Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Al-Attíja navýšil náskok na Loeba, problémy pro české kamionisty

Al-Attíja navýšil náskok na Loeba, problémy pro české kamionisty

Rallye Dakar - 4. etapa

Ve středu pokračovala letošní Rallye Dakar. Na programu byla nejdelší etapa z celého aktuálně probíhajícího 44. ročníku. Vedla z Al Qaisumy do Rijádu. Jezdci během dne absolvovali celkem 707 kilometrů, z toho 465 měřených.

Kategorie automobilů přinesla další důvod k radosti Násiru al-Attíjovi. Katařan sice původně skončil jako druhý za Jazídem al-Rajhím, saudskoarabský závodník byl ale později penalizován dvěma minutami za překročení rychlostního limitu, což ho odsunulo na pátou příčku. Al-Attíja tak mohl slavit již třetí letošní etapové vítězství a náskok na svého největšího soupeře v boji o celkové prvenství Sébastiena Loeba, který dnes skončil druhý, získal dalších dvacet pět sekund. Nejlepší trojici doplnil vítěz úterní etapy Carlos Sainz s Audi, který se v závěru musel vypořádat s problémy s převodovkou.

Loňský vítěz Stéphane Peterhansel, který už od neděle, kdy si rozbil zadní nápravu, jede bez šancí na dobré umístění v celkovém pořadí, musel čelit dalším potížím. Čtrnáctinásobný dakarský vítěz si při jednom ze skoků rozbil tlumič a etapu nakonec nedokončil. V úzkých se ocitli také druhý muž úterní etapy Henk Lategan nebo vítěz kategorie automobilů z roku 2014 Nani Roma. Zatímco Roma stejně jako Peterhansel nedokončil, neboť ho potkaly technické problémy, Lategan skončil kvůli problémům s pravým zadním kolem až jako 73.

Stéphane Peterhansel se znovu ocitl v problémech. Foto: Dakar Rally



Z Čechů se opět dařilo více Martinu Prokopovi, který obsadil 23. místo. Miroslav Zapletal skončil třicátý třetí a druhý jeho stáje Offroadsport Andrej Čerednikov čtyřicátý první. Prokop během etapy obdržel souhrnnou penalizaci sedmi minut (jedna pětiminutová a jedna dvouminutová) za překročení rychlosti. Jihlavský jezdec ale usiluje o to, aby mu byl trest dodatečně zmírněn.

"Obzvlášť ta veliká pětiminutová penalizace nás dost překvapila, protože jsme ji dostali za veliké překročení rychlosti. Říkali jsme si, že je to divné a začali jsme to studovat. Podle záběrů z vozu jsme zjistili, že jsme rychlost vůbec nepřekročili. Tyto důkazy jsme přinesli pořadatelům. S penalizací nesouhlasíme a bojujeme za to, aby ji stáhli. Uvidíme, jak moc budeme muset protestovat. Zatím jsme jenom dali na stůl důkazy, uvidíme, jestli budeme muset podat oficiální protest. Určitě není dobré, abychom dostali tak velkou penalizaci za něco, co jsme neudělali," uvedl jezdec stáje Benzina Orlen.

Náskok Násira al-Attíji v průběžném vedení činí po středě 38 minut a 5 sekund před Loebem. Na třetí místo povyskočil Jazíd al-Rajhí, který je za Loebem o zhruba jedenáct minut. Martinu Prokopovi patří osmá pozice, Miroslavu Zapletalovi dvacátá pátá a Andreji Čerednikovovi čtyřicátá první. Španěl Jordi Queralto s českou navigátorkou Petrou Zemánkovou už v soutěži nepokračují.

Na dobrý celkový výsledek už si může nechat zajít chuť vítěz z roku 2009 Giniel de Villiers. Ten si již do úterní etapy přinesl pětiminutovou penalizaci za to, že v úvodní etapě sestřelil motorkáře Césara Zumarana a nezastavil u něj. Ve středu obdržel dokonce pětihodinový trest, a to za další incident s motocyklistou, který se odehrál ve druhé etapě. De Villiers totiž přejel motocykl Aoulada Aliho Mohameda Saida, který krátce předtím upadl. Tím stroj zničil. Nyní je celkově až třicátý osmý.

