Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Van Beveren poprvé vítězí s Hondou, Loeb napravil zaváhání

Van Beveren poprvé vítězí s Hondou, Loeb napravil zaváhání

Marocká rallye - 2. etapa

Adrien van Beveren získal v motorkách premiérový etapový triumf pro Hondu, Sébastien Loeb se posunul do vedení kategorie automobilů, Martin Macík upevnil první místo v kamionech a motorkář Martin Prokeš zažil své první dva pády. To a mnoho dalšího přinesla druhá etapa letošní Marocké rallye, která měřila 315 kilometrů a jezdce zavedla z Tan-Tanu do Al-´Ajúnu.

Pondělní etapa by se v kategorii automobilů dala popsat jako návrat Sébastiena Loeba na výsluní. Během neděle musel Francouz měnit závěsný trojúhleník, dále ho potkaly dva defekty pneumatiky a rovněž dostal dvouminutovou penalizaci za překročení rychlosti. Ani v pondělí se sice Loebovi defekt nevyhnul, tentokrát už ale legendární Francouz "píchnul" jenom jednou a navíc ukořistil etapový triumf.

Druhá etapa soutěže skončila totálním triumfem vozů Prodrive Hunter. Ty totiž obsadily i zbylé pódiové pozice. Zatímco druhý skončil se ztrátou 10 minut a 15 sekund Orlando Terranova, třetí místo bral i navzdory čtyřem defektům Guerlain Chicherit.

O vydařené etapě ale nemohl ani zdaleka mluvit Násir al-Attíja. Čtyřnásobného dakarského vítěze totiž také potkaly čtyři defekty. To by samo o sobě nebylo takovou komplikací, horší ale bylo, že Katařan měl s sebou pouze dvě rezervní gumy. Musel proto čekat na své parťáky od Toyoty Erika van Loona a Juana Cruze Yacopiniho, aby mu poskytli rezervu. Tímto čekáním ztratil téměř hodinu a ve výsledcích etapy proto obsadil až celkové 26. místo.

Loeb se díky etapovému vítězství posunul i do čela celé soutěže. Zde ale vede před Orlandem Terranovou jenom o osm sekund. Třetí je Chicherit (+4:20). Jazíd al-Rajhí, který se dostal do čela po nedělní etapě, skončil v pondělí osmý a celkově se propadl na čtvrtou pozici. Al-Attíja je na tom ovšem ještě hůře. Patří mu sedmé místo a aby toho nebylo málo, ztratil díky Loebově pondělnímu prvenství vedení v šampionátu.

Sébastien Loeb opět vede v automobilech. Foto: World Rally-Raid Championship


Pro Martina Prokopa, který jede bez nároku na body do MS, skončilo pondělí devátou pozicí. Celkově je šestý. V cíli měl ke svému výkonu výhrady.

"Dnes jsme to totálně pokazili. Po tři sta kilometrech kousek před cílem jsme špatně odbočili po dunách a najeli jsme si skoro dvacet kilometrů. Při hledání cesty jsme navíc udělali dva defekty na mé straně vzadu. Co se hledání cesty týče, tak jsme dnes podali špatný výkon. Nebyl to jenom Vikyho problém (spolujezdec Viktor Chytka - pozn. red.), ale nás obou. Nerozhodli jsme se dobře. Je to velké ponaučení a velký trénink, po té pauze to není žádná sranda," sypal si jihlavský rodák popel na hlavu.

Chování vozu ale hodnotil pozitivněji než o den dříve: "Šlo to docela dobře, tempo nebylo špatné. Nemůžu říct, že bychom jeli pomalu. Dobré zjištění je, že auto jede rychle i ve velkých rychlostech. S tlumiči to bylo malinko lepší, ale pořád to není ono," dodal.
Martina Prokopa mrzelo navigační zaváhání v závěru. Foto: Benzina Orlen Team


V kategorii lehkých prototypů drží vedení stále Francisco López Contardo. V side-by-side ale došlo na čele ke změně. Novým lídrem se totiž stal Jeremias González Ferioli. Pomohli mu v tom i problémy s elektronikou u Marka Goczala, který vedl po pondělní etapě.

Macík uniká v kamionech



Největší radost dělala českým fanouškům i v pondělí kategorie kamionů. Martin Macík se totiž se štrekou druhé etapy zvládl vypořádat bez potíží a zvítězil. A aby toho nebylo málo, na druhém místě navíc skončil jezdec stáje Riwald Dakar Gert Huzink startující s hybridním Renaultem sestrojeným v dílnách severočeské stáje MKR Technology a třetí příčku bral Claudio Bellina. Ital startuje s technickou podporou Macíkovy stáje MM Technology, stejně jako Kees Koolen.

"Byla to palba od začátku do konce. Bylo to parádní. Byly tam duny, které byly extrémně měkké. Tam jsme jeli naslepo a zvládali jsme to tak tak. Nějak jsme se ale přes to dostali, což bylo důležité," podělil se vítězný Macík v cíli se svými dojmy.

Jezdci ostravské stáje Fesh Fesh Tomáš Vrátný a Javier Mariezcurrena obsadili páté, respektive sedmé místo. Obzvláště pro Vrátného byla etapa očistcem.

