Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Al-Attíja vykročil za pátým vítězstvím, Tůma a Engel končí

Al-Attíja vykročil za pátým vítězstvím, Tůma a Engel končí

Rallye Dakar – 6. etapa

Násir al-Attíja vyhrál v kategorii automobilů další etapu a navíc mu odpadli jeho největší soupeři, Aleš Loprais málem přišel o vedení v kategorii kamionů a čtyřkolkář Zdeněk Tůma s motocyklistou Milanem Engelem definitivně odstoupili ze soutěže. Taková byla šestá etapa letošního ročníku Rallye Dakar.

Šestá etapa měla původně vést z Háilu do Al Duwadimi, tato oblast je ale po nedávných deštích zaplavená a nebylo by tak možné postavit zde bivak. Závodníci se proto vydali rovnou do Rijádu. To mělo za následek mimo jiné i zkrácení měřeného úseku, který byl oříznut zhruba o 100 kilometrů. Nakonec se jelo 358 měřených kilometrů.

Vítězem kategorie kamionů se stal v pátek Mitchel van den Brink ze stáje Eurol Team De Rooy Iveco. Dvacetiletý Nizozemec se tímto počinem postaral o nový rekord. Stal se totiž vůbec nejmladším etapovým vítězem na Dakaru v kategorii kamionů.

Na druhém místě skončil vítězův krajan Janus van Kasteren. Zastoupení ovšem měla v nejlepší trojici také česká vlajka. Jako třetí nejrychlejší totiž absolvoval páteční trasu Martin Macík.

U vedoucího muže soutěže Aleše Lopraise se pátek bohužel neobešel bez problémů. I kvůli tomu obsadil pouze šesté místo se ztrátou 26 minut a 40 sekund na vítězného Van den Brinka.

Aleše Lopraise málem stála chyba celkové vedení. Foto: Instaforex Loprais Praga


„Udělal jsem jednu chybu. Rozhodl jsem se vyjet jednu velkou dunu, na kterou jsme se nedostatečně rozjeli. Já jsem si řekl, že se to podaří, ale nepodařilo. Byla to moje chyba,“ sypal si Loprais v cíli popel na hlavu.

Současně si ale myslí, že ze složité situace vyvázl relativně dobře: „Jelikož při nás stálo štěstí, tak jsme se odtud dostali relativně rozumně. Toho času jsme tam mohli nechat daleko více,“ dodává.

Do nejlepší desítky se vešel z Čechů i osmý Martin Šoltys. Pátý skončil Kees Koolen ze stáje Project 2030, která jede s kamionem sestrojeným v dílnách MM Technology. Jezdec Riwaldu Pascal de Baar, který jede s Renaultem od severočeského MKR Technology, obsadil sedmé místo. Desáté skončilo další Iveco vyrobené MM Technology. Řídil ho Richard de Groot ze stáje Firemen.

Jaroslava Valtra sužovaly v pátek technické problémy. Kvůli nim se jezdec Buggyry vůbec neumístil mezi nejlepšími deseti. Skončil na 11. místě.

„Od pátého kilometru jsme bohužel nedobíjeli. Na třicátém kilometru jsem rozhodl, že vyměníme řemen. To kdyby náhodou auto nestartovalo, aby nás mohl Robo Kasák nastartovat. Pak se nám jelo dobře. Jen jsme se při hledání navigačního bodu dostali do trychtýře, kde se Tatra houpala. Tak jsme z něj museli v klidu vycouvat,“ vrací se Valtr k prvním komplikacím.
Jaroslav Valtr se do nejlepší desítky nevešel. Foto: Buggyra Racing


Tím to ovšem neskončilo: „Posledních asi deset kilometrů jsme byli bez vzduchu v brzdách. Sjeli jsme z poslední duny, šlápnu na brzdu a nic. Nebyl vzduch, zřejmě kompresor. Jeli jsme opatrně v manuálním režimu a brzdil jsem i očima,“ přiznává Valtr.

Dvanáctý skončil Claudio Bellina startující pod hlavičkou stáje MM Technology, čtrnáctý Tomáš Vrátný, dvacátý první Tomáš Tomeček, dvacátý druhý Adwin Hoondert (Riwald Dakar) a dvacátý třetí Robert Kasák ze stáje Buggyra. Vrátný i Kasák se během etapy převrátili, oba se ale dokázali vrátit zpět do hry. Vrátnému pomohl Claudio Bellina.

