Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Lategan získal mezi automobily premiérový etapový triumf, radovat se mohl i Petrucci

Lategan získal mezi automobily premiérový etapový triumf, radovat se mohl i Petrucci

Rallye Dakar - 5. etapa

Pátá etapa letošního ročníku Rallye Dakar se konala v Rijádu. Po středeční nejdelší etapě celé soutěže připravily pořadatelé dvě různé trasy - jednu pro motorkáře a čtyřkolkáře a druhou pro automobilové kategorie a kamiony. Zatímco na motorky se čtyřkolkami byla připravena trasa o délce 345 měřených kilometrů, auta, lehké prototypy, kategorie Side-by-side a kamiony jely 421 ostrých kilometrů. Etapa motorek a čtyřkolek byla nakonec ještě kratší, než bylo původně plánováno. Z bezpečnostních důvodů totiž byla předčasně ukončena, neboť nebyl k dispozici záchranářský vrtulník.

V kategorii automobilů se dařilo nejvíce Henku Lateganovi. Jihoafričan, který se letos účastní Rallye Dakar podruhé, si tak spravil chuť po nevydařené středě, kdy kvůli potížím se zadním kolem skončil až sedmdesátý třetí. Ve čtvrtek se jednalo o jeho premiérové etapové vítězství. Cesta k němu ale rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou.

"Deset kilometrů po startu se mi rozbili dveře. Otevřeli se a jel jsem takto až do prvního kontrolního bodu. Pak se mi to podařilo vyřešit, připoutal jsem se a nemohl jsem otevřít dveře. Potom jsme měli defekt, takže jsem musel vylézt dveřmi na straně navigátora a kolo vyměnit," řekl v cíli šťastný Lategan.

Spokojen mohl být v cíli i Sébastien Loeb. Francouz obsadil druhou příčku a podařilo se mu tak snížit náskok celkového lídra Násira al-Attíji. Katařan, který v předchozích dvou etapách Loeba porazil, se ve čtvrtek musel spokojit se sedmým místem. Za Lateganem a Loebem skončil ve čtvrtek na třetí příčce Lucio Alvarez.

 Sébastien Loeb stáhl ve čtvrtek svou ztrátu na Násira al-Attíju. Foto: DPPI/Red Bull Content Pool



Martina Prokopa i Miroslava Zapletala potkaly ve čtvrtek defekty pneumatiky. Zatímco první jmenovaný obsadil osmnáctou pozici, Zapletal skončil třicátý druhý. Druhý jezdec Zapletaova týmu Offroadsport Andrej Čerednikov ze soutěže před čtvrtečním programem odstoupil. On i jeho navigátor Mejram Tleuchan se totiž vrátili do rodného Kazachstánu, kde momentálně panují nepokoje a oba mají strach o své rodiny. Po absenci v několika etapách se ale ve čtvrtek naopak vrátili Španěl Jordi Queralto s českou spolujezdkyní Petrou Zemánkovou. Dvojice ale ještě do cíle nedojela.

U Audi řešily další problémy. Carlos Sainz si totiž poškodil zavěšení a musel tak opravovat. Španělovi pomohl jeho týmový kolega Stéphane Peterhansel. Čtrnáctinásobný dakarský vítěz, který už letos po dvou nedokončených etapách nemůže na celkové prvenství pomýšlet, poskytl Sainzovi své zavěšení, aby mohl pokračovat v etapě. Zatímco Sainz nakonec skončil čtyřicátý osmý, Peterhansel šedesátý třetí. Další jezdec Audi Mattias Ekström obsadil 22. místo.

Al-Attíja vede v průběžném pořadí před Loebem o 35 minut a 10 sekund. Na třetí pozici se vrátil Lucio Alvarez. Jazíd al-Rajhí, kterému třetí příčka patřila před začátkem etapy, je nyní čtvrtý. Saudskoarabský závodník v páté etapě pomáhal Jasíru Sajídanovi, který havaroval. Nakonec skončil až jako patnáctý. Martin Prokop je devátý a Miroslav Zapletal dvacátý třetí. Vítěz páté etapy Lategan, který měl kromě středy potíže i v první etapě, se nachází až na 45. pozici.

V kamionech prodloužil vítězné tažení Kamazu Andrej Karginov. Trojice jeho týmových kolegů skončila hned za ním. Druhou pozici obsadil Dmitrij Sotnikov, třetí Eduard Nikolajev a čtvrtou Anton Šibalov. Jezdec týmu Petronas De Rooy Iveco Janus van Kasteren byl opět nejlepším závodníkem ze "zbytku světa" a skončil pátý.