Ani ve středu nebyl mezi kamiony Kamaz poražen. Zvítězil totiž Eduard Nikolajev před Antonem Šibalovem. Třetí skončil jezdec stáje Petronas Team De Rooy Iveco Janus van Kasteren. Zatímco Nikolajev a Šibalov získali pro Kamaz první dvě místa, zbylým dvěma jezdcům ruské stáje se dařilo o něco méně. Dmitrij Sotnikov skončil po defektu a minutové penalizaci čtvrtý. Andrej Karginov zase během etapy uvízl v řečišti a také měl potíže s převodovkou, což mělo za následek 18. místo se ztrátou téměř hodiny a půl na Nikolajeva.

Nizozemec Janus van Kasteren byl opět nejlepším kamionistou ze "zbytku světa". Foto: Team De Rooy



Aleš Loprais obsadil šesté místo, Tomáš Vrátný skončil patnáctý, Martin Macík dvacátý druhý, Martin Šoltys dvacátý osmý a Tomáš Tomeček třicátý osmý. Čechy ale sužovaly potíže. Do Lopraise totiž narazila bugina, následkem čehož ho potkal pomalý defekt a také mu upadly tlumiče. Vrátný měl zase defekt a navíc jel pouze s pohonem tří kol. Martin Macík musel zastavovat kvůli problémům s výfukem, které vyústily i v potíže s brzdami. Týmový kolega Martin Šoltys poskytl Macíkovi náhradní díly a pomáhal mu s opravou. Později měl podobné problémy. Potkal ho i defekt pneumatiky.

Smůla potkala i jezdce Buggyry Ignacia Casaleho nebo dalšího jezdce Vrátného týmu Fesh Fesh Alberta Lloveru. Ani jeden z nich etapu nedokončil. Casaleho kamion totiž vzplál poté, co do jeho olejové hadice narazil kámen. Llovera si zase krátce po startu poškodil při jednom ze skoků přední nápravu. Ve čtvrtek by oba jezdci chtěli v soutěži pokračovat. Třetí jezdec týmu Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius obsadil desáté místo.

Sotnikov i přes středeční komplikace udržel celkové vedení. Druhý je Nikolajev a třetí Šibalov. Lopraisovi patří pátá, Macíkovi jedenáctá, Paskevičiusovi dvanáctá, Šoltysovi osmnáctá, Vrátnému třicátá první, Tomečkovi třicátá druhá, Casalemu třicátá třetí a Lloverovi třicátá pátá pozice.

V kategorii lehkých prototypů získal již čtvrté letošní etapové vítězství Seth Quintero. Ten už ale po pondělních technických problémech nemůže na celkové vítězství pomýšlet. Josef Macháček musel měnit poloosu a obsadil 25. příčku.

V celkovém pořadí zůstává na prvním místě jezdec stáje EKS - South Racing Francisco Lopez Contardo, který dnes skončil třetí. Za Chilanem následuje jeho týmový kolega Sebastian Eriksson a třetí je Philippe Pinchedez. Macháčkovi patří 14. pozice a Quintero je třicátý druhý.

Josef Macháček je po středeční etapě v lehkých prototypech čtrnáctý. Foto: Buggyra Racing



Kategorie Side-by-Side patřila ve středu po penalizaci Rodriga Luppi de Oliveiry Michalu Goczalovi. Celkově ale zůstává první Austin Jones právě před Luppim de Oliveirou a Michalem Goczalem.

Mezi motorkáři si dojel již pro své 29. etapové vítězství na Dakaru Joan Barreda. Španěla následovali Pablo Quintanilla a  Rui Gonçalves. Pozornost ale upoutal i bývalý závodník MotoGP Danilo Petrucci. Ital už sice po pondělních problémech nemůže mít ambice z hlediska celkového pořadí, ve středu ale původně skončil třetí. Až později ho odsunula desetiminutová penalizace za překročení rychlosti na 15. místo.

