Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Macháček letos jenom jako poradce

Macháček letos jenom jako poradce

Bude dohlížet na sestry Kolocovy

Josefa Macháčka sice uvidíme na Rallye Dakar i při nadcházejícím ročníku, tentokrát ale v jiné roli. Pětašedesátiletý veterán totiž tentokrát neusedne za volant závodního vozu. Soutěže se zúčastní jako poradce šéfa stáje Buggyra Martina Koloce a rovněž bude mentorem Aliyyah a Yasmeen Kolocové. Na dcery majitele týmu čeká premiérové dakarské vystoupení v kategorii lehkých prototypů.

"Bude fungovat v roli mého poradce. Pravděpodobně spolu budeme trávit každý den. Bude se mnou v autě a bude fungovat jako mentor mladých jezdců a můj poradce, abych mohl dělat správná rozhodnutí," vysvětluje Koloc, jaká bude Macháčkova náplň práce.

Na vstup do nové etapy své dakarské kariéry je Macháček připraven: "Tříletá mise v Buggyře je splněna. Stroj je vyvinutý na velice slušné úrovni a v roce 2021 jsme to dokonce zpestřili i výsledkem, když jsme vyhráli kategorii. Může proto nastoupit mladá generace a položit základní výsledkový kámen, který bude třeba neustále zlepšovat," říká.

Macháček si za Buggyru na Rallye Dakar zazávodil poprvé v roce 2020. Tehdy nastoupil v kategorii side-by-side a obsadil 27. místo. Poté následoval již zmíněný úspěšný ročník 2021, kdy Macháček kraloval mezi lehkými prototypy. Loni na toto vítězství nenavázal a obsadil 25. pozici.

Triumf z roku 2021 není jediným Macháčkovým vítězstvím. Původně se totiž v této soutěži věnoval kategorii čtyřkolek a v ní byl nejlepší celkem pětkrát - v letech 2000, 2001, 2003, 2007 a 2009.

Josef Macháček na nadcházejícím Dakaru závodit nebude. Foto: Buggyra Racing



Kromě Macháčkovy role oznámila Buggyra také jména spolujezdců pro sestry Kolocovy. Zatímco Aliyyah pojede se Stéphanem Duplem, Yasmeen bude číst rozpis Jihoafričanka Taye Perryová.

Zatímco Yasmeen Kolocová s Taye Perryovou ještě společně nikdy nestartovali, Aliyyah s Duplem ano. Francouz ji poprvé navigoval minulý víkend při soutěži Saudi Baja a jejich premiera skončila úspěchem. Aliyyah totiž vyhrála hodnocení blízkovýchodního poháru a opět se tak přiblížila k titulu jak v hodnocení lehkých prototypů, tak v celkovém pořadí. Definitivně zpečetit ho může v termínu 1.-3. prosince, kdy sezona vrcholí v Dubaji.

Zajímavostí je, že Stéphane Duple začal v posádce s Yasmeen Kolocovou. S ní nejprve odjel loni Rallye Hail a poté úvodní dva podniky letošní sezony blízkovýchodního poháru v Jordánsku a Kataru. Aliyyah začala na Rallye Hail po boku Xaviera Panseriho a v prvních dvou podnicích blízkovýchodního poháru ji navigoval Sébastien Delaunay.

Nyní už nad jezdeckou sestavou Buggyry pro nadchazející ročník Rallye Dakar visí jen jediný otazník. Zbývá odhalit, kdo bude týmovým kolegou Jaroslava Valtra v kategorii kamionů. Tento jezdec bude představen ve středu 23. listopadu.

Zdroj a úvodní foto: Buggyra Racing