Aleš Loprais potvrdil pozici nejlépe postaveného Čecha v průběžném pořadí a i ve čtvrtek byl z našich závodníků nejlepší. Skončil na šesté pozici. Martin Macík během etapy zastavoval u závodníka Italtransu Claudia Belliny a také u týmového kolegy Martina Šoltyse. Do toho prodělal defekt pneumatiky. Nakonec skončil až osmnáctý. Tomáš Vrátný skončil dvacátý a řidič asistenčního kamionu stáje South Racing Tomáš Tomeček obsadil 33. příčku. Martin Šoltys musel opravovat uložení levého předního kola a v době zveřejnění tohoto článku ještě nebyl v cíli.

V kamionech se zatím z Čechů daří nejvíce Aleši Lopraisovi. Foto: Instaforex Loprais Praga



Jezdec stáje Tomáše Vrátného Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius skončil desátý. Další jezdec tohoto týmu Albert Llovera se v akci vůbec neobjevil. Ve středu si totiž u svého Iveca poškodil přední nápravu. V dalších etapách by se ale rád zapojil zpět do akce. Zatímco Llovera nezvládl ve čtvrtek nastoupit, jezdec Buggyry Ignacio Casale ano. Chilan, který ve středu nedojel poté, co jeho Tatra hořela, skončil v páté etapě dvacátý čtvrtý. Potkaly ho ale problémy s převodovkou a do cíle navíc dojížděl s rozbitým turbem.

Celkovým vedoucím mužem zůstává Dmitrij Sotnikov před Eduardem Nikolajevem a Antonem Šibalovem. Andrej Karginov, který ve středu ztratil, když uvízl v řečišti, se díky čtvrtečnímu vítězství dostal na šestou pozici. Před ním je pátý Aleš Loprais. Martin Macík je jedenáctý, Vajdotas Paskevičius dvanáctý, Tomáš Vrátný třicátý, Tomáš Tomeček třicátý první, Ignacio Casale třicátý druhý a Albert Llovera třicátý sedmý.

V lehkých prototypech dosáhl už na letošní páté etapové vítězství Seth Quintero. Američan už ale jede bez šance na celkový triumf, o kterou přišel po pondělních technických problémech. Celkovým vedoucím mužem zůstává Francisco Lopez Contardo, který dnes obsadil druhé místo. Loňský vítěz Josef Macháček prorazil v páté etapě pneumatiku a skončil jedenáctý. Stejná pozice mu patří i celkově. Quintero je na 31. pozici.

Seth Quintero sice sbírá v lehkých prototypech jedno vítězství za druhým, na celkový triumf už ale nemá šanci. Foto: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool



Kategorie Side-by-side přinesla úspěšný den Rodrigovi Luppimu de Oliveirovi. Brazilec totiž vyhrál etapu a díky tomu se dostal do celkového vedení, kde vystřídal Austina Jonese. Američan v páté etapě skončil po jednom defektu pneumatiky čtvrtý a v průběžném pořadí se nyní nachází na druhé příčce.

Šťastným dnem byl čtvrtek i pro Danila Petrucciho. Bývalý závodník MotoGP totiž vyhrál po šestiminutové penalizaci pro Tobyho Price za překročení rychlostního limitu etapu mezi motorkáři. Na cestě za triumfem ho nezastavil ani pád poté, co se vyhýbal velbloudovi, který mu zkřížil cestu. Za Italem skončili Ross Branch a José Ignacio Cornejo. Středeční vítěz Joan Barreda tentokrát důvod ke spokojenosti neměl. Španěl skončil na 25. místě. Kromě toho si ale poranil při pádu rameno a uvažuje o odstoupení ze soutěže.

Danilo Petrucci vybojoval svůj první etapový triumf na Dakaru. Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool



Na další umístění mezi nejlepší desítkou dosáhl Martin Michek. Jezdec stáje Orion - Moto Racing Group skončil devátý. Nezastavila ho ani poněkud kuriózní situace: "Během jízdy mi bouchl airbag v mé vestě. Nebylo to kvůli pádu, ale tlakem při přetížení. Jak jsem vjížděl na dunu, nevšiml jsem si takového zvednutí. Asi kvůli sluníčku. Zničehonic mi explodoval airbag, software to tak patrně vyhodnotil. Vesta se vám celá nafoukne, ale po dvaceti vteřinách to splasklo. Jedeme tak rychle, že máme přetížení, po kterém prostě vesta bouchne," uvedl rodák z Českých Budějovic.

