Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Neviděl jsem vůbec nic

Neviděl jsem vůbec nic

Alonso přičítá nehodu špatné viditelnosti

V neděli se Fernandu Alonsovi podařilo vstoupit do své premiérové Rallye Dakar solidním 11. místem. Také v pondělí se zpočátku zdálo, že by se Španěl mohl na vlně dobrých výsledků udržet. Po odjetí 52 kilometrů totiž figuroval na skvělé třetí pozici.

Pak ovšem přišel zhruba 160. kilometr a na něm nehoda, po které prasklo na voze Toyota Hilux se startovním číslem 310 zavěšení. Následná oprava zapříčinila propastnou ztrátu dvě a půl hodiny. Po skončení etapy rodák z Ovieda uvedl, že za incidentem stála špatná viditelnost.

„Kolidovali jsme s něčím v dýmu prachu. Ani nevíme, co to bylo, jelikož jsme nemohli nic vidět. Velice rychlým tempem jsme absolvovali 48 kilometrů a dohnali Erika Van Loona, který jel před námi. Pak jsme jeli asi 120 kilometrů v prachu a za nulové viditelnosti, dokud jsme do něčeho nenarazili,“ řekl dvojnásobný šampion F1. 

Fernando Alonso slibně rozjetou etapu do zdárného konce bohužel nedotáhl

Osmatřicetiletý závodník dále prozradil, že si se vzniklými škodami dokázali spolu se svým spolujezdcem Marcem Comou poradit sami a nemuseli tak čekat na příjezd asistenčního kamionu. Ve zbytku etapy se ovšem museli vypořádat s nefunkčními předními brzdami.

„Původně jsme měli v plánu počkat na asistenci, protože kamion vždy přijede čtyři nebo pět hodin po vás. V klidu jsme ovšem začali rozebírat vše, co se dalo. Byli jsme ve spojení s týmem a dostávali jsme informace, jak se situace vyvíjí. A najednou nám řekli, že pokud bychom dokázali toto a tamto dostat ven, tak bychom to téměř opravili. Vzali jsme to tedy o něco vážněji a bylo to tak.

Jeli jsme bez předních brzd. Museli jsme přerušit přední okruh, tudíž jsme jeli  velice opatrně. Je to ale zase další zážitek. Chci prožít Dakar se všemi těmi zvláštnostmi. Toto je součást závodu. Mám radost, že tady mohu být a pokračovat.“

Dnešní potíže znamenaly pro Alonsa z hlediska průběžné klasifikace propad o 37 pozic. Z 11. příčky totiž bývalý pilot Minardi, Renaultu, Ferrari a McLarenu putoval až na 48. místo.