Martinu Michkovi se podařilo skončit na deváté pozici. Jan Brabec obsadil 25. příčku, Milan Engel se umístil jako třicátý druhý a jezdec českého týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr skončil na 132. místě. Velký důvod ke smutku měl David Pabiška. Jezdec stáje Jantar si totiž po pádu zlomil žebro a klíční kost a své třinácté dakarské vystoupení tak nedokončí. Jde o jeho první předčasný konec v této soutěži.

"Jsem z toho velmi zklamaný. Samozřejmě, byla to moje chyba, přiznávám, ale jeli jsme ve skupince, kde mi zaprášili, malinko jsem se vyhýbal prachu a pak to přišlo. Problémem bylo, že se mi nenafoukla airbagová vesta. Z toho jsem trochu vyděšený, protože to mohlo skončit také úplně jinak," popsal český závodník svou nehodu.

V celkovém pořadí zůstal na první pozici Sam Sunderland. Matthias Walkner se posunul na druhé místo a Adrien van Beveren spadl na třetí příčku. Středeční vítěz Barreda je sedmý a obhájce loňského vítězství Kevin Benavides desátý. Michkovi patří dvacátá první pozice, Brabcovi dvacátá pátá, Engelovi třicátá druhá a Payrovi sto dvacátá devátá. Engel je současně na druhém místě v hodnocení Original by Motul, které je určeno jezdcům jedoucím bez asistence.

Kevin Benavides má zatím v kategorii motocyklů k obhajobě vítězství daleko. Foto: Dakar Rally



Sunderlandovi se podařilo zůstat v celkovém vedení i přesto, že během středeční etapy zažil nejednu obtíž: "Byl to drsný den, vaším největším soupeřem je vždy poušť. Na dvoustém kilometru jsem narazil kotoučem do skály a ohnul jsem ho, takže jsem jel bez zadní brzdy. Na třístém kilometru jsem pak hledal kontrolní bod, koukal jsem se dolů, abych zkontroloval GPS a trefil jsem kámen. Dal mi pořádnou ránu do hlavy a ramene. Ve zbytku etapy jsem se snažil přežít, protože jsem neměl zadní brzdu a nemohl jsem se soustředit. Byl to očistec," řekl Brit v cíli.

Ze čtyřkolkářů byl ve středu nejlepší loňský vítěz Manuel Andújar. V čele průběžného pořadí ale zůstal Pablo Copetti. Zdeněk Tůma, který je po odstoupení jezdců stáje Story Racing Tomáše Kubieny a Laisvydase Kanciuse jediným českým zástupcem v poli, skončil ve středu sedmý a celkově se nachází na osmé pozici.

Pokračovala i soutěž Dakar Classic, která se koná současně s Rallye Dakar, je určena historickým vozům a je složena z navigačních testů a z jízd pravidelnosti. Zde se ve středu dostal do celkového vedení Jesus Fuster Pliego. Ondřej Klymčiw je devátý, Zdeněk Ondráček dvacátý třetí, Dušan Randýsek sto třetí, Petr Fiala sto dvacátý, Olga Roučková sto dvacátá třetí, Martin Čábela sto třicátý šestý a Albert Pance sto třicátý osmý. Slovák Radovan Kazarka, který hájí barvy českého týmu Fesh Fesh, se nachází na 72. místě.

Automobily - 4. etapa: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 3:54:40, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:00:25, 3. Carlos Sainz - Lucas Cruz (oba Španělsko, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:00:52, 4. Jasir Sajídan - Alexej Kuzmič (Saudská Arábie - Rusko, X-Raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Rally) +0:01:34, 5. Jazíd Al-Rajhí (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:01:46... 23. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:25:40, 33. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:39:38, 41.  Andrej Čerednikov - Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +1:13:08.

