Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vítězný začátek pro Macíka i Al-Attíju

Vítězný začátek pro Macíka i Al-Attíju

Marocká rallye – kvalifikační etapa

Martin Macík udělal na úvod Marocké rallye českým fanouškům radost. Sedlčanský závodník totiž zahájil třetí letošní podnik mistrovství světa v dálkových rallye, který je považován za generálku před Rallye Dakar, vítězstvím v kvalifikační etapě mezi kamiony. Automobily patřily Násiru al-Attíjovi a v motorkách byl nejlepší Ross Branch.

Maroko původně mělo být původně až pátou zastávkou letošní sezony. Dubnová Rallye Kazachstánu ovšem byla zrušena kvůli válce na Ukrajině, Andaluská rallye byla z důvodu vlny veder a sucha přesunuta z června na říjen. V Maroku na jezdce čeká od soboty do čtvrtka celkem šest etap.

V sobotu všichni odjeli prvních devět kilometrů. Na území Agádíru se totiž uskutečnila kvalifikační etapa. Ta sice byla velmi krátká, to ale neznamenalo, že v ní o nic nešlo. Nejrychlejších patnáct motorkářů a nejlepších deset účastníků kategorie automobilů si totiž mohlo vybrat startovní pozice pro neděli. Zajeté časy se navíc do průběžného pořadí soutěže násobily osmi.

Al-Attíja na úvod lepší než Loeb



V kategorii automobilů je patrně největším lákadlem souboj Sébastiena Loeba s Násirem al-Attíjou. Tuto dvojici totiž dělil před začátkem podniku jediný bod. Lépe na tom byl Loeb. Po kvalifikační etapě se ale pořadí mezi nimi prohodilo. Zvítězil totiž Al-Attíja s náskokem 8 sekund před Jazídem al-Rajhím a o 13 sekund před Loebem. A jelikož je nejlepší pětice v každé etapě hodnocena systémem 5-4-3-2-1, znamená to, že se Al-Attíja ujal vedení v šampionátu. Jezdec Toyoty nyní vede před legendou WRC o jeden bod.

„Pro tuto soutěž máme mnoho cílů a díky tomu je pro nás obzvláště zajímavá. Potřebujeme pokračovat ve vývoji vozu, abychom ho připravili na nadcházející Dakar. Současně ale budeme bojovat se Sebem o vedení v šampionátu, což nebude lehké. Nezapomínejme na to, že v Abú Zabí se nám auto rozbilo jenom po pár kilometrech. Se závoděním tady máme samozřejmě spoustu zkušeností a už šestkrát jsme tu vyhráli, nikdy to ale není snadné a velké ambice mají všichni,“ neusíná Al-Attíja po prvním dnu na vavřínech.

Součástí startovního pole kategorie automobilů je i jeden Čech, který ovšem jede bez nároku na zisk bodů do šampionátu. Je jím Martin Prokop. Jihlavský rodák pojímá soutěž jako test před lednovým Dakarem. V Maroku startuje s upraveným vozem Ford Raptor RS Cross Country, kterému přezdívá Shrek. Změny na voze mají přispět k tomu, aby už Prokopa a jeho spolujezdce Viktora Chytku na Dakaru nesužovala nízká rychlost. První etapa skončila pro dvojici sedmým místem.

Martin Prokop zahájil Marockou rallye sedmým místem. Foto: Benzina Orlen Team



„Je příjemné nového Shreka řídit. Udělali jsme změnu na tlumičích. Tím pádem to méně bolí a můžeme si dovolit trochu více,“
zmiňuje Prokop jeden z přínosů výše zmíněných úprav.

Soutěž nezačala dobře pro čtvrtého muže průběžného pořadí a současně dalšího zkušeného dakarského účastníka Jakuba Przygonského. Ten totiž bloudil a se svým Mini zajel až poslední 74. čas. Na vítězného Al-Attíju ztratil přes 13 minut.

V nižších kategoriích kralovali Seth Quintero (lehké prototypy) a Rokas Baciuska (side-by-side). Za Quinterem skončili v lehkých prototypech Guillaume de Mévius a lídr šampionátu Francisco López Contardo. Baciusku následovali v side-by-side Rodrigo Luppi de Oliveira a Marek Goczal.

Podniku se účastní také tovární tým Audi s evolucí svého elektrického modelu RS Q e-tron. Ten má být podle německé značky lehčí, lepší po stránce aerodynamiky a také efektivnější. V Maroku s ním nastupují všichni jezdci – Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz a Mattias Ekström. Vozy Audi jsou ovšem zařazeny do kategorie Open a podobně jako Martin Prokop jedou bez nároku na body do šampionátu.