Michkův týmový kolega Milan Engel skončil třicátý čtvrtý a současně druhý mezi jezdci jedoucími bez asistence. Jan Brabec obsadil 35. místo a jezdec českého týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr se umístil jako sto dvacátý šestý.

Sam Sunderland sice skončil celkově dvanáctý, i přesto ale zůstal v čele průběžného pořadí. Brit si ale po středečním pádu stěžuje na bolesti krku. Druhý Matthias Walkner stáhnul ve čtvrtek Sunderlandův náskok na 2 minuty a 29 sekund. Třetí zůstává Adrien van Beveren. Martin Michek je devatenáctý, Jan Brabec dvacátý šestý, Milan Engel třicátý druhý celkově a současně druhý v hodnocení pro jezdce bez asistence a Wolfgangu Payrovi patří 128. místo. Až na 129. příčce je čtvrteční vítěz Petrucci, který pondělní etapu nedokončil kvůli problémům s palivovým čerpadlem.

Ve čtyřkolkách zvítězil Alexandre Giroud před Kamilem Wisniewskim a Pablem Copettim. Díky čtvrtečnímu triumfu se Francouz posunul do celkového vedení, kde vystřídal Copettiho. Český závodník Zdeněk Tůma zažil ve čtvrtek svůj nejúspěšnější den na letošním Dakaru. Skončil totiž čtvrtý. Celkově je sedmý.

Zdeněk Tůma zažil nejlepší etapu na letošním Dakaru. Foto: Barth Racing



Pokračovala i soutěž Dakar Classic. Ta se koná souběžně s Rallye Dakar, je určena historickým vozům a skládá se z jízd pravidelnosti a navigačních testů. Podobně jako v motorkách a čtyřkolkách byla i čtvrteční etapa tohoto závodu zkrácena kvůli tomu, že nebyl k dispozici zdravotnický vrtulník.

I přesto ale přinesla radost českým barvám. Ondřej Klymčiw totiž nestačil pouze na vítězného Xaviera Piňu Garnatchu s Juanem Morerou a skončil třetí. Zdeněk Ondráček obsadil 59. místo, Dušan Randýsek 87. příčku, Martin Čábela 112., Petr Fiala 115., Olga Roučková 123., Albert Pance 128. a slovenský jezdec z české stáje Fesh Fesh Radovan Kazarka se umístil na 138. pozici.

Ondřeji Klymčiwovi přinesl čtvrtek bronzový výsledek. Foto: Škodovkou na Dakar



Celkově stále vede Jesus Fuster Pliego. Ondřeji Klymčiwovi patří i nadále devátá pozice. Zdeněk Ondráček je dvacátý třetí, Dušan Randýsek stý, Petr Fiala sto sedmnáctý, Olga Roučková sto dvacátá první, Radovan Kazarka sto dvacátý druhý, Martin Čábela sto třicátý třetí a Albert Pance sto třicátý pátý.

Auta - 5. etapa: 1. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 3:53:28, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:01:58, 3. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:02:10, 4. Mathieu Serradori - Loic Minaudier (oba Francie, SRT Racing, Century CR6) +0:02:24, 5. Jakub Przygonski - Timo Gottschalk (Polsko - Německo, X-raid Mini JCW Team, Mini John Cooper Works Buggy) +0:03:20... 18. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +0:15:28, 32. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:28:37.

Auta - průběžné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 17:24:23, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:35:10, 3. Lucio Alvarez - Armand Monleon (Argentina - Španělsko, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:51:15, 4. Jazíd al-Rajhí (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +0:54:46, 5. Vladimir Vasiljev - Oleg Uperenko (Rusko - Lotyšsko, VRT Team, BMW X5) +1:07:52... 9. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross Country) +1:31:01, 23. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +3:23:50.

Kamiony - 5. etapa: 1. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 4:03:02, 2. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:02:25, 3. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:05:08, 4. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:05:47, 5. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:06:47... 6. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:07:24, 10. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:29:20, 18. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:48:08, 20. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +0:54:56, 24. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +1:23:01, 33. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +2:53:02, 46. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +37:11:58.