Automobily - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 13:26:02, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:38:05, 3. Jazíd al-Rajhí (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:49:15, 4. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:53:58, 5. Vladimir Vasiljev - Oleg Uperenko (Rusko - Lotyšsko, VRT Team, BMW X5) +1:03:52... 8. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +1:20:26, 25. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +3:00:06, 41.  Andrej Čerednikov - Mejram Tleuchan (oba Kazachstán, Offroadsport, Ford F150 Evo) +6:07:59.

Kamiony - 4. etapa:
1. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 4:16:46, 2. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:35, 3. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:03:44, 4. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:04:35, 5. Gert Huzink - Rob Buursen - Martin Roesink (všichni Nizozemsko, Riwald Dakar Team, Renault C460 Hybrid) +0:12:23... 6. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:13:41, 10. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:33:21, 15. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +1:07:11, 22. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +2:09:39, 28. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +2:47:51, 38. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +4:44:41, 41. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +40:43:14, 42. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +40:43:14.

Kamiony - průběžné pořadí:
1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 15:03:53, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:07:10, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:24:05, 4. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:47:54, 5. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:56:14... 11. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +3:08:17, 12. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +3:29:43, 18. Martin Šoltys - Roman Krejčí - Jakub Jiřinec (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +5:49:46, 31. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +31:09:57, 32. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +32:02:50, 33. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +41:35:49, 35. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +48:09:59.

Lehké prototypy - 4. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 4:25:13, 2. Guillaume de Mevius - Kellon Walch (Belgie - USA, Red Bull Off-Road Team USA, OT3-04) +0:07:50, 3. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:15:26, 4. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:17:26, 5. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:27:16... 25. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +1:43:26.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 16:08:33, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:20:59, 3. Philippe Pinchedez - Thomas Gaidella (oba Francie, Pinch Racing, Can-Am T3RR) +1:46:09, 4. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can-Am, Can-Am Maverick X3) +2:02:34, 5. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +2:18:33... 14. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +4:55:05.

Side-by-Side - 4. etapa: 1.  Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) 4:44:54, 2. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:11, 3. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:21, 4. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:54, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:06:48.

Side-by-Side - průběžné pořadí: 1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 16:44:08, 2. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:13, 3. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:10:33, 4. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:16:09, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:37:52.

Motorky - 4. etapa:
1. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) 4:07:06, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:03:37, 3.  Rui Gonçalves (Portugalsko, Sherco Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:06:59, 4. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:07:56, 5. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing, Husqvarna 450 Rally Factory Replica) +0:08:55... 9. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:13:18, 25. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:25:02, 32. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG)), KTM 450 Rally Replica) +0:28:27, 132. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +4:08:40.

Motocykly - průběžné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 15:30:01, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:03:00, 3. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:04:54, 4. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:07:07, 5. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:10:28... 21. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:03:16, 25. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +1:19:36, 32. 32. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG)) +1:42:35, 129. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +16:03:11.

Čtyřkolky - 4. etapa: 1. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) 5:12:20, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:01:16, 3. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:02:08, 4. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:03:25, 5. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +0:14:17... 7. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:55:39.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) 19:26:41, 2. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:13:20, 3. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:27:55, 4. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) +0:28:08, 5. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +1:15:38... 8. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +4:11:41.

Dakar Classic - průběžné pořadí:
1. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 85 bodů, 2. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 92 bodů, 3. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 163 bodů, 4. Antonio Campos Mingorance – Miguel Angel Muiňos Sanchez (oba Španělsko, OD22, Toyota Land Cruiser 95 3.4 V6) 193 bodů, 5. Tom de Leeuw – Cedric Feryn – Bjorn Burgelman (všichni Belgie, Feryn Dakar Team, Mercedes 2635A) 199 bodů… 9. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 270 bodů, 23. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 744 bodů, 72. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 3331 bodů, 103. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 5890 bodů, 120. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 11734 bodů, 123. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 13150 bodů, 136. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 42848 bodů, 138. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 44347 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: DPPI/Red Bull Content Pool