V době publikace tohoto článku dosud nefigurovali ve výsledcích rychlá asistence Dušan Randýsek ani jezdec ostravské ekipy Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius. Gert Huzink ze stáje Riwald Dakar se sice vrátil do akce po středečních problémech s kompresorem, ani tentokrát se mu ale technické problémy nevyhnuly a to znamenalo definitivní odstoupení.

„Úvod probíhal dobře, ale pak nám začal chybět výkon a při povinné zastávce jsme motor už nenastartovali. Následně jsme zjistili, že se dovnitř dostal písek,“ vysvětluje Nizozemec svůj konec.

Huzink se sice loučí se soutěží předčasně, odváží si však alespoň jedno etapové vítězství. Na něj dosáhl v úterý poté, co mu byl dodatečně odečten čas za pomoc soupeřům a posunul se tak před Martina Macíka.
Gert Huzink se s Dakarem loučí. Foto: Riwald Dakar


Aleš Loprais sice původně o průběžné vedení přišel, nakonec ale lídrem zůstává. Martin van den Brink, který se nejdříve na první místo dostal, totiž obdržel minutový trest. Loprais je tak sice i nadále první, jeho náskok před Nizozemcem ale činí pouhých 23 sekund. Třetí je Janus van Kasteren.

Martin Macík figuruje na čtvrté pozici, Jaroslav Valtr na páté, Martin Šoltys na sedmé, Kees Koolen na osmé, Claudio Bellina na jedenácté, Tomáš Vrátný na dvanácté, Richard de Groot na třinácté, Adwin Hoondert na sedmnácté, Pascal de Baar na devatenácté, Robert Kasák na dvacáté třetí a Tomáši Tomečkovi patří 26. místo.


Velká šance pro Al-Attíju



Pátek byl velkým dnem pro Násira al-Attíju. Katařan totiž zaznamenal už třetí letošní etapové vítězství a upevnil si celkovou první pozici. Druhý skončil Sébastien Loeb a třetí Henk Lategan.

Katařanovo vítězství se ale nerodilo snadno. Musel totiž absolvovat podobnou makačku jako o dva dny dříve Loeb.

„Byla to velmi těžká etapa, nebylo to lehké. Hodně jsme na to tlačili, ale před posledními čtyřiceti kilometry se nám rozbilo servořízení, takže se vůbec nedalo zatáčet. Vyteklo nám hodně oleje,“ řekl jezdec Toyoty.

Násir al-Attíja udělal v pátek důležitý krok za vítězstvím. Foto: Toyota Gazoo Racing


Pro Al-Attíju šlo o 47. etapové vítězství v dakarské kariéře. V historických tabulkách se tak opět dostal o něco blíže ke dvojici Ari Vatanen (50) a Stéphane Peterhansel a rozhodně není bez šance, že by je letos ještě překonal.

Naopak u Stéphaneho Peterhansela už je jisté, že žádné další etapové vítězství letos nepřidá. Francouz totiž v pátek havaroval po seskoku z duny a jeho spolujezdec Edouard Boulanger si poranil záda. To znamenalo pro posádku odstoupení.

Aby neměli u Audi málo vrásek na čele, trápil se i Carlos Sainz. El Matador boural totiž ve stejném místě jako Peterhansel a dlouho čekal na příjezd asistence. V době publikace tohoto článku ale ještě ve výsledcích nefiguroval. Jazíd al-Rajhí byl klasifikován až na 136. místě po technických problémech.

Jediný český závodník pokračující v soutěži Martin Prokop obsadil 13. místo. Francouz Antoine Galland skončil spolu s českým navigátorem Davidem Křípalem na 98. pozici.

Násir al-Attíja má velmi dobře nakročeno k tomu, aby se stal letos už pětinásobným dakarským vítězem. Po pátku totiž vede s náskokem jedné hodiny, šesti minut a padesáti sekund před Henkem Lateganem. Třetí je také jezdec Toyoty – Lucas Moraes. Martin Prokop znovu povyskočil a je osmý. Al-Rajhí spadl až na 35. pozici.
Naděje Carlose Sainze na celkové vítězství vyhasly. Foto: Audi Sport


Macháček pomohl v nouzi parťačce



Kategorii lehkých prototypů vévodil v pátek Guillaume de Mevius před Austinem Jonesem a Sethem Quinterem. Na 25. pozici se umístil Josef Macháček. O jedno místo za ním skončila jeho parťačka Aliyyah Kolocová.