V Maroku závodí i elektrické vozy Audi. Foto: Audi Sport



Nejlépe dopadl na úvod z trojice pilotů Audi Ekström. Švéd zdolal Peterhansela i Sainze. Z dakarských legend byl rychlejší Peterhansel. Sainz skončil třetí. Pro srovnání, Ekström byl o 33 sekund pomalejší než Násir al-Attíja.

 

Kamiony: Macík nejrychlejší, Vrátný v potížích



Českým barvám udělala při kvalifikační etapě největší radost kategorie kamionů. V ní totiž zvítězil Martin Macík. Sedlčanský jezdec startuje v Maroku poprvé se svým novým kamionem pro nadcházející Dakar, kterého prozatím pojmenoval Čenda. Na prvním místě skončil s náskokem 12 sekund.

Co do činění s Českem měli i jezdci, kteří se umístili na druhém, třetím a čtvrtém místě. Jezdec stáje Riwald Dakar Gert Huzink totiž startuje s hybridním Renaultem, který vznikl v dílnách severočeského týmu MKR Technology. Třetímu Keesi Koolenovi a čtvrtému Claudiovi Bellinovi pak poskytuje Macíkův tým MM Technology technickou podporu.

Soutěže se účastní také ostravská stáj Fesh Fesh s Tatrami Jamal. S novějším modelem Evo I jede Španěl Javier Mariezcurrena, který vůz testuje před Dakarem pro Vajdotase Paskevičiuse. Kamion je vybaven novou automatickou převodovkou a motorem. Se starší Tatrou Jamal Evo III startuje šéf stáje Tomáš Vrátný.

V prologu dopadl lépe Mariezcurrena, který skončil pátý. Tomáš Vrátný zajel sedmý čas. Nevyhnuly se mu ale potíže.

„I na devíti kilometrech se dá udělat spoustu chyb, což se mi povedlo. Dvakrát jsem zaváhal, protože jsem nevěděl kudy jet. Jednou jsme zapadli a než jsme se z toho vyhrabali, tak nás zkrátka předjeli. Ale je to začátek. Učím se řadit, takže je to takový srandovní návrat. Ale bavilo mě to, užili jsme si to a neztratili jsme zase tolik. Myslím si, že tu máme jiné úkoly než vyhrávat,“
hodnotil Vrátný svůj vstup do soutěže.

Pro Tomáše Vrátného byl vstup do soutěže složitý. Foto: Fesh Fesh

 

 

Motorky: Branch na špici, Sunderland začíná vlažně



Kategorie motocyklů patřila v sobotu Rossi Branchovi a indické značce Hero. O 40 sekund za ním zaostal vítěz Rallye Dakar z let 2016 a 2019 Toby Price. Nejlepší trojici zkompletoval Luciano Benavides.

Marocká rallye je prvním startem Adriena van Beverena za tovární tým Hondy. Francouz se k této značce přesunul poté, co Yamaha oznámil svůj odchod ze scény dálkových rallye. První etapa pro něj skončila pátým místem, což znamenalo že porazil všechny své týmové kolegy. Zatímco Pablo Quintanilla skončil šestý, Ricky Brabec desátý a José Ignacio Cornejo patnáctý.

„Vím, že jsem nějaké chyby udělal, ale bylo to dobré. Zbavil jsem se tlaku a jsem připraven na první etapu. Byla to úžasná trasa, přesně taková, jaká se mi líbí. Bylo slunečno a bylo to pěkné. Kvalifikační etapu tedy máme za sebou a pro zítřek máme dobrou pozici. Jsem si tedy jistý, že uděláme, co bude v našich silách,“ řekl Van Beveren po dojezdu.

Vítěz předchozích dvou podniků, tedy Rallye Dakar a Abú Zabí Deset Challenge, Sam Sunderland začal v Maroku až třináctým časem. Nijak zklamaný z toho ale nebyl.

„Se svou startovní pozicí pro první etapu jsem spokojen. Pojďme tedy na to, čeká nás pět dní závodění,“
napsal tovární jezdec týmu GASGAS na svých sociálních sítích.

Sam Sunderland skončil v sobotu až ve druhé desítce. Foto: Gas Gas



V soutěži chybějí například Sunderlandův týmový kolega Daniel Sanders nebo třetí muž průběžného pořadí Matthias Walkner. Zatímco Sanders se stále zotavuje z četných zranění, která utrpěl po pádu na Rallye Dakar, Walkner je po operaci ramene.

Kategorii Rally2 vyhrál Bradley Cox před Anthonym Fabrem a Masonem Kleinem. V Rally3 vyhrál Guillaume Borne, druhý skončil Amine Echiguer a třetí Christophe Lajouanie.

