtr musí řešit krátce před startem Dakaru zdravotní komplikace. Foto: Buggyra Racing



V Saúdské Arábií už nyní mají účastníci za sebou technické přejímky a první testovací jízdy. Teď jejich pozornost směřuje k úvodnímu prologu. Ten se koná v sobotu 31. prosince ve startovním bivaku Sea Camp. Bude měřit pouhých 13 kilometrů.

Kromě Valtra vyšle stáj Buggyra do nadcházejícího ročníku Rallye Dakar i další závodníky. Týmovými kolegy Jaroslava Valtra v kategorii kamionů budou Slovák Robert Kasák a Martin Šoltys. Zatímco Kasák nastoupí stejně jako Valtr s Tatrou Phoenix, Šoltys bude řídit model Tatra 815.

V kategorii lehkých prototypů pojedou Aliyyah Kolocová a dakarský veterán Josef Macháček. Ten měl sice původně do Saúdské Arábie odcestovat jen jako mentor sester Kolocových a poradce šéfa Martina Koloce, nakonec se ale znovu posadí za volant. Yasmeen Kolocová totiž stále nedoléčila zápěstí, které si zranila při nehodě v dubnovém závodě 12 hodin Spa-Francorchamps. Svou premiéru proto musí odložit minimálně o rok.

Kromě kamionů a lehkých prototypů Buggyru uvidíme i v soutěži Dakar Classic. Ta se sice jede souběžně s Rallye Dakar, ovšem na kratších a méně náročnějších trasách a jde v ní o navigační schopnosti a jízdu pravidelnosti. Zde bude Buggyru reprezentovat Radovan Kazarka s replikou vozu Tatra 815 Puma, který Karla Lopraise dovezl ke třem z celkových šesti dakarských triumfů.

Zdroj a úvodní foto: Buggyra Racing