Kamiony - průběžné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 19:09:20, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:09:53, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:27:27, 4. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +0:52:16, 5. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +1:01:13... 11. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +3:54:00, 12. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +3:56:38, 30. Tomáš Vrátný - Bartlomjej Boba - Jaromír Martinec (Česká republika - Polsko - Česká republika, Fesh Fesh Team, Ford Cargo 4x4) +32:02:28, 31. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +34:53:27, 32. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +42:56:25, 37. Albert Llovera - Jorge Salvador Coderch - Marc Torres (Andorra - Španělsko - Španělsko, Fesh Fesh Team, Iveco Powerstar) +85:19:32.

Lehké prototypy - 5. etapa: 1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 4:21:10, 2. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:08:46, 3. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:10:03, 4. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:12:33, 5. Matthieu Margaillan - Axelle Roux-Decimaová (oba Francie, Rally Raid Comcept, Can-Am) +0:24:37... 11. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:31:42.

Lehké prototypy - průběžné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 20:38:29, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:22:16, 3. Philippe Pinchedez - Thomas Gaidella (oba Francie, Pinch Racing, Can-Am T3RR) +2:05:38, 4. Fernando Alvarez - Xavier Panseri (Španělsko - Francie, South Racing Can- Am, Can-Am Maverick X3) +2:19:25, 5. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +2:22:20... 11. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +5:18:01.

Side-by-side - 5. etapa: 1. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) 4:33:12, 2. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:33, 3. Sergej Karjakin - Anton Vlasjuk (oba Rusko, Snag Racing Team, BRP Can-Am Maverick) +0:06:10, 4. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:08:40, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:11:21.

Side-by-Side - průběžné pořadí: 1. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) 21:21:33, 2. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:04:27, 3. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:23:28, 4. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:24:25, 5. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:45:00.

Motorky - 5. etapa: 1. Danilo Petrucci (Itálie, Tech 3 KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 3:23:46, 2. Ross Branch (Botswana, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F Rally) +0:00:02, 3. José Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:00:05, 4. Ricky Brabec (USA, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:01:32, 5. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:01:46... 9. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:07:07, 34. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:23:53, 35. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:23:58, 126. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +3:03:54.

Motorky - průběžné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 19:01:50, 2. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:02:29, 3. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:05:59, 4. Daniel Sanders (Austrálie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:08:01, 5. Lorenzo Santolino (Španělsko, Sherco TVS Rally Factory, Sherco Factory 450 SEF Rally) +0:15:27... 19. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +1:02:20, 26. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +1:35:31, 32. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +1:58:25, 128. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +18:59:02.

Čtyřkolky - 5. etapa: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +4:28:09, 2. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:12:41, 3. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:17:13, 4. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:17:50, 5. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) +0:18:25.

Čtyřkolky - průběžné pořadí: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 24:08:10, 2. Pablo Copetti (USA, Del Amo Motorsports/Yamaha Rally Team, Yamaha Raptor) +0:03:53, 3. Manuel Andújar (Argentina, 7240 Team, Yamaha YFM 700 R) +0:33:13, 4. Aleksandr Maksimov (Rusko, Chyr Mari, Yamaha YFM 700R) +0:36:24, 5. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +1:28:21... 7. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +4:16:11.

Dakar Classic - 5. etapa: 1. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 6 bodů, 2. Juan Morera - Lidia Rubaová (oba Španělsko, Momabikes Raid Team, Fiat Panda 4x4) 8 bodů, 3. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 10 bodů, 4. Eric Claeys - Tom Claeys (oba Belgie, Claeyson, Toyota Landcruiser) 10 bodů, 5. Kilian Revuelta - Mariano de Quadros Romero de (oba Španělsko, Naturhouse, Toyota Land Cruiser) 10 bodů... 59. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 66 bodů, 87. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 164 bodů, 112. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 923 bodů, 115. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 1190 bodů, 123. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 3391 bodů, 128. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 4569 bodů, 138. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 14300 bodů.

Dakar Classic - průběžné pořadí: 1. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 102 bodů, 2. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 106 bodů, 3. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrard (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 192 bodů, 4. Antonio Campos Mingorance - Miguel Angel Muiňos Sanchez (oba Španělsko, OD22, Toyota Landcruiser 95 3.4 V6) 225 bodů, 5. Juan Roura Iglesias - Miguel Angel Valencia Posada (oba Španělsko, Roura Lighting Team, Toyota HDJ80) 233 bodů... 9. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 280 bodů, 23. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 810 bodů, 100. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 6054 bodů, 117. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 12924 bodů, 121. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 16541 bodů, 122. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 17631 bodů, 133. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 43771 bodů, 135. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 48916 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing South Africa