V rámci kategorie Rally2 jedou i tři Češi – Jan Brabec, Milan Engel a Martin Prokeš. Zatímco Brabec a Engel už mají s Dakarem zkušenosti, Prokeš je novou posilou týmu Orion – Moto Racing Group a v Maroku usiluje o to, aby se do legendárního podniku kvalifikoval. V sobotu skončil Brabec šestý, Engel osmý a Prokeš třicátý třetí. Brabec byl nejlepším Čechem i přesto, že měl během etapy malou nehodu.

Také český Jantar Team v Rally2 startuje. Nasazuje Poláka Bartlomieje Tabina, kterému ovšem zajišťuje servis Orion – Moto Racing Group. Soutěž začal Tabin 30. pozicí.

Jan Brabec dopadl nejlépe z českých motorkářů. Foto: Strojrent Racing



Ve čtyřkolkách kralovali poslední dva dakarští vítězové. Triumfoval Alexandre Giroud před Manuelem Andújarem. Třetí skončil Dani Vila.

V Marocké rallye můžeme vidět i Tomáše Kubienu a jeho tým Story Racing. Za něj kromě samotného Kubieny startuje i litevský jezdec Laisvydas Kancius. V sobotu skončil Kancius čtvrtý a Kubiena desátý.

V neděli se účastníci vydají z Agádiru do Tan-Tanu.

Výsledky kategorie automobilů:
1. Násir al-Attíja – Mathieu Baumel (Katar- Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 0:07:29, 2. Jazíd al-Rajhí – Dirk von Zitzewitz (Saudská Arábie – Německo, Overdrive Racing, Toyota Hilux Overdrive) +0:00:08, 3. Sébastien Loeb – Fabian Lurquin (Francie – Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:00:13… 7. Martin Prokop – Viktor Chytka (oba Česko, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS) +0:00:30.

Výsledky kategorie kamionů: 1. Martin Macík – František Tomášek – David Švanda (všichni Česko, MM Technology, Iveco Powerstar), 0:09:20, 2. Gert Huzink – Martin Roesink – Rob Buursen (všichni Nizozemsko, Riwald Dakar Team, Renault C460 Hybrid) +0:00:12, 3. Kees Koolen – Wouter de Graaff – Paolo Ceci (Nizozemsko – Nizozemsko – Itálie, MM Technology, Iveco Powerstar) +0:00:38… 5. Javier Mariezcurrena - Angel Iribarren Sanzberro - Facundo Vitoria Salaberria (všichni Španělsko, Fesh Fesh, Tatra Jamal) +0:01:28, 7. Tomáš Vrátný – Bartolomiej Boba – Jaromír Martinec (Česko – Polsko – Česko, Fesh Fesh, Tatra Jamal) +0:02:55.

Výsledky kategorie RallyGP: 1. Ross Branch (Botswana, Hero Motosports Team Rally, Hero 450 Rally) 1:01:28, 2. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory) +0:00:40, 3. Luciano Benavides (Argentina, Husqvarna Factory Racing) +0:00:56.

Výsledky kategorie Rally2: 1. Bradley Cox (Jihoafrická republika, Bas World KTM Racing Team, KTM 450 Rally Replica) 1:02:40, 2. Anthony Fabre (Francie, Team RAF, KTM 450) +0:00:24, 3. Mason Klein (USA, BAS World KTM Racing Team, KTM 450 Rally Raid) +0:01:36… 6. Jan Brabec (Česko, Strojrent Racing, KTM 450 Rally Replica) +0:05:44, 8. Milan Engel (Česko, Orion – Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:06:08, 30. Bartlomiej Tabin (Polsko, Jantar Team, Husqvarna 450 Rally Replica) +0:15:20, 33. Martin Prokeš (Česko, Orion – Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:17:36.

Výsledky kategorie Rally3: 1. Guillaume Borne (Francie, Husqvarna Morocco Rally, KTM 450) 1:10:40, 2. Amine Echiguer (Maroko, Echiguer, KTM 450) +0:03:36, 3. Christophe Lajouanie (Francie, Team Bianchi Prata – Honda Portugal, Honda CRF450RX) +0:05:44.

Výsledky kategorie čtyřkolek: 1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha-SMX-Dragon´s, Yamaha Raptor 700) 1:08:00, 2. Manuel Andújar (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +0:02:08, 3. Dani Vila (Španělsko, Joyride Race Service, Yamaha Raptor 700) +0:02:32… 4. Laisvydas Kancius (Litva, Story Racing, Yamaha YFM 700) +0:04:12, 10. Tomáš Kubiena (Česko, Story Racing, Yamaha RYFM 700) +0:07:28.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Big Shock Racing