Osmnáctiletá závodnice měla během etapy potíže se zlomenou poloosou. Trn z paty jí ale vytrhnul právě Macháček se svým spolujezdcem Davidem Schovánkem.

„Moc jim děkuji,“ byla Aliyyah vděčná.

Celkově vede s náskokem 8 minut a 59 sekund Guillaume de Mevius. Druhý je Austin Jones a třetí Seth Quintero. Josef Macháček drží nadále desátou příčku a Aliyyah Kolocová figuruje na 38. příčce.

Aliyyah Kolocová mohla děkovat Josefu Macháčkovi za pomoc. Foto: Buggyra Racing


V side-by-side byl nejlepší Marek Goczal před svým bratrem Michalem a Gerrardem Farresem Guellem. Celkově ovšem nadále vede Rodrigo Luppi de Oliveira. Druhý je Rokas Baciuška a třetí Marek Goczal.

Dvě kola bez Engela a Tůmy



V motorkách pokračoval trend různých vítězů. Sedmý soutěžní den totiž přinesl etapový triumf Lucianu Benavidesovi z továrního týmu Husqvarna. Druhou pozici obsadil Skyler Howes a třetí Toby Price.

Jak už je letos tradici, nejlepší rychlost ukázal z českých jezdců Martin Michek. Českobudějovický rodák obsadil 14. místo. Jan Brabec skončil třicátý, David Pabiška čtyřicátý pátý a Petr Vlček, který závodí pod americkou vlajkou, skončil na 71. místě.

Po čtvrtečních technických problémech už jsme v pátek neviděli Milana Engela. Co přesně jezdce stáje Orion – Moto Racing Group v soutěži zastavilo, zatím není jasné. Při prohlídce jeho stroje KTM to neodhalili ani organizátoři.

„Přesnou příčinu vám sdělím, až se to rozebere v Česku. Asi to s benzínem nemělo co dělat. Nicméně kvalita paliva tomu moc nepomohla,“ napsal Engel na svých sociálních sítích.

Celkově nadále vede Skyler Howes. Následuje ho druhý Toby Price, který ztrácí 3 minuty a 31 sekund. Třetí místo patří Kevinu Benavidesovi. Martin Michek je čtrnáctý, Jan Brabec třicátý první, David Pabiška čtyřicátý druhý a Petr Vlček padesátý devátý.

V kategorii čtyřkolek zvítězil Manuel Andújar. Druhý skončil vedoucí muž soutěže Alexandre Giroud a na třetí příčce se umístil Francisco Moreno.

České barvy nebudou na páteční etapu vzpomínat rády. Laisvydas Kancius z týmu Story Racing měl totiž problémy s palivovým systémem a z etapy odstoupil, aby nemusel dojíždět za tmy. Není jasné, zda bude v podniku pokračovat. U Zdeňka Tůmy už je ale jasné, že dále nepojede. Mohou za to pády z předchozích dvou dnů.

„Vyvrcholilo to pádem ve čtvrté etapě, kde jsem to zapíchl do takového břehu. Myslel jsem, že už se nezvednu, odnesly to nohy a motorka. Zkusil jsem ještě zabojovat a nevzdat to, ale zdraví je přednější. Byl jsem na vyšetření, jestli nemám v noze něco natrženého nebo zlomeného. To se nepotvrdilo, ale mám obrovskou modřinu přes celé stehno a je to hrozně bolestivé,“ loučil se Tůma.

Zdeněk Tůma do cíle letošní Rallye Dakar nedojede. Foto: Barth Racing


Giroud vede celkově o 42 minut a 57 sekund před Franciscem Morenem. Třetí je Pablo Copetti.

V Dakar Classic se s pátkem nejlépe vypořádal Carlos Santaolalla. Ondřej Klymčiw obsadil desáté místo, Ondřej Martinec čtyřicáté první, Radek Vávra padesáté čtvrté, Olga Roučková šedesáté druhé a Radovan Kazarka ze stáje Buggyra šedesáté čtvrté.

Celkově vede i nadále Juan Morera. Následují ho Carlos Santaolalla a Erik Qvick. Radovan Kazarka je čtyřicátý čtvrtý, Ondřej Martinec čtyřicátý devátý, Olga Roučková šedesátá druhá, Radek Vávra sedmdesátý a Ondřej Klymčiw sedmdesátý čtvrtý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Toyota Gazoo Racing