"Dnes to byla zvláštní etapa. Celou dobu jsme totiž museli jet takzvaně na Vinnetoua. Vůbec nám totiž nefungovala navigace a museli jsme tak etapu absolvovat čistě podle stop. Bylo to strašně náročné, tato etapa totiž byla navigačně složitá i bez toho. Vůbec nemluvím o tom, že jsem měl nepříjemný pocit. Nevěděl jsem totiž, kde jsou nebezpečná místa. Jednou jsme zapadli, ale udělali jsme další dobrý skutek. Pomáhali jsme francouzské motorkářce," hodnotil Vrátný etapu.

Celkově vede Macík už o 1 minutu, 5 minut a 16 sekund před Gerritem Zuurmondem. Třetí je Claudio Bellina. Tomáš Vrátný se posunul na čtvrtou pozici a jeho týmovému kolegovi Javieru Mariezcurrenovi patří šestá příčka.

Martin Macík míři v kamionech za vítězstvím. Foto: Big Shock Racing

Van Beveren poprvé triumfuje v nových barvách, Češi na zemi



V kategorii motocyklů byl v pondělí nejlepší Adrien van Beveren. Francouz si tak připsal svůj první etapový triumf na scéně dálkových rallye jako jezdec Hondy. Druhý skončil Kevin Benavides a třetí Ricky Brabec. Vítěz předchozích dvou etap Ross Branch musel čistit trať a v klasifikaci RallyGP proto obsadil až 12. pozici.

"Z toho, že jsem vyhrál etapu světového šampionátu teprve při své druhé etapě s Hondou, jsem samozřejmě nadšený. Začínám se na motorce cítit více uvolněně, ale tuto etapu jsem vyhrál zejména díky precizní práci po stránce navigace, a to i přesto, že jsem před dotankováním ztratil čtyři nebo pět minut. Na konci jsme pak měli dvacet kilometrů dlouhý úsek, na kterém se nacházel průjezdní bod. Hodně jsem se soustředil na to, abych jím projel. Na konci jsem na to hodně tlačil v písku. Samozřejmě, zítra pojedu jako první a budu čistit trať, ale bereme to krok za krokem," řekl Van Beveren po svém triumfu.

Ross Branch ztratil po pondělní etapě celkové vedení. Jezdec z Bostwany se propadl na šestou pozici. První příčku převzal Skyler Howes, který zajel v neděli čtvrtý čas. Druhý je se ztrátou 1 minuty a 40 sekund Toby Price. Třetí příčku drží Luciano Benavides, který je o 3 minuty a 42 sekund za Howesem. Vítěz pondělní etapy Adrien van Beveren je čtvrtý a vítěz předchozích dvou letošních podniků Sam Sunderland figuruje na osmé příčce.

V kategorii Rally2 zvítězil Romain Dumontier. Lídr průběžného pořadí Marvin Klein sice musel během etapy zastavovat, aby narovnal kryt od řetězu, i tak ale skončil druhý a stále vede celkově. Před Dumontierem má náskok 21 minut a 15 sekund.

Z českých jezdců se nejlépe s pondělní etapou popasoval Milan Engel. Jezdec stáje Orion - Moto Racing Group sice stále bojuje s bolestí ruky, v rámci kategorie Rally2 ale obsadil sedmé místo. Jan Brabec nezažil tak vydařenou etapu jako v neděli, kdy skončil druhý. Tentokrát totiž upadl a bylo z toho pouze 15. místo. Na zemi skončil i Martin Prokeš, a to dvakrát. Byl klasifikován jako dvacátý druhý.

Martin Prokeš skončil dvakrát na zemi. Foto: Orion - Moto Racing Group


 “Jednou jsem trochu přelétl přes dunu do měkkého písku. Motorka se zastavila na místě a já spadl. Druhý pád byl už ve větší rychlosti. Airbagová vesta mi bouchla, ale nic mi nebylo, tak jsem rychle nasedl a pokračoval dál,” říká Prokeš ke svým incidentům.

Engel je po pondělní etapě nejlepším Čechem i v Rally2, kde mu patří sedmé místo. Brabec je devátý a Prokeš dvacátý.

Jezdec českého týmu Jantar Bartlomiej Tabin skončil v pondělí na 31. pozici v kategorii Rally2. Celkově je dvacátý devátý.

V Rally3 navýšil celkové vedení Amine Echiguer. Před Guillaumem Bornem nyní vede o 11 minut a 50 sekund.

Čtyřkolky se první dva dny nesly ve znamení boje o vítězství mezi posledními dvěma dakarskými vítězi - Manuelem Andújarem a Alexandrem Giroudem. Ten ale v pondělí skončil. Francouz totiž etapu nedokončil kvůli problémům s motorem. Andújar naopak zvítězil před Axelem Dutriem a Jurajem Vargou. Andújar nyní vede už s náskokem téměř jedné hodiny před Dutriem. Třetí je Dani Vila.

Etapu nedokončil ani český čtyřkolkář Tomáš Kubiena. Druhý jezdec jeho stáje Story Racing Laisvydas Kancius obsadil čtvrtou pozici a stejná příčka mu patří i celkově.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Honda Racing Corporation